İstanbullu domuz gribi dinlemedi

Abone ol

Domuz gribi gerçek bir senanyo muydu? İstanbul İl Sağlık Müdürü Dokucu, grip aşısıyla ilgili Türkiye gerçeğini anlattı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Ali İhsan Dokucu, 'Hastalığın (Domuz Gribi) abartıldığı konusunda yaz dönemindeki pandemi senaryosuyla, şu an yaşanan fiili durumun örtüşmediğini söyleyebilirim' dedi.

Dokucu, Golden Horn Otel'de düzenlenen, “2009 Yılı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Değerlendirme Toplantısı”nda, sağlık hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.

Göreve geldiği 22 Haziran 2009 tarihinden itibaren H1N1 virüs pandemisi, 112 ambulans hizmet talebi, acil servis hizmeti, yoğun bakım hizmet talebi ve rutin sağlık hizmetleri için talep artışı gibi birkaç konuyla ilgilendiklerini anlatan Dokucu, 112 Acil Servis'i kullanma bilincinin vatandaşlarda geliştiğini söyledi.

“30 MİLYON DOZ AŞI İPTAL EDİLDİ”

Dokucu, bir gazetecinin “domuz gribinin abartıldığı söylentilerini” hatırlatması
üzerine, söz konusu bütün teorileri dikkate almak zorunda olduklarını söyledi.
Ortada bir kısmı ölümle sonuçlanan ağır bir gribal vaka olduğunu anımsatan Dokucu, “Bizim, böyle bir hastalığa karşı, arkasında değişik komplo teorileri olsa da duyarsız kalma lüksümüzün olmadığını düşünüyorum. Elimizde, hastanelere yüz binlerle ifade edilen hasta yığılması var. Bu durumda ne başhekim ne sağlık müdürü ne de Sağlık Bakanlığı olarak duyarsız kalamayız” diye konuştu.

Dokucu, bu nedenle devletin ciddi bir inisiyatif aldığını, domuz gribi aşısına 500 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırdığını ve 43 milyon doz da aşı siparişi verdiğini anımsattı. 30 milyon doz aşının siparişinin iptal edildiğini belirten Dokucu, 3 milyon doz civarında aşı kullanıldığını ancak bu sayının pandemiyi engelleyebilecek rakamın çok altında olduğuna dikkati çekti.

Pandeminin engellenebilmesi için 20 milyon doz civarında aşı yapılması gerektiğine işaret eden Dokucu, “Dolayısıyla toplum bazlı çalışma yapan uzmanlara göre, ortaya çıkan bu rakamlarla bizim aşı gerçeğimizin örtüşmediğini görüyoruz. Yani biz 20 milyon doz ilaç yapmadığımıza göre bu pandeminin kesilmesindeki ana faktör aşı değil, hastalığın bizzat kendisi” dedi.

“Hastalığın korkulduğu kadar ağır seyirli bir hastalık çıkmadığını” ifade eden Dokucu, şöyle devam etti:

“Gribin altında başka hastalıkları olan hastalar da daha ağır seyrettiğini ve ölen hastaların yarısında başka hastalıkların olduğunu gözlemledik, ancak sağlıklı insanların vefat ettiklerini de gördük. Biz, bu hastalığın tedbirini almakla yükümlüyüz. Hala risk var, ancak beklenilen kadar tehlikeli değil. Bu hastalık bundan sonra pandemi tarzında yayılabilir mi? Havanın bu kadar soğuk olduğu ve insanların gruplar halinde bir araya geldiği ortamlarda domuz gribi olmasa da diğer hastalıklar ortaya çıkabilir.”

Dokucu, hastanelerde travma sayılarında artış olduğunu, fakat grip sayılarında bir artışın söz konusu olmadığını belirterek, 2 hafta önce grip için açılan poliklinikleri kapattıklarını bildirdi.

Sağlık idarecileri olarak, sağlık riski oluşturan bu tablo karşısında yapılması gerekeni yaptıklarını dile getiren Dokucu, “Hastalığın abartıldığı konusunda da yaz dönemindeki pandemi senaryosuyla, şu an yaşanan fiili durumun örtüşmediğini söyleyebilirim” dedi.

“ANADOLU'DAN 3 BİN CİVARINDA AİLE HEKİMİ GELECEK”

İstanbul genelinde aile hekimliği uygulamasına Ekim ayında başlanacağını da bildiren Dokucu, eğitim almış bin 800 hekim bulunduğunu, bin 600 hekimin de eğitim almak üzere beklediğini kaydetti.

Dokucu, 3 bin 300 civarında sertifikalı hekim veya aile hekimine ihtiyaç bulunduğunu, ancak şu an bu kadar hekim olmadığını, bu ihtiyacın özel sektörden aile hekimliğine geçişle, acil servislerde, ambulanslarda ve hastanelerde idari hekim olarak çalışanların bir kısmının aile hekimliği sertifikası almak koşuluyla sisteme dahil edilmesiyle giderileceğini söyledi.

“İstanbul'daki ihtiyacın giderilmesi için Anadolu'dan 3 bin civarında hekim İstanbul'a gelecek” diyen Dokucu, bu hekimlere şu anda aldığı gelirin yaklaşık 2-3 katı bir gelir temin edileceğini kaydetti.

Günün Önemli Haberleri