İstanbul'da yıllar sonra o hastalık arttı dikkat!
Abone olProf. Dr. Zeki Kılıçaslan, Suriye'den göçle birlikte Türkiye'de özellikle de büyük kentlerde verem hastalığının arttığına dikkat çekti.
Türk Toraks Derneği'nin 18'inci yıllık kongresinde
İstanbul Tıp Fakültesi'den Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul
başta olmak üzere büyük kentlerde Suriyeli göçmenler nedeniyle
verem hastalığında artış olduğunu belirterek, “İstanbul'da son 30
yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı" dedi.
SURİYELİLER NEDENİYLE ÇIKAN
SORUNLAR
Türkiye'nin göğüs hastalıkları uzmanlık derneği olan Türk Toraks
Derneği'nin 18'inci Yıllık Kongresi, 1- 5 Nisan tarihleri arasında
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek turizm beldesindeki Titanic
Delux Hotel'de yapılıyor. Göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi ve
çocuk göğüs hastalıkları alanlarından 1400 doktorun katıldığı
kongrede koah, hava kirliliği, domuz gribi, göçmenlerin sağlık
sorunları gibi birçok konu görüşülüyor.
Kongrenin otelde yapılan basın toplantısında konuşan İstanbul
Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim
üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, İstanbul ve büyük kentlerde
Suriyeli göçmenler nedeniyle ortaya çıkan büyük bir soruna dikkati
çekti.
VEREM ARTTI
Türkiye'de göçmenlerin eski Sovyet cumhuriyetleri ve Afrika ağırlıklı iken son yıllarda Suriyelilerin birinci sırayı aldığını belirten Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, bu insanlara insani yardım yapılmasını desteklediklerini ancak Suriye'den göçle birlikte Türkiye'de özellikle de büyük kentlerde verem hastalığının arttığını kaydetti.
SURİYELİLER ÇOK KÖTÜ KOŞULLARDA
YAŞIYORLAR
Kamplar dışında büyük kentlerde çok kötü koşullarda yaşayanlarda bu hastalığın patladığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, şöyle konuştu:
“Bunlar çok kötü koşullar altında yaşıyorlar. Kötü koşullarda yaşayan insanların verem olma ihtimali daha yüksek ve Türkiye'de ise İstanbul başta olmak üzere yeni bir durum ortaya çıkarttı. Son 30 yılda ilk defa İstanbul'da veremli hasta sayısı arttı. Halbuki son 30 yılda sayı olarak her geçen yıl azalıyordu. İstanbul'da hastalarımızın içinde yabancıların oranı yüzde 0,5'ten yüzde 8,7'ye çıktı. Bu son yılda artıştaki birinci neden Suriyeli göçmenler oldu. Göçmenlerin Türkiye'ye gelmesi bir politikadır, bunu insani nedenlerle destekliyoruz ama burada sosyo- ekonomik ve sağlık açısından özel önlemler alınması gerekir. Eğer bunları alamazsak bu insanları hem kendileri hem de o insanlarla temasta bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı şekilde risk altına giriyor."
YENİ ÖNLEMLER GEREKİYOR
Kamplarda yapılan araştırmalarda verem sayısının çok çıkmadığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, kamplardaki yaşam koşullarının daha iyi olduğunu ama kentlerde ve çok kötü koşullarda yaşayanlar göçmenlerin o koşullar nedeniyle verem olduğunu söyledi.
Dolayısıyla bu insanların daha erken tanısı, tam olarak tedavisi için Sağlık Bakanlığı'nın bu topluma uyarlanmış yeni önlemler geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, "Eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelenlerde tüberküloz yanında birde HIV AIDS olayı var" dedi.