'İstanbul'da önemli bir eksiği tamamladık'

Abone ol

Türkiye'nin en büyük helikopter havaalanı hizmete açıldı.

Şişli Ayazağa'da Başarı Holding'e bağlı Kaan Air tarafından kurulan Türkiye'nin en büyük özel helikopter havaalanı Kaan Heliport, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ 

Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız 'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, dünya helikopter devi AgustaWestland Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso'nun yanı sırada çok sayıda davetli katıldı. Bir akrabası vefat ettiği açıklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş törene katılamadı.

İSTANBUL'DA ÖNEMLİ BİR EKSİĞİ TAMAMLADIK

Açılış konuşmasını yapan Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, İstanbul'un önemli eksiklerinden birinin tamamlandığını belirterek, "Kaan Air olarak 3.5 yıllık bir emeğin ürünü olan Kaan Heliport'un açılış gururunu yaşıyoruz. Burası sadece Türkiye'nin değil Avrasya bölgesinin de en büyük heliport'u olma özelliği taşıyor. Hedefimiz önümüzdeki beş yılda ikinci ve üçüncü faz yatırımlarımızı gerçekleştirerek, 50 helikopter kapasitesine ulaşmak. Hız, konfor ve iniş alanı kolaylığı nedeniyle dünyada olduğu gibi Türkiye'de de helikoptere artan bir ilgi var. Ancak en büyük eksiğimiz altyapı. Helikopterlerin iniş kalkış yapacakları Helipad-Helikopter pistlerinin yanı sıra hangarlama ve bakım hizmetleri sunacak Heliport'lara ihtiyacımız var. Biz Kaan Heliport'u İstanbul'un merkezine kurarak bu konuda önemli bir eksiği tamamladığımıza inanıyoruz." dedi.

TÜRKİYE HAVA TAŞIMACILIĞINDA AKTİF ROL ALMALI

Agusta Westland Şirketi Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso, Kaan Heliport'un Türkiye ve Avrasya'nın en büyük helikopter havaalanı olma özelliğini taşıdığını belirterek, "İstanbul'dan Ankara'ya 40 dakikada uçulmasının çok büyük bir imkan. Türkiye'de hava taşımacılığı alanında ciddi bir pazar. Türkiye'yi gelişen hava taşımacılığı pazarında aktif bir biçimde rol almalı. Hava taşımacılığında turizm, sağlık, yangın ve asayiş gözetleme gibi farklı alanlara hizmet edilebilir. Türkiye'nin güçlü bir ülke olma yolunda her alanda bu imkanları kullanacağına inanıyorum" dedi.

İÇ VE DIŞ HAT YOLCU SAYIMIZ 118 MİLYONA ÇIKTI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin havacılıkta dünyanın aksine büyümelerin hep iki haneli olduğunu söyleyerek, "Dünya havacılığı ortalama yüzde 5'in altında büyürken Türkiye üst üste 4 kat büyüdü. 25 noktaya uçuş yapıyorduk şimdi 48 noktaya iç hatlarda uçuş yapıyoruz. İki nokta arasında dolaşıyorduk büyükşehirlerde şimdi 7 farklı noktadan uçuş yapıyoruz. Çapraz uçuşları da yapar hale geldik. İç ve dış hat yolcu sayımız 118 milyona çıktı. Dış hat nokta sayısı 175'e çıktı. 9 yılda bu gelişmeyi sağlamamızın en öneli nedenlerinin başında ülkede ortaya konulan güven ve istikrar ve güçlü siyasi iradedir. Yarını göremeyen değil 30 yıl geleceği planlayan bir iktidar Tükiye'ye bu dönemi yaşattı. Dolu dolu bir 10 yılı arkasında bıraktı gelecek 10 yılın da planlamasını yaptı. Böyle bir ülke olunca herkes hevesleniyor iştahı kabarıyor, geleceğe ve insana yatırım yapıyor." diye konuştu.

YILDA 4 SEFER UÇAĞA BİNEN BİR TÜRKİYE'YE GELDİK

Bakan Yıldırım, insanların artık dünyada ne olup bittiğini anında öğrenebildiğini ifade ederek, "Vaktin nakit olduğu havacılık sektöründe böyle bir marka olamazsınız. Bu olaydan sonra 'THY'nin yüzde 51'ini mutlaka devletin elinden çıkmalı' diye karar verdik. THY nerdeydi nereye geldi. Hiç adı olamayan şirketler önemli pazar payına sahip oldu. Onlar da THY markasının güçlenmesine neden oldu. Kendileri de piyasa da bir yer edindi. Kim kazandı? Herkes kazandı, Türkiye kazandı. Seyahat edan 118 milyon insan kazandı.'Eğer bugün 10 milyondan fazla insan uçakla tanışmışsa, ve her gruptan insan uçuyorsa, ömründe bir defa uçmayı hayal eden insanlardan yılda 4 sefer uçağa binen bir Türkiye'ye geldik." dedi.

DAHA ÇOK HELİPORTA İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye zenginleştikçe havacılığın öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye'nin ihtyacı asgari 300 heliport, şuanda 123 tane belgelendirme işlemi yapılan var. 50 daha koyduk 173. Daha yarısındayız. Daha çok heliporta ihtiyacımız var. Helikopter keyfiyet değil, mecburiyet haline geldi. Biz 20 dakikada geldik buraya. Hayat ne kadar kolaylaşıyor. Bizim görevi ne? İnsanımızın yaşamını kolaylaştırmaktır. 10 yıldır bunu yapıyoruz. Dünyada şuan da piyasada olan ilk 5 büyük projeden 3 tanesi Türkiye'de yapılıyor. Dünya şuan yatırım yapmıyor. 3. Boğaz köprüsü 3. Havaalanı, Kanal İstanbul gibi. Bu projelerin en küçüğü 3-5 milyar dolar. Bunları da Türk yatırımcılar yapıyor. Helikopter işinde biraz geç kaldık. Yeni bir proje başladı 108 helikopteri kapsayan bir proje. Sağlık Bakanlığında 30-40 tane uçağı var. Gece uçuşları ilk defa uygulayacağımız bir proje. Hava alanında helikopter operasyonu yaptığınız zaman düzenli trafiği alt üst ediyorsunuz. Onun için farklı alanlara ihtiyaç var." dedi.

BAKANLARA MAKET HELİKOPTER

Konuşmalarının ardından Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, Bakan Binali Yıldırım, Bakan Taner Yıldız ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e günün anısına plaket takdim etti. Agusta Westland Şirketi Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso tarafından da helikopter maketi armağan edildi. Tören, açılış seramonisinin ardından sona erdi.

Günün Önemli Haberleri