İstanbulda Moda Show günleri

Abone ol

CNR Fuar Merkezi'nde 3 gün devam eden fuar, dans, defile etkinlikleri dünyanın gözünü İstanbul'a çevirdi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İstanbul Moda Show'la Türk tekstil ve hazır giyim endüstrisinin moda endüstrisi olma yolundaki değişim ve gelişimini dışarı gösterdiklerini bildirdi.

Sirkeci Garı'nda düzenlenen şapka partisiyle başlayan ve CNR Fuar Merkezi'nde 3 gün devam eden fuar, dans, defile etkinliklerini AA muhabirine değerlendiren Orakçıoğlu, yıllardır özlemini çektikleri, defalarca çaba harcanıp bir türlü gerçekleştirilemeyen bir etkinlikle dünya moda endüstrisinin dikkatini çekecek bir organizasyona imza atıldığını söyledi.

İstanbul Moda Show'da, Çin ve Portekiz heyetleriye biraraya geldiklerini, Fransa'da kurulan Moda Birliği yöneticileriyle önemli görüşmeler yaptıklarını, İtalyan moda dünyasından 50'ye yakın ünlü markanın üst düzey yöneticilerinin geldiğini belirten Orakçıoğlu, şunları kaydetti:

''Yabancı ziyaretçi ve alıcı profiline bakıldığında katılımı çok yüksek bir fuardı. Yabancı alıcıların, yabancı basının, yabancı moda otoritelerinin, birçok ismin buluştuğu organizasyon oldu. Amacımız da buydu. Klasik bir fuar anlayışı ile ortaya çıkmadık. İstanbul Fashion Festival organizasyonu ve tasarım ayağı ile desteklenen bir fuar haline getirdik.

Dünyaca bilinen tasarımcılarımız çok önemli işler yaptı. İyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Başlangıçta dikkat çekmek için ana tema olarak, Sirkeci Garı'nda iki pembe vagondan tasarımcılarımızın inmesi ile yıllarca beklenen özlemin startının verildiği bir konsep belirlendi. Tasarım ayağında Ümit Ünal'ın çok büyük katkısı oldu.

Festivalin startını verirken, '23 tasarımcı arkadaşımız fuar alanında trend area yapsınlar' dedik. 30 bin metrekarelik fuar alanın dışında 7 bin metrekare sadece moda aktiviteleri, şovları yapıldı. En çok dikkat çeken yer de orasıydı. Hüseyin Çağlayan, Atıl Kutoğlu, Bahar Korçan, Dice Kayek ve daha birçok ünlü tasarımcımız burada kendilerine ait çok farklı temaları olan aktiviler yaptı. Defileler gerçekleşti.''

''KENDİMİ MİLANO'DA, PARİS'TE, NEW YORK'TA HİSSETTİM''

Kimsenin beklemediği boyutta başarılı bir organizasyon düzenlemekten son derece mutlu olduklarını belirten Orakçıoğlu, şu görüşleri dile getirdi:

''Burayı bir şölene çevirdik. Yerli yabancı herkesin söylediği şey, 'kendimi Milano'da, Paris'te, New York'ta hissettim. Oradaki aktivitelerden hiç bir farkı yok. Bunu nasıl sağladınız?' Zaten sektör olarak büyük kapasiteye, çok kaliteli üretim altyapısına sahibiz. Bunun tasarımla, yaratıcılıkla desteklenmesi lazım. Biz bunu yaptık ve bunun olduğunu gösterdik.

Sektörde son zamanlarda değişim ve gelişimle ortaya çıkan yeni tablonun kimse farkında değildi. Biz sadece ucuz işgücü ile rekabet eden, aynı zamanda en ucuz, basic ürün satmaya çalışan bir endüstri değiliz. Staretji ve yaratıcılık dönemindeyiz. Yolumuz kalite, yaratıcılık, moda endüstrisinin lider ülkelerinden biri olma.

Sektörde nasıl bir değişim olduğunu net olarak ortaya koyduk. Türk tekstil ve hazır giyim endüstrisinin moda endüstrisi olma yolundaki değişim ve gelişimini dışarı gösterdik, bizim için çok önemliydi.''

''SEKTÖRÜ KÜÇÜMSEYENLERE EN İYİ CEVAP''

Süleyman Orakçıoğlu, sektörü küçümseyenlere, eleştirenlere, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlara da bundan daha iyi cevap olamayacağını söyledi. Orakçıoğlu, ''Sektörümüzle ilgili farklı eleştiriler oluyor. Ben eleştiri yapanların buradaki sektörün değişimini, moda endüstrisi olma yolunda bu çalışmalarını, kalitesini, yaratıcılığını, bu fuarı görmelerini çok isterdim. Bu işin startı verildi artık, geriye dönüşü yok'' dedi.

Orakçıoğlu, bu değişim ve gelişimin sadece sektöre değil, ülkenin imajına ve tanıtımına da büyük katkısı olacağını vurguladı. Bu organizasyonu yaparken çok yorulduklarını ifade eden Orakçıoğlu, ''Bu konuda iyi işler yaparken bu kadar yorulmamalıydık. Birçok arkadaşımız yüreğini koydu. İşlerini bırakıp bu işin başarısı için çalıştılar. Sabrın, inanmanın ve özgüvenin başarıda çok büyük yeri var. Aktiviteyi yaparken, başlangıç itibariyle kırılma noktaları
varken bu işi bıraksaydık yazık olacaktı'' dedi.

İstanbul Moda Show ve İstanbul Fashion Festival'de, bundan sonra yapabileceklerinin bir simülasyonunun yapıldığını, şimdi bir sonrakini
düşündüklerini belirten Orakçıoğlu, aktivitelerini, yabancı tasarımcıların da katılacağı, dünya basınının dikkatini çekeceği dünyanın en iyi şovu haline getirmek için çalışacaklarını söyledi.

Bunun yapılabilirliğini ispatladıklarını, dayanışmanın nasıl bir güçbirliği  oluşturduğunu ortaya koyduklarını belirten Orakçıoğlu,  ''Boyutumuzu aşacak hale gelmeye başladı, tek başımıza taşıyamayabiliriz bunu. Bu saatten sonra çok büyük işbirliği  gerektiriyor. Yerel yönetimin, valiliğin, tüm kurumların sahiplenmesi lazım. Her kaliteli organizasyon, aynı zamanda İstanbul markasına yapılan bir yatırım'' dedi.

Günün Önemli Haberleri