İstanbulda kiralık daire sıkıntısı! Evlendiler oturacak ev bulamıyorlar!
Abone olİstanbul'da kiralık ev bulmak giderek daha da zorlaşıyor. Evlendiği halde kiralık daire bulamayanlar var. Kentsel dönüşüm gibi sebepler de olan dairelerin fiyatını uçuşa geçirdi.
Konut piyasasında kiralık evler gündemdeki yerini koruyor.
Azalan arza karşı artan talep nedeniyle kiralık ev bulmak oldukça
zorlaştı. Bazı semtlerde artan kentsel dönüşüm de kiralık ev
arayışını çeşitli semtlere yaydı. Bu zorluğu fırsata çevirenler
ise, piyasada fiyatları oldukça yukarı çekti. İstanbul’un herhangi
bir ilçesinde, gelir grubu ayırmaksızın kiralık fiyatlarında çok
hızlı bir artış olduğu görülüyor.
2+1 daireler için 2 bin ila 2 bin 500 lira kira fiyatları olağan
hale geldi. Bu artış, özellikle asgari ücretli ve öğrenciler için
sıkıntıları beraberinde getiriyor. Diğer yandan ise, fiyatları
artıranların ‘memur kefil’ beklentisi yeniden kendini gösterdi.
Yanı sıra ‘bekara, öğrenciye ev vermeyen’ ev sahipliğinde de artış
var. Emlakçıların ifadelerine göre, ev sahipleri, artırdıkları
kiraları düzenli ödeyebilecek gelir düzeyi yüksek kişileri tercih
ediyor.
Evlendik ev bulamıyoruz!
Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, yaz aylarında başlayan normalleşme ile bu kapsamda en büyük sorunu yaşayanlardan biri de yeni evlenecek çiftler oluyor. İstanbul başta olmak üzere artan fiyatların çeşitli illerde etkili olduğu görülüyor. Kiralık ev arayan yeni evli bir çift, "İstanbul Yenibosna’da ev bakıyorduk. Bulamadık. O arada düğün tarihimiz geldi evlendik. Ailemizin yanındayız. 2+1 bir ev için istenen kira 3 bin lirayı aşıyor. Tek nedeni ise binanın yeni yapılmış olması. Aynı yerde eski, bakımsız, deprem yönetmeliğinden önce yapılan evler ise 2 bin liranın üzerinde. Üstelik kiralık çok az olduğu için buna bir de memnun olmanızı bekliyorlar” diyerek dertlerini anlatıyor.
Benzer yorumlar, yeni evlenecek çiftlerden de geliyor. En çok sorun; Küçükçekmece, Avcılar olmak üzere Avrupa yakası ile Kadıköy’den Kartal hattına uzanan Anadolu yakasında.
Yüksek fiyat emsal
oldu
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, şu anda bazı bölgelerin daha sakin olduğunu ancak bazı bölgelerde sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Bir taraftan arzın azaldığını, diğer taraftan ise kentsel dönüşümün devam ettiğini kaydeden Aşa, "Bütçeye uygun konut arayışında sıkıntılar var. Mal sahipleri, artan kiralık ihtiyacını duyunca kendine emsal alıyor. Mesela bizler emlakçılar olarak fiyatların ne satılıkta ne de kiralıkta yükselmesinden yanayız. Çünkü fiyat ne kadar artarsa satmamız, kiralamamız zorlaşıyor. Bu nedenle mal sahiplerine ‘Ödemen sürdürülebilir olsun istiyorsan, şu fiyatı geçme’ diyoruz. Beşiktaş’ta normal bir alanda 4-5 bin lira kira istiyor. Bunu ödeyecek insanın aylık kazancı 15 bin lira olmalı. Elbette İstanbul’da alternatif bitmez ama o zaman 1 saat yolu göze almalısınız" diye konuştu.
Maaliyetler arttı inşaat azaldı
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, 2017’den bu yana stokların erimeye devam ettiğini ancak üretimin aynı şekilde artmadığını dile getirdi.
Elmas, "Bazı bölgelerde arz sıkıntısı var. Talep artınca, arzın da azaldığı yerlerde fiyatlar artmaya başladı. İnşaat maliyetlerinin emtia fiyatlarının tüm dünyada artışıyla katlanması konut geliştiricileri çok etkiledi. Yeni projelerin sonbahar itibarıyla gündeme alınmasını ancak temkinli olacağını öngörüyoruz. Yüksek faiz oranları zaten konuta erişimi sınırlıyor. Sektörde artık üretim, talebe göre ayarlanacak” dedi.