İstanbul'da elektrikli devrim

Abone ol

İstanbul'da, elektrikli araçlara ‘şarj istasyonu’ kurulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Renault Mais Türkiye arasında imzalar atıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''Maalesef hızla tükenen kaynaklar insanlığın geleceğini tehdit ediyor. O halde biz de çalışmalarımızı buna göre yapmak, yenilenebilir enerjiye geçmek, çevreye duyarlı olmak zorundayız'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Renault Mais Türkiye arasında, İstanbul'un altyapısının, karbondioksit salınımı çok düşük doğa dostu elektrikli otomobile 2011 yılına kadar hazır hale getirilmesi için işbirliği protokolü imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Kadir Topbaş, göreve geldiklerinde İstanbul'u dünyanın en gelişmiş kentleriyle yarışacak, hatta onlara örnek oluşturacak bir hale getirmeyi hedeflediklerini söylediklerini hatırlattı.

Bu çerçevede kentte geleceğin teknolojisi olan elektrik motorlu otomobiller için altyapı çalışmalarını başlatmaya karar verdiklerini ifade eden Topbaş, ''Bugün bir tarihe tanıklık ediyoruz. Elektrik motorlu araçların artık dünyada görülmeye başlandığı bir dönemde, farklı bir tarihe geçişe tanıklık ediyoruz'' dedi.

Topbaş, dünyada fosil yakıtların ciddi anlamda tehlike arz ettiğini, ekolojik kıyametten bahsedildiğini vurgulayarak, fosil yakıtların çevreye verdiği zararı azaltmak için bugüne kadar pek çok çalışma yaptıklarını belirtti.

RENAULT MAİS GENEL MÜDÜRÜ AYBAR

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da elektrikli araçların geleceğin otomobilleri olduğunu ifade ederek, ''Biz de bugün yapılan protokolle, bu otomobillerin Türkiye'de kullanılabilmesine yönelik bir girişimi başlatmış olacağız'' dedi.

Elektrik motorlu araçların kullanımının yaygınlaşması için yasal altyapının hazırlanması ve Avrupa'daki gibi Türkiye'de de vergi anlamında teşvik sağlanmasının önemli olduğunu belirten Aybar, şunları kaydetti:

''Diğer önemli nokta da, teknolojik altyapı. Bu araçların şarj istasyonlarının yaygınlaşması önemli. Biz bu konunun çözülmesi için bugün temel bir başlangıç yapıyoruz. İstanbul sokaklarında kısa sürede elektrikli şarj istasyonlarını görmeye başlayacağız. Böylece elektrik motorlu otomobilleri alacak arkadaşlarımız, İstanbul'u örnek alacak diğer kentlerin de girişimleriyle bu otomobilleri kullanmak için hiç bir teknik altyapı eksikliğinin kalmadığını görecek.''

HEDEF 2011

İstanbul'da elektrik motorlu otomobillerin altyapı çalışmalarından 2011 yılına kadar somut sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.

Yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde, elektrik motorlu araç şarj noktalarının oluşturulması ve yaygınlaştırılması, bu şarj noktalarının işletilmesi için gerekli mevzuat araştırılmasının yapılması gibi çalışmalar öngörülüyor.

Günün Önemli Haberleri