İstanbul'da bu işyerleri için HES kodu zorunluluğu getirildi
Abone olİstanbul İl Hıfzıssıhha Meclisi Kararı, koronavirüsle mücadele için 15 Mart'tan itibaren başka kahvehaneler olmak üzere bazı işyerleri için girişlerde HES kodu zorunluluğu getirdi.
İSTANBUL'da İl Hıfzıssıhha Meclis Kararı'nın aldığı yeni kararla
15 Mart'tan itibaren kahvehane, internet kafe, berber, hamam, masaj
salonu, düğün salonu, tiyatro ve spor salonları gibi birçok yere
girişte HES kodu zorunluluğu getirildi.
İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi bugün Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında toplandı. Toplantıda corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.
15 Mart’tan itibaren geçerli olacak yeni kararlar şu şekilde açıklandı:
1- Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının girişlerinde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu olacak.
2- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm resmi/özel okul ve
kurumlara girişlerde; Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı
arasında sağlanan entegrasyon ile oluşturulan ve Milli Eğitim
Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden ve ayrıca anlık
olarak SMS yolu ile risk durumu takibi yapılan öğretmen, öğrenci ve
personeller dışında kalan kişiler ve ziyaretçilerin HES kodu
kontrolleri yapılacak.
3- Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dâhil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin (kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300'ü geçmemek üzere) girişlerinde HES kodu kontrolleri yapılacak.
4- Kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonu, dernek lokali, lunapark, tematik parklar, berber, kuaför, güzellik salonu güzellik merkezleri, hamam, sauna ve masaj salonu, kaplıca, nikâh salonu, düğün salonu, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezlerinin girişlerinde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunlu olacak.
5- Kaymakamlar ve ilgili kurumlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195′ inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler yapılacak.