İstanbula ikinci tüp geçit

Abone ol

İstanbul Boğazı'na denizaltı karayolu tünel geçişinin yapılması teklifi TBMM'de benimsendi!

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, İstanbul Boğazı'na denizaltı karayolu tünel geçişinin yapılması veya yaptırılması görevinin Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesini öngören kanun teklifi benimsendi. Teklif önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda İstanbul Boğazı'na denizaltı karayolu tünel geçişinin yapılması veya yaptırılması görevinin Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesini öngören kanun teklif ele alındı. Teklif kısa süren müzakerelerin ardından komisyonda kabul edildi. Ulaştırma Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'da değişiklik içeren teklifle, denizlerin iki yakasını denizaltından birbirine bağlayan her türlü ulaşıma ilişkin tüp ve tünel gibi ulaşım altyapı işlerini, yap-işlet-devret modeli de dahil olmak üzere planlamak, yapmak veya yaptırmak; bunlarla ilgili proje ve şartnameleri hazırlamak, hazırlatmak, incelemek, incelettirmek ve onamak, yapımı tamamlananları ilgili kuruluşlara devretmek, işletme safhasına ait güvenlik, bakım ve onarım işlerine ilişkin esasları belirlemek ve gerekli tedbirleri almak görevlerini Ulaştırma Bakanlığı'na veriliyor. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Habib Soluk, teklifle ilgili bilgi verirken İstanbul trafiğinin kilitlenme noktasına geldiğini ve kenti adeta cehenneme çevirdiğini söyledi. Soluk, yeni tüp geçit projesiyle şehir trafiğini ayrıştırmayı amaçladıklarını belirterek, projeyle boğaz altına 5 kilometre uzunluğunda 2 geliş, 2 gidiş şeridinden oluşan bir yol yapılacağını söyledi. Yolun yapımında kamu kaynağı ve Hazine garantisi kullanılmayacağını vurgulayan Soluk, projenin yap-işlet-devret yöntemiyle ihale edileceğini söyledi. Soluk, teklifin kanunlaşması durumunda İzmir, İzmit ve Çanakkale'de tüp geçit yapılmasını planladıklarını anlattı. Tüp geçitten günlük 70 bin aracın geçiş yapacağını bildiren Soluk, ağır araçlarla transit geçen araçların bu yolu kullanmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Soluk, ağır araçların İstanbul dışından geçmesine yönelik yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını da bildirdi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, ''Kanun teklifi, eğer önceden bu projeyi alacak bir firma veya kişi için getirilmişse bağımsız meclis olma özelliğimizi kaybederiz. Müsteşar Yardımcısı'nın konuşmasından, sanki 'böyle bir paket var' anlamı çıkıyor'' ifadelerini kullanınca Müsteşar Yardımcısı Soluk, projenin ihalesiyle ilgili bir firmanın önceden belirlenmediğini belirterek, ''Kesinlikle öyle bir şey yok. 1994 yılında çıkan kanun, bize yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkma imkanı veriyor'' cevabını verdi.

Komisyon Başkanı Mustafa Demir, CHP'li Karademir'e, ''Bu ifadeleriniz bir paranoyaya, şüpheye mi dayanıyor yoksa özel bir bilgiye mi sahipsiniz? Bu kanun teklifinin, ihaleyi önceden alacağı belli bir işletmeci için getirildiği yönünde bilginiz varsa komisyonumuzla paylaşın, gereğini yapalım'' dedi. Bunun üzerine Karademir, ''Müsteşar Yardımcısı Soluk'un, 'kamu kaynağı kullanılmayacak, hazine garantisi verilmeden yap-işlet-devret modeliyle yapılacak' yönündeki açıklamasından, bu anlamı çıkardım. Acaba ortada hazır bir paket mi var?'' diye sordu. AK Parti Trabzon Milletvekili Asım Aykan'ın uyarısıyla Komisyon Başkanı Demir, ''paranoya'' kelimesinin tutanaklardan çıkarılmasını istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ali İbiş, ''Marmaray'' projesi yapılırken, otomobillerin de geçebileceği bir tüp geçit yapılmasını istediklerini hatırlatarak, ''Ancak, o zaman bunun mümkün olmadığı belirtilerek, bu isteğimize karşı çıkıldı. Şimdi ne değişti de bu proje önümüze geldi? O zaman Marmaray ile ele alınsaydı maliyeti de düşük olacaktı'' dedi.

Günün Önemli Haberleri