İstanbul ve Viyana'da İran müzakereleri
Abone olUluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri ve İranlı diplomatlar, Tahran'ın nükleer programını görüşmek üzere Viyana'da biraraya gelirken AB yetkilisi Catherine Ashton İstanbul'da Said Celili ile görüşecek.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu
(UAEK) yetkilileri ve İranlı diplomatlar, Tahran yönetiminin
nükleer programı konusunda görüşmeler yapmak üzere bugün
Avusturya'nın başkenti Viyana'da biraraya geliyor.
2012 yılından bu yana devam eden müzakerelerin 10'uncu toplantısında, UAEK yetkilileri, Tahran yönetimini, nükleer tesislere, belgelere ve bilimadamlarına ulaşmalarına izin vermeye ikna etme çabasında.
Diplomatlar kötümser
Toplantı öncesinde bir açıklama yapan UAEK Başkan Yardımcısı Herman Nackaerts, "Görüş ayrılıkları sürüyor ancak müzakerelere devam etmekte kararlıyız. Uzlaşmaya varmak için yoğun çaba sarf etmek gerekiyor. Bu toplantıda ilerleme sağlamaya çalışacağız" dedi.
UAEK İran'ın nükleer silah üretme girişiminde bulunup bulunmadığını belirlemeye çalışırken Tahran yönetimi, nükleer programının sadece barışçı amaçlı olduğunu savunuyor.
UAEK yetkilileri, bu toplantıda İranlı yetkililerle bazı
sorunları gidermeyi umuyor ancak Batılı diplomatlar bu konuda
kötümser ve Haziran ayında İran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı
seçimleri öncesinde kayda değer bir ilerleme sağlanamayacağı
görüşünde.
İkinci toplantı İstanbul'da
İran'ın nükleer programı konusundaki bir başka toplantı da bugün İstanbul'da yapılacak. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya'yı temsilen, Avrupa Birliği'nin Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın nükleer konulardaki baş müzakerecisi Said Celili ile biraraya gelecek.
Ashton ve Celili'nin görüşmesinde başlıca gündem maddesi İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları olacak.
İki diplomatın Nisan ayındaki toplantısında bir uzlaşma sağlanamamıştı.
Tahran yönetimi, nükleer tesislerini denetime tam olarak açmadığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımlarla karşı karşıya.
Müzakereler sırasında İran'dan, yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programının en 'hassas' bölümlerden vazgeçmesi istenmişti.