İstanbul trafiği nasıl çözülecek?

Abone ol

İstanbul kent bütçesinin yüzde 60'ını ulaşım problemine ayırdı. İşte çözüm projeleri...

Bugünlerde dünya yerinden oynasa İstanbulluların gözü görecek halde değil. Çünkü İstanbullu için varsa yoksa tek bir sorun var, o da trafik. Saatlarce işlerine ulaşamıyor, yine saatlerce evlerine dönemiyorlar. Büyükşehir Belediyesi de trafik kördüğümünden dolayı tepkilerin hedefi. Zaten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kendi dönemlerinin başlıca sorunun trafik olduğunu peşinen kabul ediyor ve bütçeleriyle enerjilerinin yüzde 60"ını bu işe yatırdıklarını söylüyor. Aslında İstanbullu"nun çektiği bu ıstırabın bir nedeni, trafik sorununu çözmek üzere yürütülen işler:

Yeni kavşaklar açılıyor, yan yollar, üst ve alt yollar ekleniyor, Marmaray ilerliyor, metro ve raylı sistem dallanıp budaklanıyor. Topbaş, İstanbullulardan biraz daha sabır istiyor. Diyor ki, "Büyükşehir olarak son yıllarda yaptığımız hamlelerle çevre sorununu çözdük. Kıyılarımızı güzelleştirdik. 15 yıl öncesine oranla İstanbullular, daha yeşil bir ortamda hayatını sürdürüyorlar. Tarihi mirası kurtarmak için adımlar attık, bu adımlar daha da hızlanacak. İstanbul"u çevreleyen banliyölerde sıvasız, çatısız ve boyasız bina kalmadı. Demir filizleri yok ettik. Ama şu trafik sorununu henüz çözemedik." İşte şehrin en tepe yöneticisine bu itirafı yaptıran devasa
sorunun çözümü için etap etap gerçekleşecek çözüm planı şöyle.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Şehri yeraltından, yerüstünden demir ağlarla örüyoruz

* Taksilere konfor geliyor

* Deniz ulaşımı artıyor

* Servis araçlarına denetim

* Hırdavatçı, tekstilci, kuyumcu şehir dışına



70 yıldır biriken sorunları çözmek zaman alıyor. Avrupa kentleri, Rusya metropolleri, ABD, Çin ve Japonya gibi ülkelerde bu sorun büyük oranda çözülmüş. Çünkü, adamlar şehirlerini bundan 50-80 yıl önce raylı sistemle donatmışlar. Biz, Tünel"deki feniküler sistemle raylı sistemi ilk kuran en eski kentlerden biri olmamıza rağmen daha sonra hamle yapmamışız. Beklemişiz. Şimdi raylı sistem zamanı. Aslında çok geç kaldığımız için kısa zamanda çok büyük adımlar atmak zorundayız. İstanbul"un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010"a kadar çekirdek raylı sistem dediğimiz, merkezlerdeki sorunu aşacağız. O tarihten birkaç yıl sonra da İstanbul, yeraltından ve yerüstünden demir ağlarla örülmüş olacak. 2011"e kadar bu iş için 12 milyar dolar harcama yapacağız.

YOLU YOK, ŞEHİR DIŞINA GİDECEKLER

Desantralizasyon dediğimiz sistemi acilen oturtmamız lazım. Bundan kastım sektörel faaliyetin kent dışına taşınması. Perşembe Pazarı"ndaki hırdavatçılar, Unkapanı"ndan başlayıp Vatan Caddesi"ne kadar kenti kilitliyor. Tahtakale"deki tekstilciler ve kuyumcular, Beyazıt, Eminönü, Sahil Yolu gibi trafiğin can damarlarını tıkıyor. Artık yolu yok, 2010"dan önce bu meslek gruplarının hepsi şehir dışında kendileri için yapılan yerlere çekilecekler.


İSTANBUL"DA

Günlük nüfus:15 milyon

Toplam araç sayısı:2.5 milyon

Toplam otomobil sayısı:1.9 milyon

Her gün trafiğe giren yeni araç:600

Toplam yol ağı:25 bin kilometre

Kıtalararası günlük yolculuk:1.3 milyon kişi

Özel araçla:yüzde 34

Karadan toplu taşımayla:yüzde 17

Denizyoluyla:yüzde 17

Ortalama yolculuk süresi:42-49 dakika

1000 kişiye düşen otomobil sayısı:150

ULAŞIM TÜRÜ YÜZDELERİ

Karayolu:Yüzde 89

Raylı sistem:Yüzde 7

Denizyolu:Yüzde 4

İBB Genel Sekreter Yard. Rafet Bozdoğan

Üç aşamalı plan yaptık

Avrupa Birliği"nde 1000 kişiye 450-500, Japonya ve ABD"de ise 650-700 otomobil düşüyor. İstanbul"da bu oran 150. 2004"te bu sayı 125"ti. İki sene içinde müthiş bir artış yaşandı. İstanbul"da otomobil sayısı 2 milyonu aşmış durumda. Ortalama yolculuk süresi de 42-49 dakika arası. Avrupa"da sözkonusu oran 25 dakikaya düşüyor.



ÜÇ OTOMOBİLİN BİRİ İSTANBUL"DA

Türkiye"nin sahip olduğu toplam otomobil sayısının yüzde 30"u İstanbul"da. Paris, Londra, New York, Tokyo gibi büyük metropollerde her zaman trafik sorunu yaşanır ama ulaşım sorunu yaşanmaz. Çünkü raylı sistemlerle çözülmüş. 70 yıl boyunca ihmal edilen raylı sistemleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak en üst seviyeye çekerek, yıllık 2.2 kilometre olan yapım hızını yıllık 15 kilometreye yükselttik. Amaç çok geç kalınmış olan metro sistemlerini bir an evvel tamamlayıp insanların bir yerden bir yere hızlı ulaşımını sağlamak.

HALİÇ METRO GEÇİŞİ2009"DA TAMAM

Haliç Metro Geçiş Köprüsü"nün projesi bitti, statikle ilgili son hesaplamalar yapılıyor. Hedefimiz 2009 yılı itibarıyla bu işi tamamlamak. 2009"da Levent"le Yenikapı birbirine bağlanmış olacak. Şu an 72 kilometre raylı sistem inşaatı sürüyor. Yenikapı"daki arkeolojik çalışmalar yüzünden takvimde bir aksama oldu. Bizim için arkeolojik değerler, yani kültür mirası en az ulaşım kadar kıymetli. Bunun için titiz davranıyoruz. Atina bu sorunu nasıl çözdüyse biz de aynı şekilde çözeceğiz. Asıl hedefimiz olan 60 kilometrelik yeraltı metrosu hattının da yapım ihalesine 2007 yılı sonunda çıkacağız.

Arazi kullanım kararlarına bağlı olarak "ulaşım master planı"nın yenilenmesine başlandı. Ulaşım master planı, 3-5 yıllık kısa, 8-10 yıllık orta ve 15-25 yıllık uzun periyotlar için: Toplu ulaşım sistemleri ve entegrasyonu, ulaşım altyapılarının güçlendirilmesi ve trafik yönetimi ile denetimi konularını içeriyor.

Kaynak:www.hurriyet.com

Günün Önemli Haberleri