İstanbul plajları yüzmek için temiz mi rapor açıklandı
Abone olİSTANBUL Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Özyurt, analiz sonuçlarına göre İstanbul'da belirlenen 86 yüzme alanının tamamının kullanıma uygun olduğunu bildirdi.
İstanbul'da yüzme sezonunun 1
Haziran-15 Eylül tarihleri arasında sürdüğünü belirten Özyurt, bu
alanların sezon öncesinden bitimine kadar düzenli aralıklarla
kontrol edildiğini, numune çalışmalarının yapıldığını
kaydetti.
İl Yüzme Suyu Komisyonu kararı doğrultusunda bu yıl 86 yüzme alanında çalışma yürütüleceğini aktaran Özyurt, yüzme alanlarından alınan deniz suyu numunelerinin Halk Sağlığı Laboratuvarları'nda analiz edildiğini bildirdi.
RÜZGAR VE DALGA GEÇİCİ SÜRELİ DEĞİŞİMLERE NEDEN OLUYOR
Hüseyin Özyurt, numunelerin takvime uygun olarak ilçe toplum sağlığı merkezlerince alındığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Numune alma takviminde belirtilen günlerde mutlaka
numune çalışması yapılmaktadır. Havanın yağışlı, rüzgarlı ve
dalgalı olması da bu durumu değiştirmemekte, numune alma takvimine
uygun hareket edilmektedir. Bu itibarla zaman zaman yüzme alanı ve
çevresinin yağışlı, rüzgarlı ve dalgalı olması yüzme suyu
kalitesinde anlık ve geçici süreli değişimlere neden
olabilmektedir. Yüzme suyu kalitesini olumsuz yönde etkilendiğinin
tespit edildiği durumlarda analiz sonuçları halkın bilgisine
sunulmakta ve anlık kalite değerlendirme sonucu da
verilmektedir."
GÜVENLİK UYARILARI DİKKATE ALINMALI
Çevre Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Özyurt, yüzme suyu kalitesinde değişim tespit edilen alanda takip numunesi çalışıldığını, buradaki etkilenmenin devam edip etmediğinin kontrol edildiğini ve sonuçların Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun "http://yuzme.saglik.gov.tr/" adresinde kamuoyuyla paylaşıldığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Bu yıl yüzme sezonunda en son alınan 86 numunenin analiz sonuçlarının anlık değerlendirmesine göre, bugün itibarıyla herhangi bir uygunsuz yüzme alanı bulunmamaktadır. Yüzme suyu numune çalışmalarımız devam etmektedir. Kötü kalitede çıkan analiz sonuçlarıyla ilgili olarak, yüzme alanlarını etkileyen bir kirlilik kaynağı varsa tespitinin yapılarak ivedi olarak gerekli önlemlerin alınması ve yüzme alanında denize girilmemesi konusunda çalışmaların yürütülmesi hususundaÇevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilgili ilçe belediye başkanlıklarıyla gerekli yazışmalar yapılmaktadır. İlgili makamlarca yüzme alanıyla ilgili gerekli tedbirler alınmaktadır. Uygunsuzluk yönetimi çalışmaları kapsamında yüzme suyu numune analiz sonucu uygun çıkana kadar, numune tekrarı yapılmakta yazışmalar ve çalışmalar devam etmektedir. Numune analiz sonuçları, su kalitesi ve yüzme alanlarının özellikleriyle ilgili bilgilere bakanlığımızın http://yuzme.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir."
Yüzme alanlarındaki sosyal tesislerin alt yapısının geliştirilerek düzenli, temiz ve sağlıklı ortamlar oluşturulduğunu vurgulayan Özyurt, bu alanlarda cankurtaran, gözetleme kulesi gibi güvenlik tedbirlerinin alındığını ve elim kazaların önlenmesi için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Özyurt, "Halkımızın yüzme alanı olarak belirlenmiş noktalarda denize girmeleri, güvenlik uyarılarına uymaları, şamandıralarla sınırlanan yüzme alanını kullanmaları can güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı