İstanbul için müthiş proje!
Abone olDenizlerden toplanan petrol türevli gemi atıkları, İstanbul'da asfalt üretiminde kullanılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesince geliştirilen 'Deniz
Atıklarından Asfalt Üretim Projesi' kapsamında, denizlerden
toplanan petrol türevli gemi atıkları, İstanbul'da asfalt
üretiminde kullanılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesince yayımlanan "Bilgi Kartları" kitapçığından derlediği bilgiye göre belediye, konsolide yatırım bütçesinin yüzde 35'ini oluşturan çevre yatırımlarına, "Deniz Atıklarından Asfalt Üretim Projesi" ile bir yenisini eklemeyi planlıyor.
Yılda yaklaşık 80 bin tankerin geçtiği boğazlara, bu gemilerin atıklarını denize bırakmalarını önlemek ve bu atıkları geri dönüştürmek amacıyla 15 adet lisanslı atık alma gemisiyle atıklar toplanıyor.
Atık Alım Merkezi ekiplerince toplanan atıkların bertarafı ve geri kazanım işlemleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştirak şirketleri İstanbul Enerji A.Ş. ve İSTAÇ A.Ş. tarafından gerçekleştiriliyor.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Türkiye'de bir ilk olacak "Deniz Atıklarından Asfalt Üretim Projesi" kapsamında, Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde bulunan liman sahasındaki 2 bin 983 metrekarelik alanda atık işletme tesisi kurulacak.
Milli Emlak'tan onay alınan alanda yapılacak liman sahası içerisinde kapasitesi artırılmış atık kabul tesisi, arıtma tesisi, petrol türevli atık işleme tesisi kurulacak. İhale aşamasında olan projeye bu yıl başlaması, 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Onlarca limanda toplanan tonlarca petrol türevli atıkların geri kazanılmasıyla birlikte deniz kirliliği de engellenmiş, belediye ekonomisine de katkı sağlanmış olacak.
ULAŞ'TA ÇALIŞMALARA BAŞLANDI
Ayrıca söz konusu atıkların bu süre içerisinde bertarafı ve geri kazanımı için Enerji A.Ş. tarafından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Ulaş beldesindeki geri kazanım tesislerinden biri kiralanarak, çalışmalar yapılmaya başlandı.
Toplanan petrol türevli atıklar Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi'nde
ön işleme tabi tutulduktan sonra Ulaş'taki işleme tesisine
gönderilerek işleniyor.
Bu işlem sonrası, atık yağ ve atık solvent ürünleri elde ediliyor.
Atık yağlar laboratuvar analizleri yapılarak kategorilere göre atık
yağ geri dönüşüm tesislerine ya da ilave yakıt olarak kullanılmak
üzere çimento ve kireç fabrikalarına gönderiliyor.
Ulaş tesislerinde yapılacak bir düzenlemeyle, bu tür atıklardan asfalt ve asfalt katkı maddeleri üretebilir hale getirilmesi çalışmaları sürdürülüyor. Tuzla'da kurulması planlanan tesiste de hem Haydarpaşa'daki, hem de Ulaş'taki işlemler yapılabilecek.
Daha önce gemilerden toplanan petrol türevli atıkların sadece yağlı kısımları toplanıyordu. İçinde kimyasal kirleticilerin çok yoğun bir şekilde bulunduğu ve toplam atığın yüzde 90'ını teşkil eden yağsız sulu kısmı ise denize arıtılmadan veriliyordu.