İstanbul, göçe çözüm yolu buldu
Abone olİstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan "Göç" için yeni bir çözüm yolu bulundu. Bu projede, Doğu, İstanbul'a gelmiyor. Bu sefer İstanbul, Doğu'ya gidiyor.
İstanbul'a Anadolu'dan göç 'organik tarımla' önlenmeye çalışılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ortaya konulan 'Doğu Anadolu Sözleşmeli Organik Tarım Gelişimi' projesine göre ilk etapta 14 il ve 30 ilçedeki çiftçilerden en az 5 yıl süresince organik ürün alınacak. Projeyle bölgede tarım ve hayvancılık desteklenerek, köyden kente göçe 'dur' denilecek. İlk aşamada çiftçiden bu mahsul yılında alınacak olan buğday ve çavdardan İstanbul Halk Ekmek tarafından doğal ekmek imal edecek. Topbaş'ın 'tamamen sosyal amaçlı' dediği proje 10 bin çiftçi ailesini kapsayacak ve 1 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Muş, Van, Erzurum, Ağrı, Artvin, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Malatya, Elazığ, Kars, Sivas, Bingöl illerinde çiftçilerle sözleşmeler yapıldı. Haziran ayı sonunda Kadir Topbaş'ın da katılacağı toplantıda Erzurum'da 3 bin organik ürün çiftçisi bir araya gelecek.
Hayatımın projesiydi
Süt ürünleri, bal, meyve, zeytin, zeytinyağı, çeşitli bakliyatlar da çiftçilerden satın alınacak. Aracısız olarak yapılacak alımlarla İstanbullular doğal ve sağlıklı ürünlere ulaşırken, Anadolu çiftçisi organik ürünlerini satma sıkıntısı çekmeyecek. Ekonomik sıkıntı içindeki köylünün büyükşehirlere göçü de bir anlamda önlenmiş olacak. Topbaş, 'Hayalimdeki bir projeydi. Belediye başkanı olmasaydım, bu projeyi kişisel olarak hayata geçirecektim. Ancak şimdi belediye olarak bu işe soyunduk' dedi.
Doğudaki çiftçilerin yanısıra İstanbul'un tarımsal üretimleriyle öne çıkan ilçeleri olan Şile, Silivri ve Çatalca'daki köyler de organik tarıma teşvik edilecek. Belediyenin su havzalarındaki tarım arazileri de organik üretime açılacak. Çiftçi ve girişimcilere bu araziler organik üretim için kiralanacak. Çiftçiden alınacak bütün ürünler İl Tarım Müdürlükleri ve eksperler tarafından denetlenecek. Sertifikasız ürün alınmayacak. Çiftçi de böylece ürettiği ürünü pazarlama sıkıntısı çekmeyecek.
İstanbul Halk Ekmek tarafından ilk doğal ekmek 1 Temmuz'da fırından çıkarılacak. 400 gramlık ekmeklerin fiyatı 750-850 bin lira arasında satışa sunulacak. Suni gübresiz ve tarım ilacı kullanılmayan topraklarda yetişen buğday ve çavdar taneleri köylerdeki taş değirmenlerde un haline getirilerek, besin kaybının önüne geçilecek. Kimyasal maya kullanılmayacak.
Topbaş, doğal ürünlerin satılacağı Sarıyer Çayırbaşı'nda bir market kurulacağını belirterek şunları söyledi: 'Aynı köylerden diğer katıksız organik ürünleri satın alacağız. 'Doğal Ürünler Satış Marketi' kurarak burada satışa sunacağız.
Bal, peynir, yoğurt, zeytin, zeytinyağı, meyve, kuru meyve gibi ürünler buradan İstanbullu'ya satılacak. Bu marketin bir bölümünde oluşturulacak restoranda doğal ürünlerden yemekler yapılacak.'
Ekmeğe birlikte marka bulalım
Topbaş, Alman ekmeğini örnek vererek, 'Bizim ekmeğimiz de marka olacak. Bu markayı ve satış sistemini 'franchasing' olarak Türkiye'de ve yurtdışında pazarlayacağız. Franchasing sisteminde de bütün ürünler hep bizim belirlediğimiz çiftçilerden satın alınacak' dedi. Topbaş, pazarlama ve reklam stratejileri için çalışmaların yapıldığını belirterek, Halk Ekmek markasının dışında yeni bir isimle doğal ekmeğin rafa konulacağını söyledi. Topbaş, bunun için AKŞAM okurlarından İstanbul'un doğal ekmeği için marka teklifi beklediklerini ifade ederek, 'Seçilecek ismin sahibine para ödülü vereceğiz' dedi.
Haber : Yavuz Rençberler
Kaynak :