İstanbul Büyükşehir hata yaptı korkutan uyarı: Hesabını bire göre yaptı ama aslında dört!
Abone olMarmara'da İstanbul'u da etkileyecek deprem için konuşan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İBB'nin planlarında tek faya göre çalıştığını ama aslında 4 fayın 7'lik deprem üretme tehlikesi oldugunu söyledi: "Marmara kalp hastası, 4 damarı tıkalı ve her an bir kalp krizi geçirebilir."
Marmara’nın 3 boyutlu fay hattı haritasını çıkaran isimlerden
biri olan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “Marmara Bölgesi’nde depreme
neden olabilecek bir değil 4 fay bulunuyor. Bu 4 fayın her an
maksimum 7.2 ile 7.6 büyüklüğünde deprem üretme riski var. Oysa
İBB, senaryolarını tek faya göre yapıyor” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Doğa Kaynaklı Afetler konulu 74. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda akademisyen Murat Şahin’le birlikte “Aktif Marmara Fayları İçin Yeni Bir Bakış; Marmara Denizi’nin Yeni 3 Boyutlu Fay Haritası Işığında Deprem Potansiyelleri ve Risk Senaryoları” başlıklı bir sunum yaptı. Murat Şahin ile birlikte Marmara’nın 3 boyutlu fay haritasını çıkaran Yaltırak, sunumun ardından Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Marmara’da bütün halde tek bir fay olmadığını söyleyen Yaltırak, şunları ifade etti:
İBB yönetimi yanlış yapıyor
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi yanlış yapıyor, Marmara’da
sadece tek fayın olduğu yaklaşımını devam ettiriyor.
Oysa Marmara’da kırılma bekleyen 4 fay bulunuyor. Bunlardan biri 7.6, ikisi 7.4 ve bir tanesi de maksimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek.
Büyüklükler maksimum bu seviyede olacak, daha küçük de olabilir ama maksimum büyüklükler bunlar olacak. Ne zaman olabilir? Her an. Planlamalar, hesaplar tek fay esas alınarak yapıldığında İstanbul’a bir şey olmuyor; depremi 7.2 ile 7.4 arasında bekliyorlar ve bu durum sadece eski İstanbul’u yani Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar’ı etkiliyor. Anadolu yakasını ve İzmit Körfezi’ni, Güney Marmara’yı hiç etkilemiyor. Bu 4 fay aynı zamanda da kırılabilir, arka arkaya da olabilir ya da farklı zamanlarda kırılabilir. Batıdan doğuya gidebilir; hangisinin önce ya da sonra olacağını bilmiyoruz ama bildiğimiz şey; bardaklar dolu. Marmara kalp hastası, 4 damarı tıkalı ve her an bir kalp krizi geçirebilir.
4 faya göre yapılmalı
İstanbul ve tüm Marmara’nın bu 4 faya göre
yeniden ele alınması gerekiyor. Tek faya dayalı olasılıksal bir
haritayla yüksek ivmeler içeren bir dönüşüm planı var. 4 fay esas
alındığında İstanbul’un tüm kentsel dönüşüm planlarının yenilenmesi
gerekecek çünkü ivmeler her yerde haritadaki büyüklüğe
ulaşmayacak.
Bazı binalar, bazı semtlerin hiç yıkılmasına, yenilenmesine gerek yok. Ama bazı yerlerin de daha öncelikli olarak, hızla kentsel dönüşüme alınması gerekiyor. İstanbul’da örneğin Beşiktaş Ulus’ta bir binayı yıkmanıza gerek yok. En büyük depremde bile orada ivme 0.1 g oluşuyor. Bu o binanın yıkılması mümkün değil, demek. Genel değerlere dayalı yapılan kentsel dönüşüm pahalı oluyor ve dönüşümü imkânsız kılıyor. Esas odaklanılması gereken yerlere odaklanılmıyor.”