İşsizlik şiddete yöneltiyor
Abone olŞÖNİM'e başvuran şiddet mağdurlarının yüzde 76'sının, şiddet uygulayanların ise 73'ünün işsiz olduğu belirlendi.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine (ŞÖNİM) başvuran şiddet mağdurlarının 76'sının, şiddet uygulayanların ise yüzde 73'ünün işsiz olduğu belirlendi.
Şiddete uğramış ya da şiddete uğrama riski bulunanların ve şiddet uygulayanların başvurduğu ŞÖNİM'ler bu yıl aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Trabzon ve Malatya'nın da bulunduğu 14 pilot ilde hizmet vermeye başladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre, 7 gün 24 saat esasına göre çalışan merkezlerden, kasım sonuna kadar 10 bin 825 kadın, 257 erkek, 3 bin 129 çocuk hizmet aldı. ŞÖNİM'lere başvuranların yüzde 98'i şiddet mağdurlarından, yüzde 2'si ise şiddet uygulayanlardan oluştu.
Mağdurların yüzde 47'si şiddet, yüzde 33'ü sığınma isteği, yüzde 16'sı danışmanlık talebiyle merkezlere gelirken, şiddete maruz kalanların yüzde 48'i fiziksel, yüzde 33'ü psikolojik, yüzde 13'ü ekonomik, yüzde 6'sı cinsel şiddet şikayetini iletti.
KOLLUK KUVVETLERİ YÖNLENDİRİYOR
Büyük çoğunluğu kolluk kuvvetlerinin yönlendirmesiyle ŞÖNİM'e müracaat eden şiddet mağdurlarının yüzde 98'inin kadın, şiddet uygulayanların yüzde 96'sının ise erkek olduğu belirlendi.
Şiddet görenlerin yüzde 76'sının, uygulayanların ise yüzde 73'ünün işsiz olduğunu ortaya koyan verilere göre, mağdurların yüzde 24'ü, şiddet uygulayanların da yüzde 27'si çalışıyor.
SOSYAL GÜVENCELERİ DE YOK
Mağdurların yüzde 62'sinin, şiddet uygulayanların ise yüzde 72'sinin sosyal güvencesi yok.
Merkezlere başvuran mağdurların ve şiddet uygulayanların büyük çoğunluğunun ilkokul mezunu olduğu belirlendi. Buna göre, mağdurların yüzde 38'i, şiddet uygulayanların yüzde 47'si ilkokul mezunu.
Şiddet mağdurlarının yüzde 67'si, şiddet uygulayanların ise yüzde 83'ü evli