İşsizlik maaşı yeniden mi düzenleniyor?
Abone olİŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, işsizlik maaşı ve ödeme süreleriyle ilgili Bakan Faruk Çelik'in talimatıyla yeni bir çalışma yürüttüklerinin haberini verdi.
İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, işsizlik maaşı ve ödeme süreleriyle ilgili Bakan Faruk Çelik'in talimatıyla yeni bir çalışma yürüttüklerinin haberini verdi. Nusret Yazıcı, 'na yaptıkları çılaşmalarla ilgili detaylı bilgi verdi.
İşsizlik maaşı ve işsizlik maaşının ödendiği süre ile ilgili yeni düzenlemeler yolda... İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı iş ve meslek danışmanlarından kadınların doğum izninin 6 aya çıkarılması işsizlik rakamlarından işsizlik maaşına kadar pek çok merak edilen konuyu Memurhaber'e anlattı. İşsizlik maaşıyla ilgili mevcut sistemin iyi işlediğini söyleyen Dr. Nusret Yazıcı daha hakkaniyetli bir dağıtım için de çalışmaların yapıldığını ve yeni düzenlemenin yolda olduğunu ifade etti.
İş ve meslek danışmanlarının son durumu ve işsizlik maaşıyla ilgili gelişmelerin tüm detaylarını Hatice Kübra Kocaoğlu sordu, Nusret Yazıcı cevapladı:
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ SAYISI 4 BİNE TAMAMLANACAK!
İŞKUR 900 iş ve meslek danışmanı alacağını duyurdu. Konunun detaylarını sizden alabilir miyiz?
Öncelikle süreci başından itibaren anlatalım ki bu konuda soru işaretleri kalmasın. Dünyada kullanılagelen bir yöntem var ; "iş koçluğu" yöntemi. Türkiye'de dana önce böyle bir meslek söz konusu değildi. İŞKUR 4 bin iş ve meslek danışmanı ile işverenlere ve işsizlere profesyonel destek sağlayacak diye hükümet programında var.
Eleman temininde karşılaştıkları güçlükleri aşmada işverenlerin, işsizlere de iş bulmada karşılaştıkları güçlükleri gidermede yardımcı olacak 4 bin iş ve meslek danışmanı alınacağı çok daha öncesinde konuşulmuştu. Daha sonra kurumumuz bir iş ilanına çıktı. İş ve meslek Danışmanı Eğitimi veriyorum bir ilana çıkılıyor. Bu ilanda KPSS'den 70 puan alma şartı ve diğer şartlar da açıklanıyor. 18500 başvuru oldu bu kursa katılabilmek için. Akabinde 3500 kişi 16 ilde 17 üniversitede eğitim aldı İŞKUR tarafından.
İŞKUR oradaki kursiyerlerin cep harçlıklarını karşıladı, giderlerini karşıladı ve sonunda da MYK tarafından verilen sertifika ücretini karşıladı. Eğitim alan 3500 kişiden 2869 kişi sertifika almaya hak kazandı. Nisan ayında bu 2869 kişiden 2000'inin ataması yapıldı. Haziran ayında biz bir ilana çıktık. Ve bu ilanda İŞKUR'un açtığı kursa katılmış olma şartı koyduk. Ordaki bir kursiyerin maliyeti bize yaklaşık 3 bin lira civarında. Danıştay daha sonra bunu iptal etti. Dediki: "Siz bu kursa katılma şartını koymazsınız ". Bu karar bize Eylül - Ekim gibi ulaştı. İlanı yenilememiz gerekiyordu. İlanı yenilediğimiz zaman çalıştırdığımız 817 kişinin ve dava açanların büyük bir kısmı başvuramayacaklardı. Çünkü ellerinde 2012 KPSS'leri vardı ve 2012 KPSS açıklanmıştı. Biz bunu Sayın Bakan'a izah ettik ve kendisi bunu bir kanunla aşabileceğimiz söyledi. Kanun çıktı 19 Ocak'ta resmi gazetede yayınlandı.
İŞKUR oradaki kursiyerlerin cep harçlıklarını karşıladı, giderlerini karşıladı ve sonunda da MYK tarafından verilen sertifika ücretini karşıladı. Eğitim alan 3500 kişiden 2869 kişi sertifika almaya hak kazandı. Nisan ayında bu 2869 kişiden 2000'inin ataması yapıldı. Haziran ayında biz bir ilana çıktık. Ve bu ilanda İŞKUR'un açtığı kursa katılmış olma şartı koyduk. Ordaki bir kursiyerin maliyeti bize yaklaşık 3 bin lira civarında. Danıştay daha sonra bunu iptal etti. Dediki: "Siz bu kursa katılma şartını koymazsınız ". Bu karar bize Eylül - Ekim gibi ulaştı. İlanı yenilememiz gerekiyordu. İlanı yenilediğimiz zaman çalıştırdığımız 817 kişinin ve dava açanların büyük bir kısmı başvuramayacaklardı. Çünkü ellerinde 2012 KPSS'leri vardı ve 2012 KPSS açıklanmıştı. Biz bunu Sayın Bakan'a izah ettik ve kendisi bunu bir kanunla aşabileceğimiz söyledi. Kanun çıktı 19 Ocak'ta resmi gazetede yayınlandı.
Bu kanun, sözleşmesini mahkeme kararı nedeniyle yenileyemediğimiz çalışanların aynı şartlarda çalıştırılmasını ve başvurularını alamadıklarımızın da başvurabilmelerini içeriyordu. Bu aslında tamamen mahkeme kararını uygulamaya yönelik bir kanundu. Sayıyı 4 bine tamamlamak adına geriye kalan 904 tane iş ve meslek danışmanı kalıyordu. Biz 900 tanelik bir ilana çıktık. Bu da ayın 23'ü itibariyle ilana çıktı. 8 Şubat'ta sona erecek başvurular. Kanundan doğan haklarını alabilmek için dava açanların başvurusu da 7 Şubat'ta sona erecek. Böylece 4 bin rakamına ulaşacağız. Ve bu defteri en azından kısa bir süre için kapatıp 4 bin iş ve meslek danışmanı arkadaşımızla yolumuza devam etmek istiyoruz.
Bizim envanterimizde kayıtlı 2 milyon 300 işsizimiz var. TÜİK'in açıkladığı rakamlarda 2 milyon 500 bin civarında. Neredeyse Türkiye'deki işsizlerin tamamını isim isim, adres adres biliyoruz. 4 bin arkadaşa biz bunları dağıtacağız. Sistem alt yapısı hazır bunun. Her bir iş ve meslek danışmanına 600 kişi düşüyor. Bu 600 kişiyi iş ve meslek danışmanlarına zimmetledik adeta. Bunların eğitim seviyelerine, kişisel özelliklerine, yaşlarına, çalışabilecekleri coğrafi alanlara göre bilgiler mevcut bizde. Diğer taraftan ülkedeki tüm işverenleri de iş ve meslek danışmanlarına zimmetledik. Ekim ayında bir anket yaptık 215 bin açık iş çıktı orada. İş ve meslek danışmanları bu açık işleri alıyorlar envanterindeki 600 işsiz arkadaşa uygun olanı buluyorlar ve yerleştirme yapıyorlar. Şayet çok sıra dışı bir meslekse eğitim vermek gerekiyorsa bu sefer meslekle alakalı eğitim düzenliyoruz ve sektörün eleman ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz.
900 İŞ VE MESLEK DANIŞMANI NE ZAMAN GÖREVE BAŞLAYACAK?
900 iş ve meslek danışmanı alındıktan sonra ne zaman göreve başlayacaklar?
8 Şubat'ta başvurular bitecek. Bizim buradaki komisyonumuz tamamen bilgisayar ortamında bunların illere göre atamalarını yapacak. 10 tane tercih yapabiliyorlar. Herhangi bir tercih yapmayan ya da tercihine yerleşemeyenler komisyon tarafından resen yerleştiriliyorlar.
Yerleştirmelerde kriterler ne olacak?
Yerleştirirken biz KPSS puanına bakacağız ve ikametgahına en yakın ile vereceğiz.
KANUNLA DÖNEN İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARININ DURUMU NE OLACAK?
Kanunla dönenlerin yerleştirmeleri nasıl yapılacak?
Diğer 523 kişi yani kanunla dönenlerin tercihleri de henüz belli değil. Çünkü kanunla ne kadar kişi geleceğini bilemiyoruz. Bu insanlar bir işe de yerleşmiş olabilirler. 2012 Haziran ayının adaylarından bahsediyoruz biz burda. Öncelikle sayıyı göreceğiz. Daha sonra tercih yapabileceği illeri belirleyeceğiz. Bu iller de mahkeme kararıyla ataması yapılan 817 kişinin alımında kullnılan illerle oransal olarak aynı büyüklükte olacak. Onların herhangi bir endişeye kapılmalarına gerek yok, aynı iller onlar için de geçerli olacak. Hatta avantajlılar çünkü eğer 2012 KPSS'leri varsa bu 900 kişinin içinde de başvurabilirler. Hiç kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Sosyal medyada ve forum sitelerinde yazılanları takip ediyoruz. Endişelenecekleri bir durum söz konusu değil. KPSS'den 70 barajını geçenlerin büyük bir kısmı yerleşecekler.
4 BİN DANIŞMANIN ARDINDAN YENİ ALIM OLACAK MI?
4 bin iş ve meslek danışmanı görevlerine başladıktan sonra yeniden bir alım yapmayı düşünüyor musunuz?
Hayır şimdilik böyle bir planımız yok. Şuan dünyanın tamamında uygulanıyor bu sistem biz de en iyi uygulayan ülkelerden biriyiz. 2012 içerisinde 556 bin kişiyi işe yerleştirdik. 2011'de bu rakam 363 bin. 2011'de açık iş 660 bin 2012'de bu rakam 991 bin. 2013 yılında bu rakamı 1 milyona dayandıracağız. İşe yerleştirmede geç kaldığımız her bir birey mutlu değil. Bize emanet edilen görevin farkındayız. Bir danışman için 600 gayet iyi bir rakam, böyle devam etmek istiyoruz.
DOĞUM İZNİNİN 6 AYA ÇIKMASI İŞVERENİ NASIL ETKİLEYECEK?
Bakan Faruk Çelik kadınların doğum izninin 6 aya çıkarılması işveren açısından kadınları tercih etmede sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Sizce işveren açısından bunun bir etkisi olacak mıdır?
Hepimiz isteriz ki bebekler annelerinin kucağında büyüsün. Benim de 2 tane kızım var. Eşim tıp doktoru ve şuanda ücretsi izinde. Mart ayında ücretsiz izni bitecek. Kızım annesi balkona çıksa evin içinde "anne anne" diye dolanıyor. Gönül ister ki ücretsiz izin 6 ay değil 6 yıl olsun. Çocuk ayaklarının üstüne basana kadar annesi yanında olsun. Gönlümden geçen bunun daha da uzun olmasıdır. Fakat diğer taraftan ekonomik dengeler de var. İzin süresinin uzaması elbette iş gücü maliyetlerini artıracaktır. Buradaki dengenin hesaplanması çok daha farklı bir şey , İŞKUR'la pek alakalı değil. Ama bir baba olarak gönlümden geçen mümkün mertebe annenin çocuklarla bir arada olması. Sayın Bakan orda güzel bir çözüm bulacaktır diye düşünüyorum.
İŞSİZLİK MAAŞIYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME
İşsizlik maaşlarıyla ilgili yeni bir gelişme var mı ya da olacak mı?
İşsizlik sigortası fonu şuan 61 milyar lirada. Bu çok devasa bir rakam. Kontrol edilmesi kolay bir rakam değil. Bu konuda bir çok alternatifler olabilir. İşsizlik sigortası maaşının artırılması konuşulabilir, bu ödeme yapılan sürenin artırılması konuşulabilir. Biz şu an 775 lira civarında işsizlik sigortasının maaşının üst tavanı , altı da yaklaşık 400 liraya yakın bir rakam. Öncelikle şunu belirtmek lazım; bu işsizlikle mücadelede pasif bir tedbir. İşsizlik sigortası maaşının kesinlikle bir meslek haline dönüşmemesi lazım. İnsanlar bu maaş bize yeterli deyip çalışmaktan vazgeçerlerse istediğimiz amaca ulaşamayacağımızın bir göstergesi olur. AB ülkelerinde işsizlik maaşlarının ödeme sürelerinin kısaltılmasına yönelik çalışmaların olduğunu biliyoruz. Ödenen maaşların tutarlarının azaltılmasına yönelik çalışmaların olduğunu da biliyoruz. Bununla alakalı kendi içimizde bir çalışmamız var. Özellikle tutar ve süre ile ilgili. Olgunlaştırdığımız zaman bunu paylaşacağız.
İŞSİZLİK MAAŞINDA SÜRE DÜŞECEK Mİ?
Sürenin ve tutarın aşağı çekilmesi yönünde mi olacak bu çalışma?
Bizim gönlümüzden geçen daha hakkaniyetli dağıtılması açısından bir çalışma yapmak. Bunu nasıl "adil bir ödeme tarzına dönüştürebiliriz" diye bir çalışma olacak. Sayın Bakanın talimatıyla çalışıyoruz. Ama hali hazırda uyguladığımız yöntem de kötü bir yöntem değil. İşsizlik sigortası minimum 6 ay maksimum 10 ay ödenir, çalışılan süreye göre. Bizim işsizlik sigortası öedemesi yaptığımız süre ortalama 5,5 ay. Yani insanlar işsiz kaldıktan sonra ortalama 5,5 ayda tekrar işe girmektedirler. 6 ayla 10 ay bandını düşünürsek eğer biz işsiz kalan vatandaşımızı 5,5 ayda tekrar işe sokuyoruz. Ve işsiz kaldığında 3 günde işsizlik sigortası maaşını bağlıyoruz. Sistem son derece memnuniyet verici ama bir takım düzenlemeler de kafamızda var.