İsrailli bakanlara Filistinlilerle temas yasağı
Abone olBaşbakan Benyamin Netanyahu tüm bakanlarına, Filistinli yetkililerle her tür üst düzey teması durdurma talimatı verdi. İsrail, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın 15 BM kurumuna üyelik başvurusu yapmasına tepkili.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu tüm bakanlarına, Filistinli
yetkililerle her tür üst düzey teması durdurma talimatı verdi.
İsrail yetkililerine göre Netanyahu'nun bu adımı, "Filistin Yönetimi'nin barış görüşmelerindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesine" yanıt niteliğinde.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas geçen hafta 15 BM kurumuna üyelik başvurusu yapmıştı. Abbas kararına gerekçe olarak İsrail'in Filistinli tutsakları zamanında serbest bırakmamasını göstermişti.
İsrail'in başmüzakerecisi Tzipi Livni'nin Netanyahu'nun kararından muaf olduğu, savunma ve güvenlik yetkililerinin de Filistinli muhtapları ile alt düzey temasları sürdürebilecekleri bildiriliyor.
Ancak yine de Netanyahu'nun kararı İsrail ve Filistin
yönetimleri arasında ABD'nin desteği ile yürütülen barış
görüşmelerine yönelik bir diğer darbe olarak görülüyor.
Washington iki tarafı da suçluyor
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise dün yaptığı açıklamada ülkesinin tüm zorluklara karşın görüşmeleri desteklemeyi sürdüreceğini söylemişti. Kerry iki tarafı da "görüşmelerin devamına yardımcı olmayan" adımlar atmakla suçlamıştı.
İsrail ve Filistin yönetimleri arasındaki barış görüşmeleri üç yıllık bir aranın ardından geçen yıl temmuz ayında yeniden başlamıştı.
Filistin Yönetimi, İsrail'in dördüncü tutsak grubunu serbest bırakmamasına tepkili.
Tutsakların bırakılması koşuluyla görüşmelere döndüklerini vurgulayan Filistinliler, İsrail'in Doğu Kudüs'te 700 yeni yerleşim birimine inşasına onay verdiğine dikkat çekiyor.,
Uluslararası hukuka aykırı
İsrail Doğu Kudüs'ü 1967'deki Altı Gün Savaşı'na ele geçirmiş ve 1980'de bölgeyi resmen ilhak etmişti.
Batı Şeria'da, Doğu Küdüs'te ve İsrail işgali altındaki diğer topraklarda Yahudi yerleşim birimleri inşa edilmesi uluslararası hukuka aykırı.
İsrail ise Filistinli tutsakların serbest bırakılmasının barış görüşmelerinde ilerleme sağlanmasına bağlı olduğunu vurguluyor. İsrail, Filistinlilerin BM kurumlarına üye olma sürecinde imzaladıkları anlaşmaları ilerde devlet kurma yolunda yasal bir araç olarak kullanmasından endişeli.
ABD yönetimi barış görüşmelerinin 29 Nisan'a kadar anlaşma ile sonuçlanmasını umuyordu.
İsrail yetkilileri ise Filistin Yönetimi'nin görüşmelerin bu tarihten sonra da sürmesini kabul etmemesi halinde, tutsakların bırakılmayacağını söylüyor.