İsraille gerginlik en çok onlara yarar
Abone olİngiliz Financial Times gazetesine göre bölgenin bu iki önemli ülkesinin sürtüşmesi, İran'ın nüfuzunun artmasına sebep olur.
Gazete başyazısında son üç yıldır İsrail ve Türkiye arasındaki
ilişkilerde dostluğun yerine kademe kademe bir sürtüşme havasının
yerleştiğini ve Mavi Marmara tartışmasında son gelinen noktada
ilişkilerin şimdiye kadarki en kötü seviyeye indiğini belirtti.
Gazete her iki ülkeye de on yıllardır askeri, diplomatik ve ekonomik yatırımları olan ABD açısından bozulan ilişkilerin problemli bir durum yarattığına dikkat çekti.
''1979'da İran'da meydana gelen İslam devriminden bu yana,'' diye yazıyor Financial Times, ''Amerika'nın Orta Doğu siyasetinin dayandığı iki temel taş İsrail ve Türkiye'ydi.''
Gazete Washington'un iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesi dileğinin kısa sürede gerçekleşmesinin pek olası görünmediğini yazıyor.
Financial Times'a göre bir kere konuyu hem ulusal hem de şahsi
gurur meselesi etmiş iki lider var.
Gazetenin ifadesiyle bunlar Türkiye'nin ''buyurgan'' lideri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrailli ''inatçı'' muhatabı Benyamin Netanyahu.
Ama bunun da ötesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin örgüsüne daha yakından bakınca, varolan dostluğun daha ziyade siyaset, ordu ve istihbarat elitinin tepeden inmeci bir üslubuyla ayakta tutulduğunu yazan Financial Times, işadamlarının, kültür temsilcilerinin, akademisyenlerin ve toplum genelinde iki halkın karşlılıklı güven ve işbirliği ağlarının ise nispeten daha zayıf kaldığını kaydediyor.
ABLUKA YETERSİZ KALDI
Gazete, Erdoğan hükümetinin Türk dış politikasını Arap dünyasına daha yakınlaştıran adımlarının, İsrail ile ilişkileri buna koşut olarak soğuttuğunu belirtiyor.
Financial Times'ın gerginliği kontrol altında tutmak için İsrail'e verdiği öğüt, Mavi Marmara'daki ölümlerden dolayı özür dilememe kararını yeniden gözden geçirmesi. Gazete ayrıca ''Gazze'ye uygulanan ablukanın bölgede uzun vadeli bir politika olarak tamamen yetersiz kaldığının farkına varılmalıdır'' diyor.
Financial Times, Birleşmiş Milletler'in Mavi Marmara raporu hakkında ''Bizim için yok hükmündedir'' diyen Türkiye'nin de ilişkilerin düzelmesine bu şekilde yardımcı olmadığını söylüyor.
Gazete her iki tarafın da şunu unutmaması gerektiğini yazıyor:
''Bölgesel nüfuz konusunda her iki ülkenin de en dişli rakibi, İran. Eğer aralarındaki gerginliğin nihai galibi İran olursa, bundan ne Türkiye ne de İsrail bir fayda görecektir.''