İsrail'in verdiği süre saat 16:00 itibarıyla sona erdi
Abone olİsrail ordusu, uluslararası uyarılara rağmen abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini boşatmaları ve bölgenin güneyine gitmeleri yönündeki uyarısını bugün de yinelemişti. İsrail yaptığı açıklamada sivillerin geçişine izin verileceğini, 10:00'dan 16:00'a kadar saldırı olmayacağını duyurmuştu. Saat 16.00 itibarıyla İsrail'in verdiği süre sona ererken, Gazze'den tekrar duman yükselmeye başladı.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya
platformundaki paylaşımında, "Gazze Şeridi sakinlerine önemli bir
açıklama: Gazze kent merkezini terk ederek güneye yönelmeniz için
çağrıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verdi.
Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini isteyen ve tahliye için kullanacakları yolu gösteren bir harita paylaşan Adraee, "İsrail ordusunun yerel saatle 10.00-16.00 arasında haritada işaretlenen rotaya dokunmaktan kaçınacağını belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.
Gazze'den dumanlar yükseldi
Sivillere verilen süre sona ererken, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlayacak mı sorusunun cevabı halen merak ediliyor. İsrail kara harekatı için Gazze sınırında sevkiyatı arttırdı. İsrail’in tahliyeler için verdiği sürenin 16.00’da dolmasıyla da Gazze’den dumanlar yükseldi.
Sürenin dolmasıyla İsrail güçleri, Sderot’tan top atışlarını
yoğunlaştırdı. İsrail’in atışlarını arttırmasıyla bölgeden şiddetli
duman yükseliyor.
Gazze sınırına sevkiyatı arttıran İsrail, Gazze’nin kuzey
noktasında bulunan İsrail’in Sderot kentinde sınıra yığınak yaptı.
İsrail, yüzlerce tankı Sderot kentinde konuşlandırdı.
Öte yandan yabancı pasaport sahibi Gazzeliler, Refah Sınır Kapısı'na gelerek, Mısır tarafına geçiş yapmak için beklemeye başladı.
Dün de benzer açıklama yapılmıştı
İsrail ordusu dün de benzer bir açıklamayla Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istemişti.
Birçok ülkeyle yerel ve uluslararası insan hakları örgütü, tahliye talebinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak İsrail'i geri adım atmaya çağırmıştı.
Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, İsrail'in Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmeleri talebini "etnik temizlik ve insanlığa karşı suç" olarak tanımlamıştı.
Evlerinden ayrılan Filistinliler İsrail saldırılarının hedefi olmuştu
İsrail ordusunun dünkü açıklamasının ardından evlerini terk eden Filistinliler de saldırıya uğramıştı.
Gazze İçişleri Bakanlığı dün akşam, yerinden edilmiş Filistinlilerin oluşturduğu konvoya düzenlenen saldırıda en az 70 kişinin öldüğünü, 200'den fazla kişinin yaralandığını bildirmişti.
İsrail-Filistin çatışması
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.
Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.
Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 614’ü çocuk, 370’i kadın 1900 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 bin 696 kişinin yaralandığını duyurmuştu.
Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 52 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti.
İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9 ve Lübnan'da ise 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.