İsrail'in özrünü kabul etmiyoruz!
Abone olİsrail'in Mavi Marmara saldırısı için Türkiye'den özür dilemesini Mavi Marmara mağdurları nasıl değerlendirdi.
Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail ordusunun baskını sonucu 9 kişinin öldüğü Mavi Marmara gemisinin baş aktörleri konuştu.
Baskında hayatını kaybeden milli tekvandocu 54 yaşındaki Çetin Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu'nun acısını dindirmedi. Kendisi de Mavi Marmara gemisinde bulunan Topçuoğlu, 'İsrail'in özrünü kabul etmediğini' söyledi.
Topçuoğlu, "Bu özür bizim için yeterli değil. Bugüne kadar katletmiş olduğu tüm insanlıktan özür dilemeli. Ancak bu şekilde özür yerine ulaşır. Tüm insanlıktan özür dilemesi için çocukları katlettiklerinde onları sadece bir varlık olarak gördüklerini söyledikleri zihniyetlerini değiştirdiklerinde o özür kabul olur. İnsan, insanlıktan nasibini almışsa o özür geçerlidir. Biz şehit Çetin Topçuoğlu ailesi olarak özrü kabul etmiyoruz" diye konuştu.
MAVİ MARMARA'DA ÖLEN FURKAN'IN BABASI: ÖZÜR YETERLİ DEĞİL, GAZZE'DEN AMBARGO KALKSIN
Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 'Mavi Marmara' gemisinde öldürülen 9 kişiden ABD vatandaşı lise öğrencisi 19 yaşındaki Furkan Doğan'ın babası Doç. Dr. Ahmet Doğan, "İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ve tazminat tek başına yeterli değil. Gazze'den ambargonun kaldırılması da gerekir. Zira, oğlum bu uğurda şehit oldu" dedi. Doç. Dr. Doğan, ABD'ye açtığı tazminat davasını ve diğer davaları da geri çekmeyeceklerini kaydetti.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayıp özür dilemesini İnsan Hak ve Hürriyeti İnsani Yardım Vakfı Kayseri Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Doç. Dr. Ahmet Doğan şunları söyledi:
"İsrail hükümetinin özür dilediğini ve tazminat ödeyeceği haberini, üniversitede ders çıkışı gelen telefonlardan öğrendim. Daha sonra medya mensupları da beni aradı. Bizim başından beri bu konuda 3 şartımız vardı. Birincisi özür, ikincisi tazminat, üçüncüsü ve en önemlisi ise oğlumun şehit olmasına yol açan Gazze'deki ambargonun kaldırılmasıdır. Özür dileme ve tazminat tek başına yeterli değildir. Gazze'den ambargonun kaldırılması da gerekir. Zira, oğlum bu uğurda şehit oldu."
Doç. Dr. Ahmet Doğan, Mavi Marmara saldırısında yaşamını yitiren oğlu ABD vatandaşı olduğu için bu ülkede açtığı tazminat davası ve diğer davaları geri çekmeyeceklerini kaydetti.
Kayserili lise öğrencisi Furkan Doğan, babasının görevli bulunduğu dönemde ABD'de dünyaya gelmişti. Üniversite sınavına hazırlanan ve Tıp Fakültesi'ne girebilmek için yabancı kontenjanından yararlanmak isteyen Furkan Doğan'ın Türk vatandaşlığından çıkmak için yaptığı başvuru kabul edilmiş ve ABD vatandaşı olmuştu.
ÖNEMLİ OLAN FİLİSTİN
Gazze 'ye insani yardım götüren Mavi Marmara Gemisi'nde İsrail askerlerinin saldırısında yaralanan Cevdet Ökenek, İsrail'in özür dilemesine ilişkin, ''Bizim için önemli olan Filistin'de yaşayan kardeşlerimizin özgür olmasıdır'' dedi.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde lokanta işleten Ökenek, 31 Mayıs 2012 tarihinde Mavi Marmara Gemisi ile Gazze'ye yardım götürdükleri sırada uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kaldıklarını hatırlattı.
Koluna ve kalçasına isabet eden kurşunlarla yaralandığını, uzun bir tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştuğunu anlatan Ökenek, şunları kaydetti:
''Kamuoyu uzun zamandır İsrail'den özür bekliyordu. Türkiye'den bu konuda özür dilenmesi önemli bir gelişme. İsrail'in özür dilemesi önemli bir olay. Bizim için önemli olan Filistin'de yaşayan kardeşlerimizin özgür olmasıdır. Bu da inşallah en kısa sürede gerçekleşir.''
İSRAİL'İN ÖZÜR METNİ YAYINLANDI (TIKLAYIN)
BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR EDİYORUM
İsrail'in, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi'nin eşi Saniye Bengi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
Bengi, İsrail'in özür dilemesine ilişkin olarak kararı duyduğunda çok şaşırdığını belirterek, çok duygulandığını söyledi.
''Başbakan Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Başbakanımız nasıl uygun görürse biz de onun arkasındayız. Zalim olduğu için İsrail özür dilemez diye düşünüyordum. Ama duyunca çok duygulandım'' diyen Bengi, Gazze'ye yönelik ambargonun kaldırılmasını istediklerini kaydetti.
BABAMLA GURUR DUYUYORUM
Bengi'nin 12 yaşındaki kızı Nursena Bengi de babasıyla gurur duyduğunu aktararak, ''İsrail'in özrünü kabul ediyoruz ama en başından bunu yapmaları gerekiyordu. Tazminat istemiyoruz. Filistin'in özgür olmasını istiyoruz. İlk duyduğumda hem gurur duydum hem de babamı kaybettiğim için üzüldüm'' diye konuştu.
Bengi'nin kayın biraderi Muhammed Ensari ise özür dileme olayının Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünün göstergesi olduğunu, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda ortaya koyduğu tavrı çok önemsediklerini belirtti.
Ensari, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Beklediğimiz bir olaydı. İsrail er ya da geç bunu yapacaktı. Çabuk dize geldi. Biz mutluyuz. Başbakanımız bu konuda bizi temsil ediyor. Başbakanımızın Mavi Marmara Gemisi konusunda ortaya koyduğu tavır bizi yansıtıyor. Onunla hem fikiriz. Başbakana yapılan özür beyanı bize yapılmış olarak kabul ediyoruz. İsrail zillet içerisine düştü. Bu artık İsrail'in geri adım atacağını gösteriyor. Yeni bir dönem başladı.''
İSRAİL'İN PARASI FİLİSTİN'E GİDECEK
Saldırıda Mavi Marmara Gemisi'nde yaralanan Mehmet Tunç, İsrail 'in Türkiye 'den özür dilemesini ''olumlu bir gelişme'' olarak nitelendirdi.
Saldırıların üzerinden yaklaşık 3 yıl geçtiğini belirten Tunç, ''Aslında bu özür daha önceden olmalıydı. Çok gecikmiş bir özür'' dedi.
Bugüne kadar İsrail'e yönelik şahsi bir dava açmadığını, dava açmak için İsrail'in özür dilemesini beklediğini dile getiren Tunç, şunları söyledi:
''Bu özrün ardından şahsi olarak maddi ve manevi tazminat davası açacağım. Tazminatı alırsam da bir kuruşuna dahi dokunmadan Filistin halkına bağışlayacağım. Çünkü biz o yola çıkarken sadece Allah rızasını düşündük ve Filistin halkının özgürlüğü için yola düştük. Bir kere daha böyle bir şey olsa bu sefer o gemiye ailemi de alıp giderim.''