İsrailden sert çıkış!

Abone ol

İsrail-Türkiye gerginliği büyüyor. İsrail Büyükelçisi Dışişleri'nin Hamas brifingini reddetti.

0Dışişleri Bakanlığı'nın Hamas ziyaretiyle ilgili brifingini İsrail Büyükelçiliği kabul etmedi.

İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi, Dışişleri'nin Hamas brifingi davetini kabul etmedi. CNN TÜRK'ün haberine göre, Büyükelçiliğin, daveti reddetme gerekçesi, "Hamas hala İsrail'i yok etmek istiyor, tavrı belli, bu konuda brifing almamıza gerek yok" şeklinde açıklandı. 
 
Dışişleri Bakanlığı, Hamas heyetinin Ankara ziyaretinin ardından Ortadoğu Dörtlüsü olarak bilinen ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in Ankara'daki misyon şeflerini bilgilendirmişti. İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi'ye ise pazartesi günü için randevu verilmişti. Ancak Hamas'ın Filistin'deki yemin töreninde İsrail'in varlığını tanımaması üzerine İsrail, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın davetini reddetti.
 
"Türkiye ile her konuyu her şartta konuşmaya hazırız" diyen İsrail Büyükelçiliği yetkilileri, Hamas'ın tavrının yemin töreninde ortaya çıktığını, bu konuda her hangi bir brifing almalarına gerek olmadığını belirtti.

'İLİŞKİLER MÜKEMMEL OLMAYI SÜRDÜRECEK'


İsrail Büyükelçiliği yetkilisi, diğer konuları Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeye hazır olduklarını söyledi. İsrail ve Türkiye’nin Hamas nedeniyle ikili ilişkilerinin zarar görmesini istemeyeceğini belirten yetkili, ikili ilişkilerde gerilim yaratılmasının, Hamas’ın bir defa daha ödüllendirilme anlamına geleceğine dikkat çekti.


Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin 2005 ve 2006 yılının başında "mükemmel" olduğunu belirten yetkili, "İlişkiler mükemmel olmayı sürdürecek. Elbette ki Hamas konusunda görüş ayrılıklarımız oldu" ifadesini kullandı.

BÜYÜKELÇİ ARAN TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Bozkurt Aran'ın, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi ile bu sabah telefonla görüştüğü ve şu anda yüz yüze bir görüşmeye gerek olmadığı bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Hamas'ın Ankara ziyaretine ilişkin daha önce İsrail'e yapılan bilgilendirmelerin ardından bu sabah Büyükelçi Aran, Avivi ile telefonla görüştü. Dışişleri yetkilileri, bu görüşmelerin dışında iki ülke yetkilileri arasında bir toplantıya şu an için gerek olmadığını kaydediyor.

Bu arada, aynı kaynaklara göre, Büyükelçi Avivi'nin konuyu ele almak üzere Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'den görüşme talebi de bulunmuyor.

PKK BENZETMESİ

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal ve beraberindeki heyet 16 şubatta Ankara'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.
İsrail yönetimi de ziyarete tepki göstermişti.
 
Ziyaretle ilgili açıklama yapan İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin, ''ziyaret, iki ülke ilişkilerinde derin yara açacak büyük bir hata. Biz, Abdullah Öcalan ile bir araya gelsek siz ne hissedersiniz?'' demişti.
 
Gissin'in sözlerini 'talihsiz', açıklamadaki benzetmeleri de 'yersiz ve yanlış' bulduğunu duyuran Dışişleri, konuyla ilgili olarak bir yazılı açıklama yapmıştı. Dışişleri yetkilileri bu konuda rahatsızlığı İsrail makamlarına da iletmişti.

Günün Önemli Haberleri