İsrail'den evli çiftlere nakit 9 bin dolar
Abone olYaşadıkları ülkeleri terk ederek İsrail'e göç eden Yahudilerin sayısı 2015'te son 12 yılın rekorunu kırarak, 30 bini aştı.
İsrail ülkeye Yahudi göçünü arttırmak için gelenlere vergi indiriminden sosyal yardıma birçok ayrıcalık sunuyor. İsrail'e gelen her bir evli çifte yılda 6 taksit şeklinde yaklaşık 9 bin dolar nakit para yardımı yapılıyor. Bekarlara ise yılda yapılan nakit yardımı yaklaşık 4 bin 750 dolar.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu geçtiğimiz aylarda Fransız Yahudilerine İsrail'e göç etmesi çağrısı yaparak, onları işgal altındaki Batı Şeria'ya yerleştirme sözü vermişti.
İsrail Yahudi Ajansı ile İsrail Göçmen Bakanlığından yapılan ortak yazılı açıklamada, 2015'te İsrail'e göçen Yahudi sayısının 30 binden fazla olduğu, bu sayının bir önceki yılda ise 27 bin 500 olarak gerçekleştiği belirtildi.
İsrail'e en çok Yahudi'nin geldiği ülke 7 bin 900 ile Fransa oldu. Bunu 7 binle Ukrayna Yahudileri, 6 bin 600 ile de Rus Yahudileri izledi. Geçen yıl ise Fransa'dan 7 bin 200, Ukrayna'dan 6 bin ve Rusya'dan 4 bin 900 Yahudi İsrail'e göç etmişti.
Açıklanan rapora göre son iki yılda İsrail'e yapılan Yahudi göçünde yüzde 50 artış oldu. Geçen yıldan öncesine kadar (2014 öncesi) İsrail'e yılda ortalama 20 bin Yahudi göç ediyordu.
İsrail'e dışarıdan en fazla gelenler Doğu Avrupa Yahudileri (15 bin) olurken, bunları Batı Avrupa Yahudileri (9 bin 330) ve ABD ile Kanada'dan gelen Yahudiler takip etti.
İsrail'e bu yıl göç eden Yahudilerin yarısının ise 30 yaş altında olduğu açıklandı. Bu yılki en yaşlı Yahudi göçmen 97 yaşında olurken, en genci ise bir buçuk aylık bir bebek.
GÖÇÜ ARTTIRMAK İÇİN BÜYÜK PARALAR HARCANIYOR
İsrail'in işgal politikaları çerçevesinde teşvik ettiği Yahudi göçünde son yıllarda gözlenen artışa gerekçe olarak ise gelenlere sağlanan vergi indiriminden sosyal yardıma birçok ayrıcalık gösteriliyor.
İsrail Yahudi Ajansı ve İsrail Göçmen Bakanlığı dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudileri İsrail'e göç etmeye ikna etmek için koordineli bir şekilde kampanya yürüterek büyük paralar harcıyor. İsrail Göçmen Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre İsrail'e gelen her bir Yahudi çifte yılda 6 taksit şeklinde yaklaşık 9 bin dolar (35 bin 100 Şekel) nakit para yardımı yapılıyor. Bekarlara ise yılda yapılan yardım yaklaşık 4 bin 750 dolar (18 bin 412 Şekel).
Barınma, eğitim ve iş bulma konuları da devletin yardım sunduğu alanlar arasında.
GELENLER İŞGAL ALTINDAKİ FİLİSTİN TOPRAKLARINA YERLEŞTİRİLİYOR
İsrail uyguladığı işgal politikası çerçevesinde, gelen Yahudilerin büyük kısmı Filistin topraklarına yerleştiriliyor. İsrail Başbakanı Netanyahu geçtiğimiz aylarda Fransız Yahudilerine İsrail'e göç etmesi çağrısı yaparak, onları Batı Şeria'ya yerleştirme sözü vermişti
Bu politikanın sonucu olarak işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Yahudi yerleşimci sayısı 200 bini, Batı Şeria'daki yerleşimci sayısı ise 400 bini aşmış durumda. İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu bu topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşimciler uluslararası hukuka göre illegal kabul ediliyor.
Açıklanan raporda bu yıl gelen Yahudiler'den 3 bin 650'si Tel Aviv, 3 bin 500'ü Netanya, 3 bin 30'u Kudüs ve 2 bin 250'si Hayfa şehirlerine yerleşti. Bu göçmenlerden kaçının işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştiği ise açıklanmadı.
FİLİSTİNLİLERİN YARIDAN FAZLASI VATANLARINDAN SÜRÜLDÜ
Filistinlilerin yarıdan fazlası, 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve kendilerinin zorunlu göçe tabi tutulması sonucu vatanlarından sürüldü. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Filistin topraklarının yüzde 85'i İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Filistin halkı ise topraklarının ancak yüzde 15'ini kullanabiliyor. İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına devam ediyor.
Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin civarında Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. Gazze Şeridi ise 2006'dan bu yana İsrail tarafından abluka altında tutuluyor.
İsrail inşa ettiği ayrım duvarı ile Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Kudüs'e girişlerini engelliyor.