İsrailde seçim heyecanı

Abone ol

İsrailliler, 28 mart salı günü, erken genel seçimler için sandık başına gidiyor.

Resmi rakamlara göre 5 milyon 14 bin 622 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 31 parti yarışa katılıyor.

19 seçim bölgesine ayrılan İsrail'de seçim günü resmi tatil ilan edilirken, toplam 8 bin 280 sandıkta, saat 07.00 ile 22.00 arasında oy kullanılabilecek.

Yurtdışı temsilciliklerinde 16 marttan bu yana kurulan 92 sandıkta, 5 gün süreyle yaklaşık 4 bin civarındaki kamu görevlisi oy kullandı. Böylece, seçim için kurulan toplam sandık sayısı 9 bin 797'yi buldu.

İsrail'de 18 yaşını doldurmuş her vatandaş oy kullanma hakkına sahip bulunuyor. Seçmenler için parti listeleri Arapça ve İbranice bastırıldı.

Oransal temsile dayalı bir seçim sisteminin uygulandığı İsrail'de, partiler ve ittifaklar, hazırladıkları listelerle seçime gidiyor.

Her listenin 120 üyeli parlamentoda (Knesset) kazanacağı sandalye sayısı, listeye oy veren seçmenlerin sayısıyla orantılı olarak belirleniyor.

Seçim barajı yüzde 2

Ülkede yüzde 2 oranında seçim barajı uygulanıyor. Herhangi bir partinin Knesset'te temsil edilebilmesi için oyların en az yüzde 2'sini alması gerekiyor.

Seçim sistemine göre seçmenler, herhangi bir adaya değil, partinin aday listesine oy veriyor.
Knesset seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Ancak, Knesset ya da başbakan, erken seçime karar verebiliyor. Bazı özel durumlarda, Knesset ve başbakanın görev süresi 4 yılı aşabiliyor.

Güvenlik önlemleri

Seçim günü, 15 bin dolayında polis, bin 600 asker, 4 bin diğer güvenlik görevlisi ve 3 bin 300 dolayında gönüllü kolluk gücü, ülke çapında güvenliği sağlayacak.

Güvenlik ekipleri, aynı zamanda parti merkezleri ve İsraillilerin topluca bulunduğu yerlerde güvenlik önlemleri aldı. Polis ekipleri 'hassas' bölgeler olarak adlandırılan, dindar Yahudilerin bulunduğu bölgeler ile Arap bölgelerinde de kamu güvenliği amacıyla geniş çaplı önlemler uygulayacak.

31 parti yarışacak

Seçimlere, 31 parti katılıyor. Bununla birlikte yarışın belli başlı partiler arasında geçmesi bekleniyor.

Anketlerde en fazla 10 partinin adı geçerken, bazı partilerin isimlerini sokaktaki vatandaş da bilmiyor.

Partisi Likud'un içinde aşırı sağdaki bazı milletvekilleriyle, geçtiğimiz ağustos ayında Gazze Şeridi'ndeki Yahudi yerleşim birimlerini terk etme operasyonu nedeniyle anlaşmazlığa düşen Başbakan Ariel Şaron, 'Kadima' adıyla yeni bir parti kurdu ve erken seçim kararı aldı.
78 yaşındaki Şaron, yeni partisiyle seçime girmeye hazırlanırken, önce aralık sonunda kısmı felç geçirdi, ardından iki hafta kadar sonra, 4 ocakta geçirdiği beyin kanamasının ardından, Kudüs'teki Ein Kerem Hastanesi'nde komaya girdi.

Partisi Kadima'nın başkanlığı ve başbakanlık görevi, kendisini yakından destekleyen Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert'e geçti.

Şaron'un koma durumunun sürmesi ve iyileşmesi halinde bile bir daha aktif yaşama dönemeyeceğinin anlaşılması üzerine, adı, Kadima'nın kurucusu ve genel başkanı olarak yer aldığı parti listesinden de silindi.

Olmert: "Batı Şeria'yı ABD ile konuşacağız"

Şaron'un rahatsızlığının ardından başbakanlığı vekaleten yürüten ve seçimin favori ismi olarak gösterilen Ehud Olmert, Batı Şeria'dan tek taraflı olarak daha da fazla çekilme konusunda ABD ve uluslararası toplumla yoğun görüşmelerde bulunacalarını söyledi.

İsrail radyosuna konuşan Olmert, ilk olarak Filistin'de hükümeti kuran Hamas'a militan tarzını ılımlı hale getirip getirmeyeceği konusunda zaman vereceğini, daha sonra ülke içinde İsrail'in nihai sınırlarının ne olacağını belirlemek için görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Olmert, son olarak da Batı Şeria'dan daha fazla çekilme konusunda ABD'nin desteğini almaya çalışacağını ifade etti.

Kaynak : CNNTURK

Günün Önemli Haberleri