İsrail'de milletvekili ezanı yasaklayan taslağı yırttı
Abone olİsrail meclisinde kabul edilen 'ezan yasağı' ile ilgili kanun tasarısı mecliste protesto edildi. Milletvekili Ayman Odeh, kanun tasarısını yırtarak kararı eleştirdi.
Arap milletvekili Ayman Odeh, İsrail meclisinde
(Knesset) ilk oylamada kabul edilen ve ezanın belli saatlerde
hoparlörle okunmasına yasak getiren kanun tasarısını protesto
ederek yırttı.
Milletvekili Odeh, protestosunun ardından meclis salonundan çıkarıldı.
8 Mart Çarşamba günü ilk oylaması gerçekleştirilen tasarı yasalaşması için iki ayrı oturumda daha onaylanması gerekiyor.
Tasarı, ezanın gece 23.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında
hoparlörle okunmasına yasak getiriyor. İlk oylamada 55 milletvekili
"evet" oyu kullanırken, 48 milletvekili tasarıya karşı oy
verdi.
"IRKÇI VE KIŞTIRTICI BİR KARAR"
Filistin Din İşleri ve Evkaf Bakanı Yusuf Edais yaptığı yazılı açıklamada, "Bu, Kudüs'teki Müslümanlara karşı ırkçı ve kışkırtıcı bir karardır. Kudüs'ün, ırkçı Siyonist rengiyle dışlayıcı özelliği olan bir kente dönüştürülmesinin habercisidir" ifadelerini kullandı. Yusuf Edais, uluslararası toplumu, Kudüs'teki İslam'a ve Hristiyanlığa ait kutsalları koruma ve İsrail'in söz konusu kararından dönmesi için mücadele etmeye çağırdı.
YASAK İÇİN YENİ DÜZENLEME YAPILMIŞTI
Al Jazeera'deki habere göre, kamuoyunda "ezan yasağı" olarak adlandırılan kanun tasarısı şekilde geçen aylarda da gündeme gelmişti. Ancak İsrailli siyasetçiler, Yahudilerin Kutsal Cumartesi (Şabat) günlerinde ve diğer bazı ritüellerinde çaldıkları şofarın da yasaklanma riski nedeniyle tasarıya karşı çıkmıştı.
Bunun üzerine, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli siyasetçilerin bu kaygısını giderecek şekilde yasanın yeniden düzenlenmesi için çalışma başlatmıştı. Yasa tasarısı Netanyahu'nun talimatı doğrultusunda, ezanın 23.00 ile 07.00 saatleri arasında hoparlörlerden okunmasını yasaklayacak şekilde yeniden düzenlendi. Tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesi halinde "sabah ezanının hoparlörlerden okunması yasağına" uymayan camiler hakkında, bin 200 ilâ 2 bin 600 dolara varan para cezaları verilebileceği belirtiliyor.