İsrail verdiği rüşveti geri istedi
Abone olİsrail yönetimi eski diktatör Hüsnü Mübarek ailesine verdiği 300 milyon dolarlık rüşvet parasını geri istedi.
İsrail’in eski sanayi ve ticaret bakanı Binyamin Ben Eliezer, Mısır’ın eski diktatörü Hüsnü Mübarek’in ailesine dolaylı yollardan 300 milyon dolar rüşvet verdiklerini öne sürerek paraları geri istedi.
El Arabiya televizyonunun haberine göre Eliezer, "İsrail-Mısır ilişkilerinin gelişimine katkıda bulunmak üzere" başta Hüsnü Mübarek’in eşi Suzanne Mübarek olmak üzere ailenin çeşitli üyelerine toplam 300 milyon dolar ödendiğini iddia etti.
Eliezer’in iddiasına göre para, Mısırlı eski diktatörün ailesine, Mısır’daki eğitim kitaplarındaki İsrail karşıtı ifadelerin değiştirilmesi için verildi.
Suzanne Mübarek, Birleşmiş Milletler’deki kadın ve çocuklarla ilgili toplantılarda Mısır delegasyonunun başkanlığını yapmaktaydı.
Eliezer, Mübarek’in devrilmesi nedeniyle verilen paraların kendilerine geri ödenmesi için Kahire yönetimine çağrıda bulundu.
Mübarek'in yargılanmasına devam ediliyor
Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in uzun bir aradan sonra yargılanmasına devam ediliyor.
Mübarek ve oğulları Ala ve Cemal ile eski İçişleri Bakanı Habib el Adli'nin, halk ayaklanması sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması talimatı verdikleri iddiasıyla yargılandıkları dava, Kahire Polis Akademisi'nde devam ediyor.
Hüsnü Mübarek davası, geçen Eylül ayında Mısır Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin mahkemede tanık sıfatıyla ifade verdiği celsenin ardından göstericilerin avukatların reddi hakim talebi üzerine durdurulmuş ve Kahire mahkemesi 26 Aralık'a kadar reddi hakim talebini görüşmüştü.
Göstericilerin avukatlarının reddi hakim talebi Kahire mahkemesi tarafından reddedildi ve Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Mübarek ile oğulları bugün tekrar hakim karşısına çıktı.
TSİ 09.00'da Hüsnü Mübarek tedavi gördüğü hastaneden helikopter ile oğulları Ala ve Cemal ile eski İçişleri Bakanı Adli, tutuklu bulundukları Tora cezaevinden mahkeme salonuna getirildiler.
Mahkemenin ifadelerle ilgili Eylül ayında aldığı bir yayın yasağı var.
Fakat birçok medya kuruluşu ifadeleri yayımlayarak yasağını delmiş bulunuyor. Mübarek'in avukatları dün yaptıkları açıklamada halk ayaklanması sırasındaki şiddet ile bu ayın başında başkent Kahire'deki olaylar arasında benzerlik kurarak, olayların Ortadoğu'da faaliyet gösteren, Mısır'a karşı olan birçok örgüt tarafından planlanarak kışkırtıldığını ileri sürdüler.
Mahkemede Mübarek'in savunmasına bir grup Kuveytli avukat da yardım ediyor.
Muhaliflerin avukatları ise Mübarek'in avukatlarının yaptığı açıklamaya tepki olarak, 25 Ocak devrimi sırasındaki olaylar ile bu ayın başındaki olaylar arasında hiçbir benzerlik olmadığını söylediler.
Mübarek'in yargılandığı Polis Akademisi ve çevresinde 5 bin kadar polis ve asker görev yaparken, az sayıdaki muhalif gösterici mahkeme dışında Mübarek'in idamını isteyen sloganlar attı. "Mübarek idam edilsin" diye topluca dua eden göstericiler halk ayaklanmasında öldürülenlerin karşılığında Mübarek ve oğullarının asılmasını istediler.
Bu arada 20 kişilik Mübarek yanlısı da mahkeme dışına "Başkana özgürlük" diye sloganlar atarak göstericilerin avukatlarını protesto ettiler.