İsrail var İrana yok

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran ve İsrail konusunda tuhaf iki uygulamaya gitti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'a ''31 ağustosa kadar nükleer çalışmalarını durdur, yoksa yaptırım geliyor'' tehdidinde bulundu. Lübnan-İsrail sınırına barış gücüyle ilgili görüşmeler ise süresiz ertelendi.

Konsey'in bugünkü oturumunda İran ile ilgili karar tasarısı kabul edildi. Karar, 1'e karşı 14 oyla kabul edildi. Karara sadece Katar muhalefet etti.

Kararda, İran'dan uranyum zenginleştirme, yeniden işleme çalışmaları ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerine son verilmesi istendi.

31 ağustosa kadar bu isteklerin yerine getirilmemesi durumunda Konsey'in, BM sözleşmesinin 41'inci maddesinin 7'nci bölümü kapsamında 'gerekli önlemleri' kabul edeceği belirtildi. 7'nci bölüm ekonomik yaptırım içeriyor.

ABD ve müttefikleri, İran'ın nükleer silah geliştirdiğini ve çalışmalarını 18 yıl boyunca gizlediğini savunuyor.

İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini 31 ağustosa kadar durdurmasını isteyen tasarı İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından hazırlanmış ve Konsey'e sunulmuştu.

Diplomatik kaynaklara göre, İran'ın karara uymaması durumunda, Türkiye'nin İran'la olan ticareti de kötü yönde etkilenebilir.

Günün Önemli Haberleri