İsrail tarihi BM kararını tanımadığını ilan etti
Abone olİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin topraklarında yerleyim faaliyetlerini durdurmasını talep eden BM kararına uymayacaklarını açıkladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,
İsrail'den işgali altındaki Filistin topraklarında yer alan
yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen"
durdurmasını talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)
kararını reddettiklerini ve buna uymayacaklarını
bildirdi.
TRUMP'I DÖRT GÖZLE BEKLİYORLAR
Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail bu utanç verici karar tasarısını reddediyor ve bunun hükümlerine uymayacak. İsrail, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ABD Kongresindeki Demokrat ve Cumhuriyetçi dostlarıyla çalışarak bu absürt kararın zarar verici etkilerini gidermeyi dört gözle bekliyor." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Barack Obama'yı da eleştiren Netanyahu, Obama yönetiminin Yahudi yerleşim birimi karşıtı BMGK kararına karşı "İsrail'i savunmakta başarısız olmakla kalmayarak bunu perde arkasından gizlice tezgahlayıp desteklediğini" öne sürdü.
Netanyahu , "Suriye'de yarım milyon insanın katledilmesini
durdurmak için hiçbir şey yapmayan BMGK, Ortadoğu'daki tek
demokrasiye (İsrail) karşı utanç verici bir şekilde cephe
oluşturarak Ağlama Duvarı'nı (Burak Duvarı) 'işgal altındaki
topraklar' olarak niteledi." değerlendirmesinde bulundu.
YENİ ZELANDA VE SENEGAL'DAKİ BÜYÜKELÇİLER GERİ ÇAĞRILDI
Açıklamada, Netanyahu'nun İsrail'in Yeni Zelanda ve Senegal büyükelçilerini istişarede bulunmak için ülkeye geri çağırdığı bilgisi verilerek, Senegal Dışişleri Bakanı'nın planlanan İsrail ziyareti ile Tel Aviv yönetiminin bu ülkeye yönelik tüm yardım programlarının iptal edildiği duyuruldu.
Söz konusu adımların, BMGK kararını hazırlayan ve İsrail'le diplomatik ilişkisi bulunan ülkelere karşı atıldığı vurgulandı. Kararı hazırlayan diğer ülkeler Malezya ve Venezuela'nın ise İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor.
Mısır tarafından geçen çarşamba günü BMGK'ya sunulan ve daha sonra yine Mısır'ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu kez karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından konseye getirilerek oylanmıştı.
BMGK'da İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla kabul edilmişti.
ABD BU KEZ YALNIZ BIRAKTI
Şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullanmıştı. ABD'nin ilk kez çekimser oy kullanması, kararın geçmesinde etkili olmuştu.