İsrail Gazze'de tamamen çekiliyor
Abone olLieberman, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tümüyle ayrılarak, bölgenin sorumluluğundan kurtulma olduğunu kaydetti.
Yedioth Ahranot gazetesi,
Lieberman'ın, "İlerletme Sırası" adını verdiği planın hedefinin,
"İsrail'in Gazze Şeridi'nden tümüyle ayrılarak, bölgenin
sorumluluğundan kurtulma" olduğunu kaydetti.
Buna göre İsrail, Gazze Şeridi'nde silah kaçakçılığının önlenmesi ve bölgeye bu amaçla Avrupa Birliği'nce bir kuvvet konuşlandırılması halinde, Gazze'yle sınırların tümüyle kapatılarak, Gazze'nin tamamen İsrail'den bağımsız ve özerk bir yönetime dönüştürülmesine imkan sağlamayı hedefliyor.
Gazete, İsrail'in eski Başbakan Ariel
Şaron dönemindeki Gazze'den geri çekilmenin üzerinden 5 yıl
geçmesinin ardından, Lieberman'ın, İsrail'in "Gazze'den tümüyle
geri çekilmesini sağlayacak bir proje" hazırladığını duyurdu.
Gazetenin "devrim niteliğinde" diye tanımladığı plan, ilk olarak
önümüzdeki hafta İsrail'e gelecek olan Avrupa Birliği Dışişleri
Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve diğer 6 ülke dışişleri
bakanlarına sunulacak.
İsrail'in Avrupa Birliği ülkelerini de bu planın sorumluluğuna
ortak etmeyi hedeflediği belirtilen habere göre, Lieberman
Avrupalılar'dan öncelikle bölgeye uluslararası askeri güç
göndererek sınırları kontrol etmelerini, ateşli silahların
geçmesini önleyici tedbir alınmasını isteyecek. Ayrıca İsrail'in,
gelecek gemileri Aşdod'da kontrolden geçirerek, boşaltıp yüklerinin
Gazze'ye gönderilmesi yerine, Yunanistan'daki limanlarda veya Güney
Kıbrıs Rum Kesimi'nin Limasol limanında gerekli denetimin yapılması
ve malların daha sonra Gazze'ye intikalinin sağlanması da
amaçlanıyor.
Lieberman, Avrupalı dışişleri bakanlarına Gazze için 3 önemli projeyi hayata geçirmelerini de önerecek. Bunlar elektrik santrali kurulması, deniz suyunun tatlı suya dönüştürülmesini sağlayan bir tesis yapılması ve aynı sistem içinde atık su sistemi inşa edilmesi, üçüncü olarak da uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle Gazzeliler'e sosyal konut inşaatları yapılması.
GİZLİ
TELKİN
Yedioth Ahranot, geçtiğimiz günlerde Lieberman'a gizli bir belge sunulduğunu ve bu belgede "böyle bir planın hazırlanıp sunulmasının tavsiye edildiğini" savundu ancak gizli belgenin kaynağının ne olduğu açıklanmadı.
Plan hayata geçirilmeden önce gereken desteğin alınmasını sağlamak amacıyla ABD'ye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'a ve Filistinliler'in uluslararası sahada önemli isimlerine sunulması ve görüşlerinin alınmasının önerildiği de kaydedildi.
Haberde, Lieberman'ın bu planıyla aslında dolaylı olarak Hamas'a ve İsmail Haniyye hükümetine geçerlilik tanımış olduğu da ifade edildi. Böylece Lieberman'ın, Haniyye'nin Avrupa ülkeleriyle bire bir görüşmesine olanak sağlamış ilk İsrail Dışişleri Bakanı olacağı da haberde yer aldı.
Şaron dönemindeki ilk geri çekilme sırasında Lieberman'ın, Gazze'deki Yahudi yerleşimcilerin bölgeden ayrılmasından rahatsızlık duyduğu, üstelik bu geri çekilmenin uluslararası platformda yeterince kabul görmediği belirtildi. Gazetede Lieberman'ın, "Gazze'den ayrılmamız, İsrail'in üzerindeki baskı ve talepleri sona erdirmedi. Ve Gazze konusundaki eleştiriler dinmek bilmedi" şeklindeki sözlerine yer verildi. Lieberman'ın, "Bu yolla İsrail ilk defa uluslararası platformlarda, Gazze'deki işgalin kesin olarak sonuçlandığının kabulünü görecektir" görüşünde olduğu belirtildi.
"FİLİSTİN YÖNETİMİYLE İLİŞKİLERİN ODAĞI DEĞİŞEBİLİR"
Yedioth Ahranot'da, "bu plan, İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Yönetimi ile ilişkilerinin odak noktasını değiştirdiği anlamına gelebilir" yorumu yapıldı. Haberde, "Tabi ki İsrail'in Gazze Şeridi konusunda önemli adımlar atmasını kimse engelleyemez. Ve bu Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ile ilişkilerini bozmasını da gerektirmez. Şu ana kadar Batı Şeria'daki yönetimden gelen her türlü talep, İsrail'in karşısında birşey almadan vermesi gereken taleplerdi" denildi. Lieberman'ın bu konuyla ilgili özel görüşmelerinde "Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile doğrudan görüşmeler yeniden başlayacaktır. Umut ederiz ki bundan bir şeyler yeşersin" dediği de kaydedildi.