İsrail - Gazze çatışması dinmiyor

Abone ol

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı bombardımanın beşinci gününde altı Filistinli ölürken, Başbakan Netanyahu'dan operasyonları "genişletme" açıklaması geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ise uyardı: "sonuçları çok kötü olur."

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı bombardımanın beşinci gününde altı Filistinli ölürken, Başbakan Benyamin Netanyahu da İsrail'in Gazze'deki operasyonları "büyük ölçüde genişletmeye" hazır olduğunu açıkladı.

Gazze'den atılan roketler de bir kez daha İsrail topraklarını vurdu. Bir roket, Aşkelon şehrinde hasara ve yaralanmalara yol açtı.

Gazze'de ise İsrail'in saldırısında iki basın binası vuruldu, sekiz Filistinli basın mensubu yaralandı.

BBC'ye konuşan her iki taraf da ateşkes anlaşmasına varılması için çabaların devam ettiğini söyledi.

Gazze'deki doktorlar, gün içinde, aralarında bir aileden iki çocuğun da bulunduğu en az altı kişinin öldüğünü açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'ın "İsrail'in meşru müdafaa hakkını sonuna kadar desteklediğini" belirtti.

Ama İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, kara harekâtı başlatılması durumunda "İsrail'in uluslararası ortamda bu durumda aldığı desteği büyük ölçüde kaybedeceği" konusunda ülkeyi uyardı.

Hague, bu günlerde yaşanan çatışmalardan Gazze'yi yöneten Hamas'ı sorumlu tuttu.

Mısır'da konuşan Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise İsrail'in operasyonlarında çocukların da öldüğüne dikkat çekip ülkeyi "acımasız" olmakla suçladı.

'Genişlemeye hazırlık'

Pazar günü yapılan kabine toplantısında Netanyahu İsrailli askerlerin "herhangi bir gelişmeye karşı" hazırlıklı olduğunu söyledi.

BBC'ye açıklama yapan İsrail ordusu, Gazze'de vurdukları iki binadan birinde yabancı gazetecilerin olduğunun farkında olduklarını doğruladı, ama onların hedeflerinde olmadığını ekledi.

Twitter üzerinden ordu, vurulan binaların hepsinin "aylar süren istihbarat çalışmaları sonucunda belirlendiğini" açıkladı

Yaralanan Filistinli gazetecilerden birinin bacağı kesilmek zorunda kaldı.

Ortadoğu Yabancı Gazeteciler Derneği, yaptığı basın açıklamasında basın bürolarının bulunduğu binalara ateş açılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Binalar bir Hamas televizyon kanalı, El Kuds TV, Sky News ve ITN bürolarına ev sahipliği yapıyordu. BBC'nin Gazze bürosu da geçen seneye kadar aynı binadaydı.

İsrail ordusu, saldırıda anten gibi belli aletleri hedef aldığını, binanın geri kalanına dokunmadıklarını öne sürdü.

Ama Rus televizyon kanalı Russia Today, binada bulunan ofislerinin hasar gördüğünü söyledi.

Dört gündür olduğu gibi, bugün de İsrail'in ticari başkenti Tel Aviv'de sirenler çaldı.

İsrail polisi, Gazze'den atılan iki roketin füze sistemleri tarafından imha edildiğini söyledi.

İsrail devlet radyosu da Aşdod'a 10 roketin atıldığını; üçünün yerleşim birimlerine düştüğünü, yedi kişinin de yaşadıkları şoka karşı tedavi edildiğini duyurdu.

Gazze'den atılan bir roket Aşkelon'da bir apartmana isabet etti, ve hasara ve yaralanmalara yol açtı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail'in Çarşamba günü Hamas'ın askeri kanadının lideri Ahmet Cabari'yi öldürmesiyle başlayan operasyonlarında aralarında 11 çocuğun da bulunduğu 55 Filistinlinin hayatlarını kaybettiğini açıkladı.

Perşembe günü üç İsrailli hayatlarını kaybetti.

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Jon Donnison, İsrail gemilerinden açılan topçu ateşinin Pazar günün erken saatlerinde Gazze'ye düştüğünü duyduğunu söylüyor.

Muhabirimiz, topçu ateşinin hava saldırıları kadar hassas ayarlı olmadığını açıklıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki hastanelerin yaralılarla başa çıkamadığını; ellerinde de fazla tıbbi malzeme kalmadığını söylüyor.

İsrail ise Gazze'ye çıkan bir sınır kapısını tıbbi ve acil durum malzemelerinin ulaştırılması için açtığını duyurdu.

Yaralı çocuklar getirildiği sırada Şifa Hastanesi'nde bulunan BBC muhabiri Paul Danahar, doktorların kargaşa içinde kanla kaplanmış çocuklara yardımcı etmeye çalıştığını, bir hemşirenin de sinir krizi geçirdiğini aktarıyor.

'Ortaçağa geri göndermek'

Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İsrail'in kara harekatı başlatmasının "sonuçlarının çok kötü olacağını"; Mısır'ın "ve özgür dünyanın" da bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğini söyledi.

İsrail, Cuma Gazze'ye giden üç ana yolu kesti. 16 bin yedek askere seferberlik çağrısı gönderildi. 75 bin yedeğin daha silahaltına alınmasına onay verildi.

Kahire'de olağanüstü toplanan Arap Birliği, Gazze'ye Salı günü dışişleri bakanlarından oluşan bir delegasyon gönderecek.

İsrail'deki Haaretz gazetesi, kendilerine konuşan İçişleri Bakanı Eli Yishai'nin operasyonlarının amacının "Gazze'yi ortaçağa geri göndermek" olduğunu, "çünkü ancak o zaman İsrail 40 yıllığına rahat bulabilir" dediğini aktarıyor.

Bu operasyonlardan önce de İsrail, Filistin'den atılan roketlere misilleme olarak Gazze'ye hava saldırısı düzenlemekteydi.

Son günlerde yaşanan operasyonlar, İsrail'in Gazze'yi dört yıl önce işgal etmesinden beri görülen en yoğun saldırı.

Mısır'da konuşan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 2008'deki işgalin İsrail'de seçimler öncesine denk geldiğine dikkat çekip, ülkede yine bir seçimin yaklaştığını söyledi.

Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya seslendi ve "Şu anda 2008 yılında değiliz, 2012 yılındayız. 2012'in şartları 2008'in şartları gibi değildir. Hesabını iyi yap." dedi.

Türk Başbakan ayrıca, ateşkes sağlanması için ABD Başkanı Obama ve Rus Cumhurbaşkanı Putin'in İsrail'i ikna etmeleri yönünde çağrı yaptığını; onlara "Biz de Hamas'la görüşelim, Mısırlı kardeşlerimizle görüşelim." dediğini hatırlattı.

Günün Önemli Haberleri