İsrail: Eski muhalefet lideri Livni koalisyona katıldı
Abone olİsrail'de eski muhalefet lideri Tzipi Livni, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki yeni koalisyona katılma kararı aldı.
İsrail'de eski muhalefet lideri Tzipi Livni, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun liderliğindeki yeni koalisyona katılma kararı aldı.
Merkez Hatnua Partisi'nin lideri Livni, adalet bakanı ve Filistin ile baş müzakereci olarak görev yapacak.
Parti, İsrail - Filistin çatışmasına iki devletli çözümü destekliyor.
Seçimleri kazanan Netanyahu, hükümete katılmaları için diğer partilerle görüşmelerine devam ediyor.
Livni, İsrail Radyo'suna yaptığı açıklamada Hatnua ve Netanyahu'nun Likud Partisi'nin "ortak bir amacı" olduğunu ve destekçilerine ihanet etmediğini söyledi.
Hatnua (Hareket) Partisi 22 Ocak'ta yapılan seçimlerde 120 sandalyeli Parlamento'da sadece altı sandalye kazanmıştı.
Livni daha önce Netanyahu'yu Filistin meselesini ele alış biçiminden dolayı eleştirmiş ve seçimlere Yisrael Beitenu ile birlikte girmesinden dolayı aşırı sağcılıkla suçlamıştı.
Bugün yaptığı açıklamada iki parti arasındaki anlaşmazlıkları azımsayan açıklamalar yapan Livni, Netanyahu ile saatler süren görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.
Başbakan Netanyahu daha önce televizyona yaptığı açıklamada Hareket Partisi ile koalisyonun "halkı birleştiren geniş ve istikrarlı" bir hükümet oluşturacağını söyledi.
Başbakan Ehud Olmert döneminde Dışişleri Bakanı olan Livni, Filistin ile baş müzakereci olarak görev yaptı.
Her iki tarafın da alınan ilerlemelerle ilgili yaptığı olumlu açıklamaların ardından görüşmeler 2008 yılının sonlarında sona ermişti.
Filistin ile barış süreci
Filistin Kurtuluş Örgütü'nden bir yetkili henüz tek bir bakanın atandığı bir aşamada yorum yapmanın doğru olmayacağını söyledi.
Filistin Kurtuluş Örgütü müzakere heyetinin sözcüsü Zaviye Ebu Eyd "önemli olan isimler değil, uygulanacak politikalar" dedi.
Ebu Eyd, İsrail'in uluslararası hukuka saygı duymasını istediklerini, ancak bu şekilde müzakereler için uygun ortamın oluşturulabileceğini söyledi.
ABD'nin baskısı nedeniyle Netanyahu hükümeti döneminde görüşmelere kısaca devam edilmişti. Ancak bu görüşmeler de 2010 yılının sonlarında son bulmuştu.
Filistinliler Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail yerleşimleri genişlemeye devam ederken müzakere masasına oturmayacaklarını söylüyor.
Yerleşimler uluslararası hukuka aykırı ancak İsrail bunu kabul etmiyor.
İsrail görüşmeler için ön şart sürülmemesi gerektiğini savunuyor.
Barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek ay İsrailli ve Filistinli liderleri ziyaret etmesi bekleniyor.
Jerusalem Post'un baş politika muhabiri Gil Hoffman BBC'ye yaptığı açıklamada Netanyahu ve Livni arasındaki birliğin, görüşmelere dönülebilmesi için "ciddi bir çaba" olduğunu söyledi.
Ancak diğer İsrailli yorumcular bu kadar iyimser değil.
Yedioth Ahronot gazetesine yazan Sima Kadmon, "Livni'nin yavaş yavaş dönüşmeyeceğini söylediği şeye dönüşecek, yani Netanyahu hükümeti için bir kılıfa" dedi.
Geçen ay yapılan seçimlerin ardındna Netahyanu koalisyon kurmakta zorlandı.
Likud-Yisrael Beitenu bloğunun Parlamento'da 31 sandalyesi var ve Hareket Partisi ile koalisyonun 37 sandalyesi olacak. Ancak hükümet kurulabilmesi için Mart'ın ortasına kadar 61 sandalyeye ulaşmaları gerekiyor.
Livni'nin atamasının, diğer iki potansiyel koalisyon ortağı 19 sandalyeli merkez Yesh Atid partisi ve 12 sandalyeli sağcı Yahudi Evi Partisi ile ilişkilerini nasıl etkileyeceği ise henüz belirsiz.