İsrail ateşkesi kabul etti SON DAKİKA
Abone olİsrail kabinesi, Mısır'ın ateşkes teklifini kabul etti. Ateşkesi kabul etmeyeceğini açıklayan Hamas ise, "kapsamlı bir anlaşma" istiyor.
Mısır, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların
sona erdirilmesi için bir öneri sunarak, İsrail ve Hamas'a salı
sabahı 09.00'dan itibaren ateşkes uygulamaları yönünde çağrıda
bulunmuştu. İsrail hükümeti, Mısır'ın ateşkes önerisini kabul
ettiğini açıkladı.
ATEŞKES, BOMBARDIMANI BİTİRECEK
Kahire yönetiminin önerdiği ateşkes, karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. Ateşkes ayrıca, sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor.
SİLAHLAR SUSTUKTAN 48 SAAT SONRA BİR ARAYA GELECEKLER
Öneriye göre, taraflar silahların susmasının ardından 48 saat
içerisinde Kahire'de bir araya gelerek görüşme
gerçekleştirecek.
HAMAS: ANLAŞMA OLMADAN ATEŞKES OLMAZ
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, "Medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat eğer teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Tugay, "Düşmanla savaşımız şiddetlenecektir" diye ekledi.
Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, "Kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. Savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, "Direniş silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.
ARAP BİRLİĞİ'NDEN ATEŞKESE DESTEK
Mısır'ın ateşkes önerisi, Kahire'de İsrail'in operasyonlarını tartışmak üzere gerçekleşecek Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, "Dünya, savaş suçları işleyen İsrail sömürgeciliğinin gerçek yüzüne şahit oluyor" dedi.
Toplantıya katılan liderler, Mısır'ın her iki tarafa ateşkes çağrısını ve Filistin'in 'uluslarası koruma' talebini desteklediklerini açıkladı.
OBAMA: HAMAS'IN SALDIRILARI AFFEDİLMEZ
ABD Başkanı Barack Obama, her yıl Beyaz Saray'da düzenlenen iftar etkinliğinin ardından, Mısır'ın Gazze'de ateşkes teklifini 'umut verici' olarak değerlendirdi. Gazze'de sivillerin ölmesinin ise bir trajedi olduğunu söyledi.
Ancak Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarının 'affedilemez' olduğunu söyleyen Obama, "Açıkça söylemek istiyorum ki hiçbir ülke vatandaşlarına rasgele roketler atılmasını kabul edemez. Bu bakımdan, Hamas'ın bu affedilemez saldırılarına karşı İsrail kendini koruma hakkına sahiptir" dedi.
ABD, ATEŞKES ÇAĞRISINI OLUMLU KARŞILADI
Ateşkes çağrısını değerlendiren ABD Hükümet Sözcüsü Jan Psaki de, "Mısır'ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyor, bu çabanın mümkün olduğunca çabuk bir biçimde tarafları sakinleştirmesini umuyoruz" dedi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik bir haftasını dolduran saldırılarında şimdiye kadar 184 kişi öldü, bin 230 kişi yaralandı. Saldırılarına başladığı günden bu yana İsrail tarafında ölen olmadı.
İsrail ordusu, saldırıların başladığı 8 Temmuz'dan bu yana 800'den fazla roketin fırlatıldığını ve bin 300'den fazla hedefin vurulduğunu açıklamıştı.
BARIŞA İSRAİL ENGEL
Gazze yönetiminin eski başbakanı İsmail Haniye, "Filistin'in kahraman evlatları dik duruşunuz ve sabrınız için sizlere teşekkür ediyorum. Halkımızın ve bizim başımızı eğdirmediniz" dedi.
Önemli bir süreçten geçildiğini ifade eden Haniye, "Kassam'ın direnişini görüyorsunuz. Kuşatma, Filistinlilerin güç ve kudretini yıkamadı. Kuşatma bozguna uğradı. Hamas ve savaşçılarının gücü bir hareketin, bir kesimin veya grubun gücü değil. Tüm Filistin halkının gücüdür. Kendisi için değil; Kudüs için, Batı Şeria için, Gazze için ve tüm Filistin için savaşıyor" diye konuştu.
İsrail'in uygulamalarının barışın önündeki engel olduğuna vurgulayan Haniye şu sözleri söyledi:
"Dünya, savaşı bizim başlatmadığımızı anlamalı. Bu savaşı biz başlatmadık. Her damla kan bizim için çok pahalı ve azizdir. Bu dökülen kanlar davamıza daha da sarılmamızı sağlıyor. Görüşmeler ve bazı kardeş ülkelerin girişimleri var. Halid Meşal ve diğer arkadaşlarımız dışarıda çalışmalarını devam ettiriyor. Sorun durmakta ve sakinleşmekte değil. Sorun Gazze'nin mevcut durumunda. Kuşatma, bombalama, öldürme, baskı ve tutuklamalar devam ediyor. Gazze'de çalışan işçilerin hak edişleri aylardır İsrail düşmanı tarafından engelleniyor. Burada yaşayan insanlar beş kuruş almadan yaşamaya çalışıyor. Sorun bu sancının her Filistinlinin evine yaydığı acıdadır. Bu boğucu kuşatmanın bitmesi gerekiyor. Kudüs'te devam eden tutuklamaların bitmesi gerekiyor. İsrail'in bu uygulamaları barışa engeldir."
MURSİ, KRİZİ SONLANDIRMIŞTI
Kasım 2012'de Gazze'de 167 Filistinlinin öldüğü Savunma Sütunu Operasyonu'nunda İsrail fosforlu gaz kullanmıştı. Hamas'ın askeri kanadının lideri Ahmed Caberi'nin yaşamını yitirmesiyle şiddetlenen çatışmalar sekiz gün sürmüştü.
Yaşanan kriz dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin arabuluculuğunda çözüme kavuşmuştu. Mursi'nin ateşkes için yürüttüğü diplomasi Türkiye'nin de desteğini almıştı.