İspanya'da iç borç maliyeti tırmanışta
Abone olİİspanya'nın bugün 2,5 milyar euroluk hazine bonosunu satışa çıkarırken Yunanistan krizi nedeniyle artan güvensizlik yüzünden faizleri yine artırması bekleniyor.
İspanya hükümeti bugün iç borçlanma kapsamında 3 ve 4 yıllık 2,5 milyar euroluk daha hazine bonosu satmaya hazırlanıyor.
Fakat, Yunanistan krizinin de etkisiyle artan güvensizliği aşabilmek amacıyla İspanya hazinesinin bonolara ödediği faizi yine artırması kaçınılmaz görünüyor.
Gözlemciler İspanyol hazine bonolarında 4 yıl vadeye ödenen faizin iki hafta önceki son satışındaki yüzde 4'den yüzde 5'e çıkarılabileceğini söylüyorlar.
İspanyol hazine bonolarının satışı tam da Yunanistan'da yaşanan siyasi krizin İspanya'da bir banka krizine tetikleyebileceğinden korkulduğu bir sıraya rastladı.
İspanya başbakanı iç borçlanma maliyetinin 'astronomik' boyutlarda olduğunu söylüyor.
Başbakan Mariano Rajoy Avrupa liderlerini borcu yüksek Avrupalı ülkelere açıkça destek vermeye çağırıyor ve piyasalarda güveni yeniden tesis edebilmek için borçlanmayı çok daha düşük seviyelere indirmek gerektiğini savunuyor.
Başbakan Rajoy dün "Bütün bu önlemleri kendimizi bu çukurdan çıkarmak için almak zorundayız" diye konuştu.
İspanya ekonomisi resmen resesyona giren Avrupa ülkelerinden ve yatırımcılar bütçe açığı ve bankaların sağlamlığı konusunda kuşkular taşıyor.
Bankacılık sektöründe yapılan reformlara rağmen İspanya'da borçlanma faizindeki yükseliş devam ediyor.
Şu anda bonoların ikinci el satışlarında faizlerde görülen artış hazine satışlarında da faiz artışına işaret ediyor.
Euro Bölgesi zorda
Yunanistan'da sonuç getirmeyen seçimler ve kamuoyunun kemer sıkma önlemlerine boyun eğmeme konusunda gösterdiği direniş bu ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkabileceğini düşündürmeye başladı.
Gözlemciler böyle bir ayrılışın Euro Bölgesi içinde daha derin çatlaklara yol açabileceğini söylüyorlar.
İspanya'da şu anda işsizlik oranı yüzde 24,4, yani çalışabilir nüfus içinde her dört kişiden biri işsiz.
Euro Bölgesi'nde hükümetlerin kamu harcamalarındaki kesintileri iyice etkisini göstermeye başlarken Mart ayında işsizlik rekor düzeylere fırladı.
Ekonomileri daralmaya, resesyona giren İspanya ve İtalya'nın yükselen iç borçlanma maliyetleri de bu iki ülkenin dışardan destek hatta kurtarma paketlerine ihtiyaç duyabileceği kaygılarını artırmaya başladı.