İSMEKten Mevlana yarışması

Abone ol

İSMEK, bütün İstanbullulara açık olarak “Mevlana” konulu el sanatları yarışmaları düzenliyor.

İSMEK, “Dünya Mevlana Yılı” etkinlikleri kapsamında,Takı Tasarımı, Kırkyama, Kurdele Nakışı, Makine Nakışı, Resim, Ebru, Tezhip, Çini, Minyatür ve Hat branşlarında, bütün İstanbullulara açık olarak “Mevlana” konulu el sanatları yarışmaları düzenliyor. Yarışmada her branşın birincilerine 2500 YTL, ikincilerine 1500 YTL, üçüncülerine ise 1000 YTL para ödülü verilecek.

Kurulduğu 1996 yılından bu yana İstanbul’un kültürel dokusuna önemli katkılarda bulunan, sanata ve sanatçıya büyük önem veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK), ücretsiz eğitimlerinin yanı sıra zaman zaman yarışmalar da düzenliyor.

2007 yılının “Dünya Mevlana Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla bu yıl “Mevlana” konulu olması kararlaştırılan İSMEK Branş Yarışmaları ile İstanbulluların el sanatlarına olan ilgisini artırarak, sanatsal faaliyetlere katkıda bulunmalarını sağlamak, aile ve ülke ekonomisine madden, ilgili sektörlerdeki üretime fikren katkıda bulunmak amaçlanıyor. İSMEK Branş yarışmalarının “Dünya Mevlana Yılı” etkinliklerine katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda İstanbullular arasında Mevlana’nın çağrısının özü olan “sevgi, saygı, hoşgörü, kardeşlik ve dayanışma”nın yayılmasında önemli fonksiyonlar icra etmesi hedefleniyor.

Takı Tasarımı, Kırkyama, Kurdele Nakışı, Makine Nakışı, Resim, Ebru, Tezhip, Çini, Minyatür ve Hat branşlarında yarışmaya katılacak olanların İstanbul’da ikamet ediyor olmaları ve söz konusu branşlarda herhangi bir kurumda usta öğretici - öğretmen olmamaları gerekiyor. Bu yarışmada yarışmacılar, eserlerinde Mevlana figürlerini kullanabileceği gibi, Mevlana öğretisinin kendi dünyalarındaki çağrışımlarına da serbestçe yer verebilecekler.

Yarışmaya İstanbullular bir branşta sadece bir ürünle başvuruda bulunabiliyorlar. Yarışma şartnamesine göre; ürünlerde katılımcıyı belli eden isim, imza vb. hiçbir işaret yer almayacak, branşlar için ilan edilmiş tekniklerde hazırlanan ürünler değerlendirilecek, diğerleri değerlendirmeye alınmayacak.Yarışmaya katılan ürünlerin daha önce herhangi bir yarışmada derece almamış olması gerekiyor. Ürünlerin yayın organlarında dijital ortamda ve basılı malzemelerde yayınlanması ve sergilenmesi hususunda İSMEK hak sahibidir. Ayrıca ilk üçe girmiş ürünler yarışmacıya teslim edilmeyecek ve İSMEK bünyesinde değerlendirilecek.

Yarışmaya katılacak ürünler, 10.04.2007 – 23.04.2007 tarihleri arasında Anadolu yakasında Altıntepe Kurs Merkezi’ne (0216 519 94 89), Avrupa yakasında İSMEK Atölye’ye (0212 534 08 30) teslim edilecek. 07.05.2007 – 15.05.2007 tarihleri arasında ise daha önceden teslim edilen merkezlerden alınacak. Ayrıca yarışmaya gönderilen bütün ürünler organizasyon güvencesi altında ve 500 YTL. sigorta kapsamında bulunuyor.

2 Mayıs 2007 tarihinde Cemal Reşit Rey Sergi ve Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek olan ödül töreninde her branşın; 1.’lerine 2.500 YTL, 2.’lerine 1.500 YTL, 3.’lerine 1.000 YTL, mansiyon alanlara ise 500YTL takdim edilecek.

Ayrıntılı bilgi ve yarışma şartnamesi için www.ismek.org adresi ziyaret edilebilir…

İSMEK Branş Yarışmaları’na katılacak ürünlerle ilgili koşullar şöyle;

EBRU
Ebat: 35x50 cm.
Şartlar: Resim tekniğinde ve ebru üstüne çalışmalar kabul edilmeyecektir.
Malzemeler: Geleneksel (Toprak boya, kitre, fırça vb.)

ÇİNİ
Ebat: 21x30 ile 80x100 cm.arası
Şartlar: Sır altı
Renk-Desen: Serbest

HAT
Ebat: 21x30 ile 70x100 cm. arası
Şartlar: Klasik hat yazı çeşitleri, aynı eser üzerinde iki hat nev-i kullanılabilir.
Malzemeler: Klasik aharlı kağıd ve kamış kalem

RESİM
Ebat: 50x70 cm.
Şartlar: Tuval üzerine yağlı boya
Malzemeler: Boya, fırça, tuval

MAKİNE NAKIŞI
Ebat: Kare örtü: 100x100 cm., dikdörtgen örtü: 60x100 cm., tablo: 50x70 cm.
Teknik: Serbest
Şartlar: Kare örtü ve dikdörtgen şömentabl ve tablo çalışılmalı.

KURDELE NAKIŞI
Ebat: 60x40 cm. (5 ila 10 cm. değişiklik yapılabilir.)
Ürün: Pano
Şartlar: Basit nakış teknikleri, kurdele nakış teknikleri ve aplike teknikleri.

KIRKYAMA
Ebat: 90x60 cm. (5 ile 10 cm. değişiklik yapılabilir.)
Ürün: Pano
Şartlar: Kırkyama teknikleri ile basit nakış teknikleri.

TAKI TASARIM
Ürün: Kolye çalışması
Teknik-Malzemeler: Serbest

TEZHİP
Ebat: 21x30 ile 35x50 cm. arası
Şartlar: Klasik Türk Tezhip sanatında yer alan üslupların (halkari, zerenderzer, klasik tezhip gibi) kullanılmış olması
Malzemeler: Murakkaya gerilmiş veya gerilmemiş aharlı kağıt, su bazlı boyalar, faklı renklerde altın ile fırça

MİNYATÜR
Ebat: 21x30 ile 35x50 cm. arası
Teknik: Serbest tasarım
Şartlar: Minyatür tekniğini içermesi ( Tarama, tulandırma, perdas noktalama gibi)

Günün Önemli Haberleri