İslamda erkekleri yöneten kadınlar
Abone olİslam'da kadın, kanunları yapan değil de, onlara şartsız tabi olan kişiler olarak görülüyor ancak tarih böyle söylemiyor.
Müslüman olsun ya da olmasın, bir İslam âliminin kafalardaki imajı 'gri sakallı bir adam'dır. Kadınlar İslam'da kanunları yapan değil, onlara tabi kişiler olarak görülür. Kadınların dini eğitim alması için bazı fırsatlar bulunsa da, kültürel bariyerler çoğunun çalışmalarını önler.
Oysa Britanya, Oxford Üniversitesi İslam Çalışmaları merkezinden bir akademisyen, İslam toplumlarında kadının rolüyle ilgili yaygın inanışları yıkan bir araştırma yaptı. 43 yaşındaki Sünni âlim Muhammed Ekrem Nadwi, Müslüman kadınların Kur'an'ı öğrettiği, hadis naklettiği, hukukçu olarak İslam kanunları yaptığı unutulan bir geleneği tekrar keşfetti.
Ekrem, sekiz yıl önce kadın hadis âlimleriyle ilgili tek ciltlik biyografik bir sözlük oluşturmak üzere yola çıktı. Projesi için çok sayıda biyografik sözlük, klasik metin, medrese kaydı ve mektup inceledi. "Belki 20-30 kadın bulurum sanıyordum" diyen Ekrem, 1400 yıl öncesine dayanan kayıtlarda 8 bin kadın âlimle karşılaştı, 'tek cilt' planlanan sözlük 40 cildi dolduruyor.
Bu kadın âlimlerin bir kısmı önceden de biliniyordu. Birçok Müslüman, İslam'ın özellikle hadis alanında bilgili kadınlara sahip olduğunu kabul ediyor. 50 yıl önce, Macar doğubilimci İgnaz Goldziher, Ortaçağ hadis bilginlerinin yüzde 15'inin kadın olduğunu tahmin etmişti. Fakat Ekrem'in sözlüğü kapsamıyla çığır açıyor.
7. YÜZYILDA ERKEKLERİN HOCASI
Kadınların ders vermek bir yana, erkeklerle namaz kılmadığı bir çağda, Ekrem'in 7. yüzyılda Şam'ın önde gelen hukukçularından Umm el-Darda hakkında verdiği bilgiler şaşırtıcı.
Genç bir kadınken camide erkek bilginlerle oturup tartışan el-Darda, "Allah'a her şekilde ibadet etmeye çalıştım ama oturup diğer bilginlerle tartışmaktan iyi yol bulamadım" diyor.
ERKEKLERLE KADINLARIN YANYANA NAMAZ KILMASI
Camide hadis ve fıkıh öğreten, erkekler bölümünde de ders veren el-Darda'nın öğrencileri arasında Şam halifesi bile varmış. Erkeklerle omuz omuza namaz kılan el-Darda, hâlâ referans gösterilen, kadınların da erkeklerle aynı pozisyonda namaz kılmasına izin veren fetvasıyla da şaşırtıyor.
Radikal