İslamcılık hakkında her şey bu kitapta

Abone ol

Prof. Dr. İsmail Kara'nın, ilk kez 1986 yılında yayınlanan 'Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi' adlı antolojisinin genişletilmiş yeni baskısı Dergâh Yayınları'ndan

Osmanlı-Türk düşünce tarihi, din-modernleşme ve din-siyaset alanlarında yaptığı çalışmalarla tanıdığımız ilahiyatçı yazar İsmail Kara'nın 'Türkiye'de İslamcılık Çalışması' adlı eserinin yeni baskısı, Dergâh Yayınları arasından çıktı.

Yeni Şafak'tan Yusuf Atlıhan'ın haberine göre İsmail Kara kitabında, Bediüzzaman Said Nursi, Said Halim Paşa, Mehmet Akif Ersoy, Elmalılı Hamdi Yazır, İskilipli Atıf Hoca, İsmail Hakkı İzmirli ve Şemsettin Günaltay gibi geçmişten günümüze kadar İslamcılık hareketi içerisinde yer almış, harekete yön vermiş on altı ilim ve siyaset adamının temel görüşlerinden yola çıkarak değişik alanlarda derlenmiş metinleri, hayatı ve eserlerinden oluşan zengin bir kaynak sunmuş okurlarına. İlk cildi 1986, ikincisi 1987, üçüncü cildiyse 1994'te yayınlanan "Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi" adlı antoloji önemli bir referans kaynağı.

Kitabın geçtiğimiz günlerde yayınlanmış dördüncü baskısı, ilave metinlerle zenginleştirilmiş. Daha önceki baskılarda yer almayan Babanzade Ahmet Naim'in "Tarih Metodolojisine Dair" Mehmet Akif'in "Koleraya Dair", İzmirli İsmail Hakkı'nın "Peygamberler ve Türkler" ve Bediüzzaman Said Nursi'nin " Vehhabilik Hakkında" başlıklı yazıları son baskıya eklenen metinler.

TOPÇU VE ÖZEL FARKI

İsmail Kara çalışmasında eserlerini yalnız cumhuriyet devrinde vermiş yazarlara yer vermemiş. Yazar bunun sebebini kitabın sunuş bölümde şöyle açıklıyor; "İslamcılık düşüncesinin, cumhuriyet devrine, Türkçülük-Milliyetçilik ve Batıcılık düşüncesinin aksine ve en azından eser verme ve fikirlerini savunma açısından zayıflayarak, kırılarak yansımış olmasıdır.

Denilebilir ki cumhuriyet devri İslamcıları, uzun müddet Türkçülük değilse de Milliyetçilik çerçevesinde varlık alanı bulabilmişlerdir. Bu genel hüküm, bu çalışmada yer alıp da cumhuriyet devrine yetişen kişiler için de büyük ölçüde geçerlidir. İkinci önemli sebep ise, merhum Nurettin Topçu'nun genel olarak İslamcılardan farklı bir şekilde tasavvuf düşüncesi için geliştirdiği bakış açısı ile Batı medeniyetine yönelttiği tenkitler dışta tutulursa, İsmet Özel'e gelinceye kadar cumhuriyet devrinde var olan İslamcılık düşüncesinde önemli ve farklı bir düşünce, bir değerlendirme vücut bulmamıştır."

İsmail Kara, II. Meşrutiyet'ten sonra yaşamış, yazarın deyimiyle "efradını cami, ağyarını mani' olacak şekilde İslamcılık düşüncesine fikirleriyle, çalışmalarıyla katkıda bulunmuş fikir adamlarından son derece zengin metinler sunmuş okurlarına. Kara, yazarların olabildiğince fikri ve kısmen de olsa siyasi tarafları ağır basan metinlerinden yararlanmış. Özellikle cumhuriyet döneminden günümüze kadar hâlâ tartışılan hürriyet, terakki, meşrutiyet, meşveret-şura, din-devlet, hilafet, taklit, milliyetçilik, kadın hakları, İslam dünyasının gerileme sebepleri, içtihat, kanuni esasi, kanunlaştırma hareketleri, Türk aydınlarının batılılaşma ve İslam dini karşısındaki konumları, iki ciltlik eserde yer alan temel konular.

Günün Önemli Haberleri