Islak imza artık tarih oluyor
Abone olKamuda ıslak imza ile yapılan yazışmalar, artık elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarını yürütürken, kamu kurumları arasındaki yazışmaların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için de düğmeye bastı.
Akşam gazetesinin haberine göre DPT, konuya yönelik olarak aralarında TÜBİTAK'ın da olduğu çeşitli kurumlarla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, sisteminin amacı ve takvimine yönelik bilgi verildi.
YIL SONUNA KADAR BİTECEK
Şu anda yazışmaların elektronik ortamda yapılmasının olanağı yok. Tüm kamu kurumlarının uyacağı e-yazışma standartlarının 2010 sonuna kadar belirlenmesi hedefleniyor. Bu sistemle gönderilen bir resmi yazının karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı da anında onaylanacak. Kurumlar arasında bir ayda 100 binleri aşan yazışma yapılırken, bu yazışmalar ya posta ya da kurye aracılığı ile gerçekleşiyor.
E-yazışma sisteminin tamamlanmasıyla, gideceği yere göre kimi zaman birkaç günü bulan resmi yazışmalar, birkaç saniye içinde gönderilmek istenen kuruma ulaştırılacak. Resmi yazışmaların güvenliği için bir şifreleme sistemi kurulacak. Yapılacak kripto sistemiyle, resmi yazıları sadece gönderen ve alan taraf okuyabilecek.
Yönetici il dışında olsa bile imza atabilecek
DPT'nin, kamu kurumları arasındaki e-yazışma sistemini tamamlamasının ardından da her kamu kurumu kendi içindeki yazışma sistemini kuracak. Buna göre, bakanlıklar, üst yöneticilerinin imzalaması gereken resmi yazışmalarda mobil teknolojileri devreye alacak. Bu çerçevede, Başbakan, bakan, müsteşar ve genel müdür gibi üst yöneticilere birer mobil imza verilmesi planlanıyor. Böylece, kamu yöneticisi şehir dışında olsa dahi, bekleyen resmi yazışmaları bulunduğu şehirden imzalayabilecek.