İŞKUR'dan işssizliğe ilginç çözüm

Abone ol

Türkiye'de 2.5 milyon kişi iş bulamazken birçok işyerininde işçi bulamaması İŞKUR'u farklı çözümler aramaya itti.

Türkiye'de iş arayanların sayısı 2.5 milyonun üzerine çıktı. Ancak, eleman ihtiyacı olup da aylardır bulamayan binlerce iş yeri var. İşçi ile işveren arasında köprü olan İŞKUR, İş ve Meslek Danışmanlığı Şubesi kurup, 81 ilde 2 bin 813 kişi görevlendirdi.

Danışmanlar, iş yerlerinin ihtiyaçlarını belirledi. Ardından işsizleri davet edip yönlendirdiler. Onca seçeneğe rağmen çalışmak istemeyenler için özel ikna grupları oluşturuldu. 6 ayda 675 bin işsizle görüşüldü. 341 bin 533'ü ikna edilip işe yerleştirildi.

İŞ BEĞENDİRME TERAPİSİ

İş ve Meslek Danışmanları, işsizlerle bire bir görüşüp, alternatifler arasından bir iş beğendirebilmek için dakikalarca dil döküyor. Gerçekten çalışmaya niyeti olanlar, hayalindeki gibi olmasa da mutlaka bir işe yerleştiriliyor.

İşsizlik yıllardır Türkiye'nin kanayan yaralarından biri. Ekonomideki büyüme ve yeni açılan onca işyerine rağmen, iş arayanların sayısı geçtiğimiz ay yeniden 2,5 milyonun üzerine çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizdeki işsiz sayısı 2 milyon 541 bin. Madalyonun görünen yüzü böyle. Öbür yüzünde ise, acil eleman ihtiyacı olup da aylardır bulamayan binlerce iş yeri var. Bu açıdan bakıldığında ise asıl meselenin işsizlik değil, iş beğenmemek olduğunu söylemek mümkün.

İşçi ve işveren arasındaki bu kopukluğu giderme görevi de Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) düştü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla kurulan İş ve Meslek Danışmanlığı Şubesinde tam 2 bin 813 kişilik bir ekip oluşturuldu. İstanbul'da 495, Ankara'da 126, İzmir'de ise 119 danışman görevlendirildi. Nüfus ve işyeri sayısına göre 81 ile dağıtılan İş ve Meslek Danışmanları önce sorumluluk bölgelerindeki işyerlerini tek tek dolaşıp, eleman ihtiyaçlarını belirledi. Ardından bölgesindeki İŞKUR'a kayıtlı işsizleri davet edip, vasıflarına göre mevcut iş seçeneklerinden birine yönlendirmeye başladılar. Önerilen onca seçenek arasından bir seçim yapmayıp, çalışmamakta direnenler için de özel ikna grupları oluşturuldu. İş ve Meslek Danışmanları 2012 yılı Mayıs- Kasım döneminde yurt genelinde 675 bin işsizle birebir görüşme yaptı. Ve bunlardan 341 bin 533 kişi çalışmaya ikna edilerek bir işe yerleştirildi. Uygulamanın işçi ve işveren çevrelerinden destek bulması üzerine, İş ve Meslek Danışmanlarının sayısının 2013 yılında 4 bine yükseltilmesi kararlaştırıldı. Tıpkı Aile Hekimliği uygulamasında olduğu gibi, Türkiye'de artık her işyerinin ve her işsizin bir meslek danışmanı var. Şehirlerdeki işyerlerini ve işsizleri bölge bölge paylaşan danışmanlar, işverenler için de gönüllü insan kaynakları temsilcisi gibi çalışıyorlar. İşe talip olanlar arasından en uygun adayı seçme konusunda onlara yardımcı oluyorlar.

Türkiye Gazetesi'nden Ercan Seki'nin haberinin devamını okumak için TIKLAYIN

Günün Önemli Haberleri