İskilip çöpten para kazanıoyor

Abone ol

Çorum'un İskilip Belediyesi kurduğu geri dönüşüm tesisinde ayrışma yaparak çöpten para kazanıyor.

İskilip Belediyesi Musullar köyünde 9 dönümlük araziye kurduğu Geri Dönüşüm Tesislerinde yaptığı ayrışma ile hem çöplerin neden olduğu çevresel zararları ortadan kaldırıyor hem de belediye ekonomisine girdi sağlıyor.

Türkiye genelinde az sayıda belediyenin gerçekleştirebildiği ayrıştırma, sıkıştırma ve balyalayarak geri dönüşümünü sağlama işlemi Çorum'da sadece İskilip Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor.
Tesiste hafriyat haricinde tüm atıklar titizlikle ayrıştırılıyor. Şehir merkezinden toplanan çöpler tesise getirildikten sonra tesiste çalışan 12 personel tarafından karton, poşet, pet, naylon, kağıt, demir, bakır, alüminyum, bidon gibi cins cins ayrılarak özel olarak hazırlanan karton kutularda toplanıyor.

Ayrıştırılan atıklar çeşitli işlemlerin ardından geri dönüşüme hazır hale getiriliyor. Ayrıştırma işlemi tamamlandıktan sonra her biri ambalajlanmış 2 ile 2.5 ton ağırlığında çöp balyaları araçlara yüklenerek geri dönüşüm yapılan tesislere gönderiliyor.
Ayrıştırma işleminden sonra tesis kağıt atıklarını Çorum Kağıt Fabrikası'na diğer atıkları da Samsun ve Ankara'daki geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırma işlemi yapan fabrikalara gönderiyor.
Ayrıştırılamayan hafriyat türü atıklar da makine tarafından ayrılarak imha ediliyor.

İskilip Belediyesi gönderdikleri çöplerden yıllık 20 bin TL gelir elde ediyor.
İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, ilçe girişinde güzellikler yerine karşılaşılan çöp dağları döneminin artık geride kaldığını söyledi.
Tesis hizmete girmeden önce hedefledikleri çalışmaların büyük bir bölümünü gerçekleştirdiklerini dile getiren Sezer, "Bu tür çalışmaların sadece bir kurumun gayretleri ile başarıya ulaşmasının mümkün olmayacağını biliyoruz. Halkımızdan bu konuda bize destek vermelerini ve gerekli duyarlılığı göstermelerini istiyoruz" dedi.

Geri dönüşüm tesislerinde yapılan çalışmalarla hem ilçe hem de ülke katkı sağladıklarını vurgulayan Sezer, "Çöp denilerek geçilen atıklar tesisimiz sayesinde çeşitli kimyasal aşamalardan geçerek tekrar bizlere geri dönmektedir. Çocuklarımıza ve gelecek nesillere en temel hakları olan temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir İskilip bırakmak gerek toplumsal, gerekse bireysel olarak hepimizin sorumluluk alanına girmektedir. Amacımız İskilip'i imar, halkımızı mutlu etmektir" diye konuştu.

Başkan Sezer çöp ayrıştırma tesisinde işlenen günlük ortalama geri dönüşüme kazandırılan atıkların ortalama 2 ile 2.5 ton miktarında olduğunu, bu miktarı daha da artırarak, İskilip'in çevre temizliği maliyetini sıfır maliyete getirme gayreti içinde olduklarını beyan etti.
Yüklenici firma yetkilisi Faruk Çakır, katı atıkların geri dönüşümlerinin sağlanmasında İskilip Belediyesi'nin yaptığı çalışmalarla Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi.

2 BİN ADET ÇÖP AYRIŞTIRMA KUTUSU KAMU KURULUŞLARINA DAĞITILDI

İskilip Belediyesi geriş dönüşüm tesislerinin hizmete girmesinin ardından ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra okullara 2 bin adet ayrıştırma karton kutuları dağıttı. Kutularda biriken atıklar belirli periyotlarda görevliler tarafından toplanıyor.

Günün Önemli Haberleri