İşkencecilere dava açıldı

Abone ol

Irak'ta İngiliz askerlerinin dövdüğü 4 genç, Irak adaletine başvurarak tazminat talebinde bulundu

Irak'ta İngiliz askerlerinin dövdüğü 4 genç, Irak adaletine başvurarak çokuluslu kuvvetten tazminat talebinde bulundu.

3'ü 16, diğeri 27 yaşında olan gençler, Amara'da bir gösteri sırasında askerlerden dayak yediklerini belirterek şikayetçi oldular.

Avukat, gençlerin şikayet dilekçelerini Amara'daki El Hakim karakoluna verdiklerini, karakolun dilekçeyi mahkemeye intikal ettirdiğini anlattı. Avukata göre, yargıç Ali Kasım, müştekileri dinledikten sonra İngiliz tarafının bir temsilcisinin dinlenmesine karar verdi.

İçişleri ve insan hakları bakanlıklarından bu girişime destek olmalarını da isteyen avukat, müvekkillerinin ne kadar tazminat istediğine açıklık getirmedi. Avukat, bu davanın, Amara valisinin kararı sayesinde açılabildiğini de belirtti.

Vali Abdülcebbar Vahit, önceki günkü açıklamasında, “eski Amerikalı genel vali Paul Bremer'in koalisyon kuvvetlerine sağladığı dokunulmazlık bizi bağlamaz. İngilizler, bu zulmü yapan askerlerini Irak adaletine teslim etsin” demişti.

Basra'daki İngiliz kuvvetlerinin sözcüsü ise bu dokunulmazlığın yürürlükte olduğunu söyledi.
İngiliz askerlerini Iraklı gençleri döverken gösteren fotoğrafların yayınlanması kamuoyunun gündemine gelince dayakla ilgili olarak 3 kişinin tutuklandığı, soruşturmanın sürdüğü açıklanmıştı.

Günün Önemli Haberleri