Işıklandırması hava durumunu bildirecek!
Abone olBeyazıt Yangın Kulesi ışıklandırması ile İstanbullulara hava raporunu bildirecek. Bakın Beyazıt bugün için İstanbul'a hangi hava alarmını verdi..
Işıklandırılması tamamlanan Beyazıt Yangın Kulesi, bu sabaha karşı kırmızı ışıklarıyla kar geliyor uyarısında bulundu. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, ışıklandırılmanın tamamlanması nedeniyle dün akşam yapılan törende gazetecilerin "kule yamuk mu? sorusuna "Keşke biraz daha yamulsa, belki Pisa Kulesi gibi meşhur olurdu. Fena olmazdı" dedi.
Yapılan yeni ışıklandırma sistemiyle İstanbullulara hava durumunu bildirecek olan kulede; mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını haber verecek.
Beyazıt Yangın Kulesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Siemens işbirliği, Osram AŞ'nin katkılarıyla ışıklandırıldı. İÜ Rektörlük Binası'nda düzenlenen törende konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, ışıklandırılması tamamlanan Beyazıt Yangın Kulesi'nin artık ziyaret edilebileceğini bildirdi. Gazetecilerin "Kulede bir eğrilik olup olmadığını" sorusuna Prof. Dr. Söylet, "Siz sadece bize ne tarafta yamukluk olduğunu söyleyin; biz mahalledeki çocukları çağıracağız, kulenin en tepesine bir urgan bağlatacağız ve onların çekip düzeltmelerini sağlayacağız. Merak etmeyin düzeltiriz biz. Keşke biraz daha yamulsa, belki Pisa Kulesi gibi meşur olurdu. Fena olmazdı" yanıtını verdi.
Söylet, Kule'nin yeniden faaliyete geçmesiyle ilgili düşüncelerini ise şöyle ifade etti: "15 yıldır sönük bir kuleydi. Zannediyorum, dünyada böylesine güzel, simgesel bir kulesi olan da başka bir üniversite yoktur. O nedenle tekrar bu kulenin parlaması, eski günlerine dönmesi ve eski günlerdeki gibi renklerin mana ifade ettiği meteorolojik bilgileri de İstanbul'a vermesi benim için gurur ve mutluluk kaynağı. Uzaktan görmek de çok keyifli. Uçaktan bakmak da çok güzel."
Törene katılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir kulenin simgesel değerlerinden biri olduğunu söyleyerek, tarihi yarımadanın ortasında yer alan Beyazıt Yangın Kulesi'nin yeni haliyle İstanbul'a farklı bir renk katacağını belirtti. Demir, "Dünyanın her tarafında bu tür tarihi eserlerin hikayeleri vardır. Tarihi yarımadadaki yangınlar kulesi olarak inşa ettirilmiş, sonra hava durumunu yansıtan bir kuleye dönüşmüş. İlelebet devam eder diye ümit ediyorum" dedi.
Kulenin tarihinin anlatıldığı slayt gösterisinin yapıldığı törende, konuşmaların ardından karlı, yağmurlu, sisli ve açık havayı simgeleyen çağdaş dans gösterisi sunuldu. Daha sonra, Söylet, Demir ve Siemens AŞ Genel Müdürü Hüseyin Gelis'in butona basmasıyla kulede ışık gösterisi yapıldı. Yapılan yeni ışıklandırma sistemiyle İstanbullulara hava durumunu bildirecek olan kule, mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını haber verecek.
BEYAZIT YANGIN KULESİ
Beyazıt Yangın Kulesi'nin ışıklandırılması projesi sonucu, bir önceki aydınlatma çözümüne göre yüzde 60 enerji tasarrufu, atmosfere salınan seragazında ise yıllık 19 ton azalma sağlanacak. Kullanılan yeni armatürlerin ömürlerinin 3 kat daha uzun olması sayesinde bakım maliyetleri yüzde 70 oranında azalacak. Beyazıt'ta ilk yangın kulesi Küçükpazar'da 1749 çıkan büyük yangının ardından, Ağakapısı Süleymaniye'de İstanbul Müftülüğü ile İstanbul Üniversitesi'nin Botanik Enstitüsü olarak kullanılan iç avlunun köşesine yapıldı. Ancak kulenin ahşap olması sebebiyle birçok kez yapılmasına rağmen yanması önlenemedi. Padişah 2. Mahmut, 1828 tarihinde Senekerim Balyan'a, şu anki İstanbul Üniversitesi kampüsünün tarihi giriş kapısı arkasındaki bahçenin içerisine kagir Beyazıt Kulesi'ni yaptırdı.1849 yılındaki depremde hasara uğrayan kulenin geniş saçaklı, ahşap örtülü külahı değiştirilerek, sekizgen planlı, yuvarlak pencereli, yukarıya doğrudaralan üç kat şeklinde yeniden tasarlanarak inşa edildi. 1889 yılında da isekuleye bayrak direği eklendi. "Yangın köşkü" de denilen kulede "köşklü" denilen 20 gözcü bulunuyordu. Kulelerdeki odalarda kalan köşklüler 1923'e kadar kulelerdeki görevlerine devam ettiler."