IŞİD'e karşı Tikrit harekatının önemi ne?
Abone olIrak ordusu ve Şii milislerin düzenlediği Tikrit operasyonu başladı. Bazı bölgelerin IŞİD'den geri alındığı belirtiliyor. BBC'den Jim Muir, Saddam Hüseyin'in doğduğu toprakların IŞİD'le mücadelede ne denli kritik olduğu sorusuna yanıt aradı?
Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu topraklar olan Tikrit'in Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden geri alınması için geniş çaplı bir operasyon, biraz da gösterişli bir şekilde başlatıldı.
Iraklı siyasi liderler açıklamalar yaptı, devlet televizyonu da roketlerin fırlatılmasını yayınladı.
Harekatın ilk saatlerinde Irak ordusu ve Şii milislerin öncülük
ettiği operasyonun sonuç verdiği ve yönünde haberler geldi.
Ancak daha sonra IŞİD mevzilerine düzenlenen saldırılar geri püskürtüldü. Tikrit harekatının akıbetinin netleşmesi biraz daha zaman alacak gibi duruyor.
Tikrit savaşının önemi Irak için çok büyük. Washington ve Bağdat gelecek aylarda daha da büyük bir harekat başlatarak ülkenin en büyük ikinci şehri Musul'u IŞİD'den geri almayı hedefliyor.
Eğer güney-kuzey istikametinde önemli bir geçiş noktası olan Tikrit ele geçirilemezse, bahar ayları için planlanan Musul harekatı da tehlikeye girer.
Operasyonun başlamasından saatler önce Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, generallerini toplayıp bir konuşma yapmıştı.
"Selahattin halkını kurtarmak için bugün büyük bir operasyona girişiyoruz. Bu operasyon Tikrit'i ve diğer bölgeleri kapsıyor" diyen İbadi, "Size yapacağım çağrı sivillere karşı anlayışlı davranın. Bu ülke vatandaşlarının canını ve malını korumalıyız" diyerek sözlerine devam etti.
İbadi'nin 'Halka iyi davranın' çağrısı daha çok Şii milislere yönelikti.
Tikrit halkının büyük çoğunluğu Sünni. Geçen yıl bir anda eriyen Irak ordusu kendisini yeni yeni toparlarken, Tikrit harekatında çatışmaları büyük ölçüde İran destekli Şii milislerin yürüteceği tahmin ediliyor.
Geöen yıl yüzlerce savaşçısı Tikrit'te IŞİD tarafından öldürülen Şii'lerin acımasız bir intikamı kovaladığından korkuluyor.
Tikrit'in yakınlarındaki Sünni yerleşim yerleri ele geçirildiğinde endişeleri haklı çıkaran 'intikam cinayetlerinin' meydana geldiği ifade edilmişti.
Başbakan itidal çağrıları yapabilir. Ancak IŞİD'le çatışan gruplar üzerine sözlerinin ne kadar ağırlığının olduğu büyük bir soru işareti.