IŞİD Irak-İran sınır bölgesinde ilerliyor
Abone olIŞİD Irak'ta ilerlerken, Washington yönetimi kara harekatı hariç her seçeneğin masada olduğunu açıkladı. Örgütün Musul'daki Türkiye Konsolosluğu'nu basıp rehin aldığı, diplomatik personeli de içeren 80 kişi ise henüz Türkiye'ye dönmüş değil.
Radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü Irak'ta iki kenti daha ele geçirdi.
Saadiye ve Celavla kentlerini ele geçiren örgüt Bağdat'a yürüme tehdidinde bulunuyor.
Musul ve Tıkrit'i de elinde tutan grup İran sınırı yakınıdaki Diyala bölgesinde ilerliyor.
BM yüzlerce kişinin öldürüldüğünü ileri sürüyor.
Militanların Musul'da yargısız infazlar yaptığı, tek bir sokakta 17 sivilin öldürüldüğü söyleniyor.
ABD müdahele edebilir
Gelişmeler ardından ABD Irak'a askeri müdahale sinyali verdi.
Amerikalı yetkililer kara harekatı hariç her seçeneğin masada olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama birkaç gündür Irak'ta yaşanan gelişmelerin Irak'ın ABD'nin ve uluslararası toplumun daha fazla yardımına ihtiyacı olduğunu gösterdiğini söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obama, ekibinin gece gündüz çalışarak en etkili yardımı nasıl sağlayabileceklerini bulmaya çalıştığını belirtti.
"Hiçbir olasılığı dışlamıyorum" diyen Obama, "Çünkü içinde bulunduğumuz durum gereği cihatçıların Irak'ta ya da Suriye'de tutunacakları kalıcı bir nokta kalmamasını sağlamalıyız" dedi.
Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney daha sonra yaptığı açıklamada, Obama'nın hiçbir olasılığı dışlamadığını söylerken, hava harekatı seçeneğini dışlamamaktan bahsettiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da kara harekatı hariç her seçeneğin masada olduğunu bildirdi.
Fransa da uluslararası güçleri Irak konusunda harekete geçmeye çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius "Irak Şam İslam Devleti'nin ilerlemesi Irak'ın birliğini ve bütünlüğünü ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır ve bölgenin istkikrarı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ABD ile iletişim halinde olduklarını ve Washington'un konuya dair kararını destekleyeceklerini söyledi.
Davutoğlu: Rehineler daha güvenli noktada
Öte yandan, IŞİD tarafından kaçırılan ve aralarında Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu 80 Türk vatandaşı halen ülkeye dönmüş değil.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, rehin alınan diplomatların düne göre daha güvenli bir noktada olduğunu söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan polis kaynakları ve Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beyci'de görev yapan bir mühendis, Tikrit kentini de ele geçiren IŞİD militanlarının rafinerinin etrafını sardığını söyledi. Rafineri yakınında yaşayan bir görgü tanığı da militanların 50'den fazla araçla geldiğini söyledi.
Irak Parlamentosu ise Başbakan Nuri El Maliki’ye olağanüstü hal yetkisi vermek için yapılacak olan oturumda yeterli çoğunluu sağlayamadı. Durumu değerlendiren Erbil'deki BBC muhabiri Jim Muir bunun ülkenin bölünmüşlüğünü yansıttığı görüşünde.
BBC Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen ise IŞİD'in stratejik hedefine ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:
''IŞİD, eğer Musul'u kontrol altında tutup, varlığını pekiştirebilirse hem Irak hem de Suriye'nin bazı bölümlerini kapsayan bir emirlik yaratma hedefi doğrultusunda dev bir adım atmış olacaktır. Bu, El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de ABD'yi hedef alan saldırısından bu yana bir cihad grubunun en ciddi eylemi anlamına gelecektir.''