İşçilerin işsizlik korkusu
Abone olTARİŞ Aydın Pamuk Yağı Kombinası’nda 174 işçinin merakla beklediği anlaşma dün sabah sağlandı
TARİŞ Aydın Pamuk Yağı Kombinası’nda 1 yıldır kısa çalışmada olan 174 işçinin merakla beklediği anlaşma dün sabah sağlandı. TARİŞ ile sendika temsilcileri arasında 1 haftadır devam eden görüşmelerin ardından 3 ayrı işçi grubu için anlaşma sağlandı.
TARİŞ Aydın Pamuk Yağı Kombinası’nda 1 yıldır devam eden bekleyişin ardından dün sabah saatlerinde anlaşma haberi tesislere ulaştı. Uzun süre sonra bugün işe başlamaları gereken işçilerin tesislerin bahçesinde beklemeye başlarken; anlaşmanın sağlanması üzerine rahat bir nefes alındı. TARİŞ’in diğer tesislerinde yaşanan gerginliklerin Aydın’da da yaşanması ihtimaline karşılık güvenlik güçleri, tesislerde sabah erken saatlerde güvenlik önlemi aldı.
TARİŞ ile Tek Gıda-İş arasında yürütülen görüşmeler sonucunda fabrikada çalışan 174 işçiden TARİŞ’ten ayrılmak isteyenler tazminatlarını alarak bugün işten ayrıldı. Geriye kalan işçilerin büyük bir bölümü 550 TL destekleme ile 6 aylık ücretsiz izne ayrılırken; yönetim tarafından belirlenen az sayıdaki bir işçi ise asgari ücret karşılığında fabrikayı sezona hazırlayacak.
Anlaşmanın sağlanmasının ardından 3 ayrı grupta yer alan işçilerin kendilerine sunulan tercihlere göre değerlendirme yaparak, toplu sözleşmeye ek olarak yapılan protokolleri imzalayarak ileriki yaşamlarına yön verdi.
TARİŞ Aydın Pamukyağı Kombinasında 1 yıldır sürdürdüğü kısa çalışmada olan 174 işçinin dün itibariyle işbaşı yapması gerektiğini anımsatan Tek Gıda-İş 4’nolu Şube Başkanı Raşit Atılgan, 1 haftadır işveren ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Görüşmelerin sonucunda kombinada çalışan işçilerin istekleri doğrultusunda karşılıklı bir anlaşmaya varıldığını açıklayan Atılgan, “Arkadaşlarımız 6 aylığına protokol çerçevesi içerisinde ücretsiz izne ayrılacak. Fakat bu ücretsiz izinde arkadaşlarımızın mağdur olmamaları için toplu sözleşmeye en olarak yapılan bu protokolde işveren ile bir takım konularda mutabakata vardık. Bu mutabakatı arkadaşlarımızın onayına sunduk. Kabul eden arkadaşlarımız protokolleri imzalayarak hem TARİŞ’e hem Aydınlılara hem de kendilerine bir 6 ay daha şans tanıyarak umutlarımızı sezon açılışına yani Eylül’ün 15’,ne taşımış olduk” dedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Protokolün ayrıntıları hakkında da bilgiler veren Atılgan, protokolün 3 farklı grup için hazırlandığını kaydetti. TARİŞ’te çalışmak istemeyen işçilerin ücretsiz izni kabul etmeyerek ihbar ve kıdem alacaklarını alarak bugün iş sözleşmesini fesih edeceğini beyan eden Atılgan, “dışarıda ücretsiz izinde bekleyeceğim diyen arkadaşlarımıza 250 TL’si hibe ve 300 TL’si de içerideki alacakları ile izin paralarına istinaden olmak üzere aylık 550 TL ödeme yapılacak. Fabrikada çalışmak isteyen arkadaşlarımızdan yönetim tarafından belirlenen isimlere 6 ay süresince askeri ücret karşılığında sigortalı olarak fabrikada kalacak. Bu 6 ayın sonunda fabrikamız çalıştığında veya daha önce her hangi bir mal fabrika çalıştığı takdirde ücretsiz izin uygulamasına son vereceğiz ve aynen toplu sözleşme iş hükümleri geçerli olarak iş akdimizi devam ettireceğiz” diye konuştu.
“ÇALIŞANLAR MUCİZE BİR KARAR ALDI”
Anlaşmanın sağlanamaması halinde ücretsiz izin teklifi karşısında bütün işçilerin işten ayrılma kararı aldığını anımsatan Atılgan, bu ortamda gereğini yapmak için daha önceden hazırlık yaptıklarını belirtti. Kombina çalışan işletmenin devamı için mucize bir karara imza attıklarını savunan Atılgan, şöyle konuştu: “Bir mucizeyi gerçekleştirdik diyebiliriz. Bu kadar sosyal açıdan yorgun düştükleri bir ortamda, banka ve çevrelerine borçları birikmişken işçilerimiz cüzi bir parayla 6 ay daha beklemeyi göze aldılar. Arkadaşlarımız bu fabrikanın kolay kurulmadığının bilincindeler. Bu fabrikanın kuruluşunda bütün arkadaşlarımız tek tek çalıştı. Burası Aydın’daki en büyük ve tek tesis. Son teknoloji ile yapılmış TARİŞ’in en karlı kurumu. Dolayısıyla hem TARİŞ’in, hem Aydınlıların hem de çalışanların bu tesise ihtiyacı var.”
“İPLİK FABRİKASININ ÇALIŞMASINI İSTİYORUZ”
Kapanma ile yüz yüze kalan TARİŞ İplik Fabrikası’ndaki çalışanların durumuna üzüldüklerini kaydeden Atılgan sözlerini şöyle tamamladı: “Buradaki tüm arkadaşlarımız aynı duygular içerisinde; keşke o fabrikada kapanmasa, çalışsa. Sonuçta TARİŞ bir kolunu, bir kanadını kaybediyor. Kütlü pamuk geldiğinde önce o tesiste işleme yapılıyor daha sonra tohumlar buraya gönderiliyor. Biz yağ işlemini yapıyoruz onlarda tekstil işlemini yapıyordu. TARİŞ’in bir kolunu kaybetmesi kimi üzmez ki. İnşallah girişimlerle o fabrikanın tekrar çalışması sağlanır.” (iha)