İşadamlarından maliyet uyarısı
Abone olBursalı işadamları enflasyonun düşmesinden memnun ama maliyetlerden şikayetçi.
Bursa iş dünyasının temsilcileri, enflasyonun Ekim ayında tekrar tek haneye düşmesinin olumlu olduğunu, ancak yatırım, üretim ve istihdamı gerçek anlamda teşvik eden adımlar atılması gerektiğini bildirdiler. Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkanı Eyüp Kutlucan, yaptığı yazılı açıklamada, ekim ayı enflasyon oranlarının beklendiği gibi çıktığını, enflasyon hedeflerinin artık tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin, önümüzdeki süreçte enflasyon oranları yerine dış ticaret açığını tartışması, bu konuya yoğunlaşması gerektiğini savunan Kutlucan, cari açığın 35 milyar doları bulduğunu söyledi. Kutlucan, mevcut ekonomik programın dış ticaret açığına neden olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti: ''İhracatımız rekor düzeye ulaşacak ama bir ithalat patlaması yaşanıyor. Zira, ihraç malları üretimi büyük ölçüde ithal kaynaklı ara mallarına bağımlı hale geldi.
Üstelik kur politikası da bir cari açık nedeni oluşturuyor. Bu kısır döngüye el birliği ile son verilmelidir. Türkiye'nin önüne bu konuda bir hedef konulmalı ve kamuoyu bu psikoloji ile hareket etmelidir.'' Kutlucan, ithalattaki artışın Türkiye'nin ödemeler dengesi sorununu ağırlaştırdığını ifade ederken, dünyanın hiçbir yerinde ithalat yaparak kalkınan bir ülke bulunmadığının gerçeğine rağmen Türkiye giderek ithalata bağımlı tüketim yapan bir ülke kimliği kazandığını iddia etti.
Türkiye'nin süratle gereksiz ithalata karşı önlem alması, yerli malı tüketim bilincini geliştirmesinin şart olduğunu ifade eden Kutlucan, Türkiye'nin yabancılar için bir faiz cenneti haline geldiğine değindi. Kutlucan, ''Cari açığın spekülatif kısa vadeli yabancı sermaye girişleri ve bankaların satışı ile kapatılması mümkün değildir. Bunlar geçici çözümdür. Sıcak para çıkışları sonrasında canımızı yakabilir. Bu yüzden yabancı sermayenin kalitesini ve istihdama yönelik kalıcılığını artırmalıyız'' diye konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİ
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras da, sanayicinin birçok sıkıntıya rağmen var gücüyle çalışarak ülke ekonomisine katkı yapmaya çalıştığını dile getirdi. Aras, ''Sanayici ve iş adamlarımız ülke ekonomisine katkı sağlamak için gece gündüz demeden çalışıyor. Buna karşın hükümet sanayicinin bu çabasını görmezden geliyor. Geçtiğimiz günlerde doğal gaz fiyatlarına yapılan zam zaten girdi maliyetleri yüzünden belini bir türlü doğrultamayan sanayiciye büyük sıkıntı yaşattı'' dedi. Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin ise, enflasyonun düşmesinin sevindirici ve olumlu bir gelişme olduğunu, ancak iş dünyası açısından dünyada rekabet üstünlüğünü sağlamanın yolunun enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesinden geçtiğini söyledi. Yapılan zamların bunu mümkün kılmadığını kaydeden Sezgin, yatırım, üretim ve istihdamın gerçek anlamda teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Rumelili Sanayici ve iş adamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, sanayicilerin üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerektiğini savundu. Varlık, ''Hükümetimiz bizden yatırım bekliyor, istihdam yaratmamızı istiyor. Biz sanayici ve iş adamları olarak bu ihtiyaca cevap vermek için hiçbir özveriden kaçınmazken hükümetimizin de adım atması lazım'' yorumunda bulundu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Ahmet Özkul da, piyasalarda yaşanan dalgalanma sonrasında çift haneli rakamlara ulaşan enflasyon oranının yeniden tek haneyi gördüğünü belirtirken, hükümetin yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı destekleyici çalışmalara hız vermesi gerektiğini ifade etti.