İşadamları kış turizmini keşf etti

Abone ol

Tarihî ve doğal güzellikleriyle birçok yabancının ziyaret etmek istediği Türkiye, bu yıl 20 milyon turist ağırlamayı hedefliyor. İşadamının yeni gözdesi kış turizmi .

Yılın ilk 9 ayı itibarıyla gelen turist sayısı 17 milyonu geçerken, kış turizmi sayesinde yıl sonu hedefinin yakalanacağı belirtiliyor. Daha kış sezonu açılmadan yapılan rezervasyonlarla otellerin dolması sektörü mutlu ederken, talep yoğunluğu karşısında birçok yeni yatırım planlanıyor. Sağlanan yatırım iklimi ile teşvikler yeni otellerin inşasını kolaylaştırıyor.

Mevcut tesisler kapasite büyütmek için çalışmalara başlarken, birçok işadamı başta doğu illeri olmak üzere bu alanda yeni yatırım yapmak için girişimlerde bulunuyor. Kış turizmi denince akla ilk gelen yerlerin başında Erzurum Palandöken ile Bursa Uludağ yer alıyor. Üzerindeki il özel idaresine ait tesisleri Dedemanlar’ın işletmeye başlamasından sonra Palandöken'e, Polatlar'ın da bir otel dikmesi şehri kış turizmi merkezi haline getirdi. Artık uluslararası üne sahip Palandöken Dağı'nda 2 bin 500 yatak kapasiteli 6 lüks konaklama tesisi bulunuyor. Resmi verilere göre Erzurum geçen yıl 190 bin turist ağırladı. Yılın 285 günü konaklama imkanının bulunduğu Palandöken sayesinde şehre 12 miyon YTL girdi sağlandı. Kış sezonu daha kısa olan Bursa'da ise 12'si kamu, 15'i özel sektöre ait toplam 27 konaklama tesisi var. Uludağ'daki yatak kapasitesi ise 3 bin civarında.

Yaşadığı uzun kış yüzünden 'mahrumiyet' haberleri ile gündeme gelen Erzurum'un çehresi 'bacasız sanayi' olarak nitelenen kış turizmi yatırımlarından sonra değişmeye başladı. Palandöken'de 5 yıldızlı bir başka otelin inşaatına başlanırken, 7 otel için de arsa tahsis işlemleri tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Erzurum'da 5 yıldızlı bir otel yapmak için çalışmalar yapıyor. Yatırımların artmasında sağlanan teşvik ve kolaylıkların da büyük rolü var. Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, Konaklı mevkiinde 4 bin yatak kapasiteli tesislerin hizmete girmesiyle şehre gelen turist sayısının 300 bine çıkacağını belirterek, bunun da şehre sağlayacağı girdinin 20 milyon YTL'yi bulacağını ifade ediyor.

Palandöken'e otel yapacak yatırımcılar arasında yer alan ETF Tekstil Konfeksiyon İhracat ve Turizm şirketinin sahiplerinden Can Dikmen, kendilerine sunulan imkanlardan duyduğu memnuniyeti, "Bölgedeki kış turizmine olan talep ortada. Fakat karşılayacak tesisler yok. Biz de bu eksiği görerek bölgeye yatırım yapma kararı aldık. Valimiz ve yerel yöneticiler bizleri destekliyor. Şimdiye kadar negatif bir olayla karşılaşmadık." diyerek ifade ediyor. 700 yatak kapasiteli Polat Renaissance Oteli Genel Müdürü Halil Duru, talep yoğunluğu nedeniyle yurt dışındaki 4 seyahat acentesinden gelen tekliften sadece birine cevap verebildiklerini söylüyor. Duru, yüzde 40'lık talep artışı yaşandığını kaydederek, "Bize gelen talebi 3 otel ancak karşılar. Şimdiden 2006 yılı için de biri ulaslararası olmak üzere 3 kongre anlaşması imzaladık." ifadelerini kullanıyor. Palandöken'deki kayak pistlerini öven Duru, Ejder tepesindeki gibi 15 kilometrelik bir pistin başka hiçbir yerde bulunamayacağını vurguluyor. Tour İnn Palan Otel Genel Müdürü Leyla Mutlutürk ise rezervasyonları 1 yıl öncesinden yaptıklarını kaydediyor. Mutlutürk, sezon öncesi paten pisti ve çocuk alanı yapımı, kafeterya ve kayak pistinin genişletilmesi ve uzatılması çalışmalarını yaptıklarını söylüyor.

Palandöken Kayak Deresi ıslah çalışmalarını başlatan Erzurum Valiliği, bu sayede 530 metrelik bir hattı da kayak sahasına kazandıracak. Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, yatırımlardan duyduğu mutluluğu, “Artık doğal zenginliklerimiz görülüyor ve değerlendiriliyor. Doğu'ya yapılan yatırım bölge insanının refah seviyesini yükseltecek, göç azalacaktır.” şeklinde ifade ediyor. Atatürk Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Abdullah Karaman da kış turizmi potansiyelinin dikkat çekmeye başlamasının sevindirici olduğunu belirtiyor. Karaman, "Artık ulaşım yönünden sıkıntı yok. Konaklamadaki yetersizlikler de önümüzdeki yıllarda son bulması halinde dinamik pazarı da tetikleyecektir. Yapılacak yatırımlar sonrası bölgeler kış olimpiyatları ve yaz aktivitelerinin merkezi haline gelecek." diyor.

Toprak Holding'in Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaptığı 5 yıldızlı otel 17 Eylül'de hizmete girdi. 350 yatak kapasiteli otel Sarıkamış'ta önemli bir eksiği kapatacak. Toprak Holding Satış Pazarlama Müdürürü Leyla Altıntaş, "12 ay açık olacak otelimizde dış ve iç pazardan Anadolu ve kültür grupları konaklayabilecek. Otelimizde Rusya, Hollanda, Ukrayna ve İran'dan gelecek yabancı turistleri ağırlayacağız." diyor. Bir diğer kış turizmi merkezlerinden Uludağ'da da 6 otelin inşaatı devam ediyor. 883 oda sayısı ve bin 778 yatak kapasitesi ile yerli ve yabancı turistleri ağırlayacak yeni otellerin önümüzdeki yıl açılması bekleniyor. Bolu Kartalkaya'da 3 yıldızlı yeni bir otel yapılıyor.

İTO'dan bölgeye 1 milyar dolarlık yatırım

Bölgenin kalkınmasına yardımcı olmak için 'Doğu Anadolu Turizm Odaklı Bölgesel Kalkınma Projesi'ni yürüten İstanbul Ticaret Odası da 10 yıllık bir zaman diliminde 1 milyar dolarlık yatırım öngörüyor. Oda Başkanı Murat Yalçıntaş, 14 ili (Ağrı, Ardahan, Antvin, Bayburt, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Muş, Rize, Trabzon ve Van) kapsayan proje tamamlandıktan sonra 200 bine yakın insana istihdam sağlanacağının altını çiziyor. Türkiye'nin önemli sorunlarından birinin bölgeler arası gelişmişlik farkı olduğunu dile getiren Yalçıntaş, son yıllarda yakalanan ekonomik ve siyasi istikrarın projenin hayata geçmesinde büyük önem taşıdığını dile getirerek, "İhtiyaç duyduğumuz her türlü desteği gerek yasamadan gerekse yürütmeden bulacağımızdan eminim. Bizim amacımız Doğu Anadolu'nun, Kars'ın, Erzurum'un, Iğdır'ın ve Van'ın kalkınmada hak ettiği yere gelmesidir." diyor.

Kaynak:Zaman
Haber:Ömer Sarı
www.zaman.com.tr

Günün Önemli Haberleri