İş hayatı evlere girecek

Abone ol

Teknoloji, 2010 yılına kadar yaşamın bir çok alanına önemli yenilikler getirecek.

Teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörleri 2010 yılına kadar iş yaşamından eğitime, seyahatten eğlenceye kadar yaşamın bir çok alanına önemli yenilikler getirecek. Deloitte Teknoloji Medya Telekomünikasyon Grubu tarafından hazırlanan ''Geleceğe Bakan Göz'' başlıklı rapor, teknolojideki sessiz devrimin 2010'a kadar yaşamlarımıza önemli yenilikler getireceğini ortaya koydu.

Rapora göre, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler iş, ev ayrımı yapmayı giderek zorlaştıracak, çalışanlar daha kolay ulaşılır hale gelecek ve evden de çalışmaya başlayacaklar. Yolculuklar daha güvenli ve daha eğlenceli olurken, eğitimde öğretmenlerin teknoloji desteği olanakları artacak. Deloitte Teknoloji Medya Telekomünikasyon Grubunun, sayıları 5.000'i geçen üye firmalar ve müşterilerin üst düzey yöneticileri, sanayi ve finans uzmanlarıyla görüşerek hazırladığı rapora göre, teknolojinin en fazla etkilemesi beklenen alanlar arasında; iş hayatı, yolculuk, telekomünikasyon, eğitim ve eğlence sektörleri yer aldı. Raporda, bu alanlardaki temel teknolojilerin 2010 yılına kadar fazla değişmeyeceği, ancak ürünlerin fonksiyonlarını artıran tamamlayıcı teknolojilerin gelişmeye damgalarını vuracakları vurgulandı. Rapora göre, teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörlerindeki hizmetlerin hem etkinliği hem de çeşitliliği artacak. Ancak, evlerden otomobillere, sınıflardan iş yerlerine kadar pek çok alanın iç içe geçmesi ve bağlantıların güçlenmesi, yazılım virüslerinden doğan tehdidin de artmasına yol açacak.

İŞ HAYATI, EVLERE SIZACAK

İletişim teknolojilerinin hızla yaygınlaşması sonucunda, 2010 yılında telefonların ve elektronik postanın ulaşamayacağı pek fazla yer kalmayacak. Çalışana evinden ulaşmak ve çalışanın evinden ofise iş yapması iyice kolaylaşacak. Bunun sonucunda iş hayatıyla, ev hayatını birbirinden ayıran çizgi belirsizleşecek. Buna karşılık, çalışanın da ofisteki zamanında, yeni teknolojileri kullanarak alışveriş yapması veya eğlenmesi mümkün olacak. Ayrıca, iletişim araçlarının güçlenmesi sonucunda, coğrafi olarak birbirinden uzak yerlerde bulunan çalışanlardan oluşan sanal ekipler, iş hayatında daha çok yaygınlaşacak.

EĞLENCELİ VE GÜVENLİ YOLCULUKLAR

Ulaşımda devreye girecek yeni robot sistemler, sürücüyü destekleyecek ve güvenliği artıracak. Bu sistemler, tehlikelere karşı sürücüleri uyarırken, bazı durumlarda direksiyon ve fren kontrolünü devralabilecekler. Bunun yanı sıra araçla ilgili kritik göstergelerin ön cam üzerinde görülebilir hale gelmesi, sürücüye gözünü yoldan ayırmadan göstergelere bakma olanağı sağlayacak. Araçtaki bir çok sistem ses tanıyarak faaliyete geçecek, böylece sürücü ses kontrolüyle seyir sistemini devreye sokarken, elektronik posta mesajlarını da kontrol edebilecek. Otobüs yolculukları ise eğlence ve internete bağlanma olanaklarının artmasıyla, adeta evdeki koltukta oturarak yolculuk yapmaya benzeyecek.

KOPYA OLANAKLARI ARTIYOR

Teknoloji, medya ve telekomünikasyon alanındaki gelişmeler 2010 yılında okullarda öğretmenin yerini alamayacak, ama ona büyük destek sağlayacak. Teknolojik gelişmelerin bir başka boyutu ise öğrencilerin kopya çekme olanaklarını artıracak olması. Arama motorlarındaki hızlı gelişmeler ve kablosuz teknolojiler kopya çekmeyi kolaylaştırabilecek. Dijital video kayıt aracı gibi hızla gelişen teknolojiler ise evde eğitim olanaklarını artıracak. Video oyun sektörü, eğitim amaçlı oyunlar hazırlayarak pazarını genişletirken, anne ve babaların da gözüne girebilecek.

EĞLENCENİN YILDIZI TELEVİZYON

Ortaya çıkan çeşitli alternatiflere rağmen, tüketicinin büyük çoğunluğu için eğlencenin ana kaynağı yine televizyon olacak. Yeni teknolojiler, izleyicinin kendi program akışını hazırlamasına olanak sağlayacak. Ancak tüketicilerin çoğu böyle bir çabaya girmek yerine, güvendiği televizyon kanallarının program akışına kendisini teslim edecek. Yine de televizyonda talep üzerine sağlanan içerikte artış yaşanacak. Daha zengin bir içerik, giderek daha fazla büyüyen düz ekranlara yansıyacak. DVD'nin popülerliği de artacak. DVD filmler, çok farklı teknolojiler ve ulaştırma yöntemleriyle meraklılarına iletilecek.

Günün Önemli Haberleri