İş garantili kurslar başlıyor

Abone ol

Mesleki eğitimde yeni model getiren sistemle her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandırılacak.

İşsizlere ekmek kapısı açacak yeni bir proje daha start aldı. Mesleki eğitimde yeni model getiren sistemle her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandırılacak. 5 yılda 1 milyon kişinin beceri kazanmasını hedefleyen çalışmaya katılan kursiyerler, günlük 15 TL ücret alacak. Sigortaları da İŞKUR tarafından yatırılacak.


Uzmanlaşma Meslek Edindirme Merkezleri Projesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantıyla tanıtıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki programda projenin detaylarını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin çıkış noktasında nitelikli eleman ihtiyacının yattığına dikkat çekti. 600 oda ve borsa temsilcisine 'Yeni alacağınız işçilere mesleki eğitim verilirse ilave istihdam sağlar mısınız?' diye sorduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, katılımcıların yüzde 80'inin de 'evet' cevabını verdiğinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, bu ihtiyacı karşılamak maksadıyla kamu ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçen yeni mesleki eğitim modelinde işsizlerin hoca ve usta olacaklarını sonunda ekmek kapısını aralayacaklarını dile getirdi.

Proje kapsamında bölgesel ve sektörel mesleki eğitim ihtiyaçlarının odaların katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından belirleneceğine işaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk aşamada pilot olarak seçilen 19 ilde uygulama yapılacağını söyledi. 19 ilde ve ilgili TOBB Sektör Meclislerinde anket çalışmaları ve odak grup toplantıları yapılacağını ifade eden Başkan Hisarcıklıoğlu, bu ihtiyaçlar doğrultusunda kurslar açılacağını bildirdi. Ardından buna uygun mesleki ve teknik eğitim programları hazırlanacağını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 111 Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri'ndeki donanımının yenileceğine dikkat çekti. Öğretmenlerin bilgi ve becerileri güncelleneceğini vurgulayan Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, "İlgili Odanın koordinasyonunda kurslar başlamadan önce iş yerleri ile kursiyerler arasında eşleştirme yapılarak, iş yerlerinin önceliklerine göre kursiyer seçimi yapılacak. Yani işveren ile kursiyer kurs başlamadan bir araya getirilecektir. Tespit edilen iş gücü ihtiyacına uygun nitelikte teorik ve pratik mesleki eğitim programları uygulanmaya başlayacaktır. Projemiz mesleki eğitim kursları alanında özel sektörü dışlayan değil, rekabeti teşvik eden bir proje olacaktır." dedi.

10 KURSİYERDEN 9'U İŞE YERLEŞECEK

Kamu ile beraber projenin sonucunda 111 okula 106 milyon liralık makine-teçhizat yatırımı yapılacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, 6 binin üzerinde eğiticinin modern tekniklere göre eğitileceğini duyurdu. Eğitilen tüm işsizlerin Oda üyesi iş yerlerinde staj göreceğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, yeni sisteme göre eğitilen başarılı kursiyerlerin yüzde 90'ının istihdam edileceğini aktardı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "5 yıl sürecek bu projede, her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerin kazandırılması, böylece 5 yılda 1 milyon kişinin beceri kazanması ve iş bulması hedefleniyor." diye konuştu.

Katılımcılara, staj süresince günlük 15 lira aylık 360 lire ücret ödeneceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı sigorta prim giderleri de İŞKUR tarafından karşılanacağını dile getirdi. Odalar Birliği Başkanı, teorik ve pratik eğitimleri başarılı olarak tamamlayan kursiyerlerin istihdam edildiğinde işveren sigorta primlerinin 1 yıl süreyle kamu kaynaklarından karşılanacağının altını çizdi. Ulusal yeterliliklerin devreye girmesiyle bu teşvikin 1,5 yıla kadar uzayacağını ifade etti.

Projenin tanıtın toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun yanı sıra oda ve borsa temsilcileri katıldı.

Günün Önemli Haberleri