İş dünyasından dolarla mücadeleye destek
Abone olDolar kurundaki yükselişle mücadelede şirketler de üzerlerine düşeni yapmaya başladı. KasapDöner kurdaki yükseliş nedeniyle franchise bedelini dolardan TL'ye çevirdi.
KasapDöner, son gelişmeler üzerine Türk Lirası'nın güçlendirilmesi ve korunması için franchise bedelini dolardan TL’ye çevirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş, “Hepimiz elimizi taşın altına koymak durumundayız” dedi.
ABD dolarının son dönemlerde TL karşısında hızla yükselerek 3,50’ye dayandığı bu günlerde gündemde olan ve birçok platformda dillendirilen “Anlaşmaların dolar değil TL cinsinden yapılması” çağrısına bir destek de dönerin sıradışı markası KasapDöner’den geldi. Marka, halen 50 bin dolar olan franchise bedelini 150 bin TL’de sabitleme kararı alarak ABD dolarına karşı yürütülen mücadeleye destek verdi.
“HERKES DESTEK VERMELİ”
Konuyla ilgili açıklama yapan Global Restoran Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş şunları söyledi:
“ABD dolarının son günlerdeki aşırı yükselişi, piyasa dinamiklerinden çok manipülatif. Bu manipülasyonu kırmak için de en küçükten en büyüğe hepimizin elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Son günlerde kamu bu yolda çok önemli bir çağrıda bulunarak vatandaşı ellerindeki doları bozdurmaya ve her türlü ticari anlaşmayı Türk Lirası cinsinden yapmaya davet etti. Bu sayede piyasada ABD dolarına karşı talebin azalması ile doların ateşinin bir nebze olsun düşmesi sağlanacak. Biz de çorbada tuzumuz bulunsun misali 50 bin dolar olan franchise bedelimizi 150 bin TL’ye çevirdik. Bundan böyle bizden franchise alacak olanlar dolar cinsinden değil kendi öz paramız cinsinden franchise bedelimizi ödeyecekler. Biz başta perakende ve gıda sektörü olmak üzere herkesi de bu dayanışmaya davet ediyoruz."
Ayrıca bundan sonra tedarikçilerden de Türk Lirası dışında gelen teklifleri kabul etmeyeceklerini belirten Emrah Sarıtaş, “Yurt içi işlemlerimizde başka ülkelerin para birimini kullanmak eski enflasyonist dönemden kalma bir alışkanlıktı, bundan kurtulmanın zamanı gelmişti” dedi.
Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren yabancı markaların yurtdışına aylık royalty bedelleri ödemesi nedeniyle de bir gelir kaybı sözkonusu olduğunu belirten Emrah Sarıtaş, tüm tüketicileri yerli yiyecek markalarını tercih etmeye davet etti.
Ayrıca ekonomik gelişmenin sağlanması için kadın istihdamına da değinen Emrah Sarıtaş şunları ifade etti:
“Nüfusun yarısı kadınken bu potansiyelin atıl kalması ciddi ekonomik kayıptır, biz restoran sektöründe her alanda kadın istihdamını artırmak içinde çaba harcıyoruz, kadın girişimciler için özel destek programlarımız ve şubelerimizde kadın çalışan sayısını artırmak için eğitimlerimiz mevcut."