İranlı Türkiye'den ayağını kesti

Abone ol

Şubatta İran'dan gelen turist sayısı yüzde 40 düştü, mart ayı da sektöre hiç umut vermedi

ABD ve Avrupa'nın İran'a yönelik yaptırımları İranlı halkı da 'içine kapattı'. 1.8 milyon kişiyle Türkiye'ye en fazla turist gönderen dördüncü ülke olan İran'ın para birimi riyal, siyasi belirsizlikler nedeniyle dolar karşısında son iki ayda yaklaşık yüzde 50'ye yakın değer kaybedince, bu ülkeden gelen turist sayısı dibe vurdu.

Şubat ayında İran'dan gelen turist sayısı yüzde 40 düşerek 104 binden 67 bin kişiye geriledi. Üstelik Nevruz nedeniyle iyi geçmesi beklenen martta da bu trend sürdü. Geçmişte Nevruz ayında özellikle Türkiye'nin güney sahilleri ve İstanbul'a akın eden İranlı sayısında yüzde 60'a varan azalma meydana gelirken, sadece İran ile çalışan ve buradan paralarını alamayan 10 Türk seyahat acentesinin iflasa sürüklendiği öne sürüldü.

TAHSİLAT KUYUMCUDA

İran'dan Türkiye'ye en fazla turist getirenler arasında bulunan Bedir Turizm şirketinin İran pazarı yetkilisi Gül Çakıcı, İran'da artık dolar bulundurmanın bile suç sayıldığını belirterek, Bank Mellat'ın bile dolar üzerinden alışveriş yapmadığını dile getirdi. Çakıcı, "Bize hak edişlerimizi dolar üzerinden vermiyorlar. Biz de riyal olarak alıp kuyumcularda dolara çeviriyoruz. Birçok şirket ödemelerini alamamaları nedeniyle zor durumda. Şubattan bu yana batanların sayısı 10'u buldu" diye konuştu.

İSTANBUL VE ANTALYA'DA OTELLER BOŞ KALDI

Geçen yıllardaki Nevruz Bayramı tatillerinde sayıları yaklaşık 70 bini aşan İranlı turistler tatil bölgeleri için önemli doluluklar oluştururlarken, bu sayı Mart ayında 20 bine kadar geriledi.
Özellikle İstanbul ve Antalya'da otellerin İran pazarına ayırdığı odalar da boş kaldı.

'Beklediğimiz doluluklar yok'

İran pazarındaki düşüşün Nevruz'dan bu yana gözle görülür bir biçimde devam ettiğini anlatan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, "Bu dönemde beklediğimiz doluluğa ulaşamadık.

Yaptığımız görüşmeler sonucunda İran halkının ambargoya bağlı olarak kendi içerisindeki olumsuz ekonomik gelişmeler nedeniyle içe kapandığını öğrendik. Umudumuz bunun daha da uzun sürmemesi" diye konuştu.

Hasarı az olan içeriye yöneldi

İranlı turistin Türkiye'ye gelip gelmemesinin direkt olarak dolar kuruyla ilgili olduğunu anlatan Shida Turizm'in patronu Shida Çetinkaya da, normale dönüş yaşanana kadar kendilerini iç turizme verdiklerini söyledi. Çetinkaya, "Dolar kurunun değer kazanması nedeniyle ülke içerisinde tatilin yanı sıra mal alıp verişi bile durma noktasına geldi. Herkes elindeki parayı tutuyor, harcamaya yanaşmıyorlar" ifadelerini kullandı.

Günün Önemli Haberleri