İran'la sonraki randevu Bağdat'ta

Abone ol

İstanbul'da başlayan ve 10 saat süren İran'la nükleer müzakereler sona erdi...

İstanbul'da başlayan ve 10 saat süren İran'la nükleer müzakereler sona erdi...

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'la nükleer müzakerelerin, "yapıcı ve yararlı", "bir süre önce İran'la yapılan mektup teatisinin ruhuna uygun" olduğunu belirterek, 23 Mayıs'ta Bağdat'ta tarafların tekrar toplanacağını bildirdi.

Müzakereler yaklaşık 10 saat sürdü

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan "5 1" ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler sona erdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda saat 11.00 sıralarında başlayan, toplu ve ikili görüşmeler şeklinde yapılan müzakereler yaklaşık 10 saat sürdü.

Toplu müzakereler, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili başkanlığında gerçekleştirildi..

Müzakerelerin tamamlanmasının ardından basın toplantısına geçildi.

Nükleer zirvede yaşananlar
[PAGE]
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, İran'la ''5 1'' ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin öğleden önceki bölümünün yapıcı bir atmosferde geçtiğini, açıkladı.

Batı, görüşmelerde İran'ın uranyum zenginleştirme işlemini sınırlandırmak isterken; İran tarafların tüm kaygılarının ele alınmasını istiyor.

Mann, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan ''5 1'' ülkeleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan nükleer müzakereler konusunda basın mensuplarına bilgi aktardı.

Görüşmelere öğle yemeği arası verildiğini bildiren Mann, "müzakerelerin öğleden önceki bölümünün yapıcı bir atmosferde geçtiğini ve tarafların öğleden sonraki bölümde ikili görüşmeler yapacaklarını" bildirdi.

Müzakerelerin geçen yıla oranla daha olumlu olduğunu vurgulayan Mann, tarafların saat 16.30 veya 17.00'de tekrar toplu olarak bir araya gelmelerinin planlandığını ifade etti.

Geçen yıl ortaya konan güven artırıcı önlemlerin halen masada olduğunu da belirten Mann, öğleden önceki oturumdaki görüşmelerin yeni önerilere odaklanmadığını kaydetti.

Mann, Ashton'ın bugünkü görüşmelerin ardından basın toplantısı yapmasının öngörüldüğünü de söyledi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkeleri arasındaki yeni tur nükleer müzakereler, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılıyor 

SICAK KARŞILAMA

Müzakarelerin başlamasından önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ilk olarak Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ı, kısa bir süre sonra da İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili'yi karşıladı.

Davutoğlu, Ashton ve Celili ile ayrı ayrı İstanbul manzarasının tasvir edildiği fonun önünde fotoğraf çektirdi. Ashton ve Celili de aynı fonun önünde beraber poz verdikten sonra ayrı kapılardan müzakerelerin yapılacağı salona girdi. Daha sonra, "5 artı 1" ülkeleri adına Catherine Ashton ve İran adına Said Celili'nin başkanlığındaki müzakerelere, ülkelerden üst düzey bürokratların da katılımıyla başlandı.

KİM NE İSTİYOR?

Batılı ülkeler, görüşmelerde Tahran'ın, nükleer silah üretmek için kullanılabilen uranyum zenginleştirme işlemini sınırlamak istiyor.

DAHA FAZLA BM DENETÇİSİ

Müzakerelerin diğer bir hedefi de Tahran'ın tesislerini denetlemek için daha fazla sayıda Birleşmiş Milletler denetçisini kabul etmesini sağlamak.

İRAN DİYALOG İSTİYOR

Diyalog kapısını açık bırakmak isteyen İran ise müzakerelerin geniş kapsamlı olmasını istiyor.
Müzakerelerle ilgili değerlendirme yapan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, taraflar arasında güvenin yeniden tesis edilebilmesi için müzakerelerin ciddi ve samimi olmasını umduğunu söyledi.

Salihi, "Nükleer sorunun çözülebilmesi için İstanbul'daki görüşmelerde tüm tarafların kaygıları ele alınmalı" diye konuştu.

Press TV: İran, ABD'nin ikili görüşme talebini reddetti
[PAGE]
Press TV: İran, ABD'nin ikili görüşme talebini reddetti

Tahran'ın nükleer programı üzerinde dünya güçleri ile İstanbul'da müzakere eden İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, ikili görüşmelerde de bulundu.

Press TV'nin haberine göre Celili; Rusya temsilcisi Sergey Ryabkov'la bir araya geldi. Celili, Amerikalı temsilcisinin ikili görüşme talebini ise reddetti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la dün akşamdan bu yana üç kez bir araya gelen Celili, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla da bir görüşme yaptı.

Celili ve Ashton'un bu akşam ortak basın toplantısı düzenleyebileceği belirtiliyor. 

Günün Önemli Haberleri